Incredere – ce înseamnă și cum o construiești

Să ai incredere – în tine, în ceilalți sau în ceva mai mare decât tine. Să crezi că poți și că se poate. Încrederea este un concept complex pe care îți propun să-l parcurgem astăzi.

Lumea începuse să stea pe telefon în timp ce eu vorbeam …

a)…clar nu sunt interesant(ă)

b)…am nevoie să le captez altfel atenția

c)…(completează tu gândurile tale)

Partenerul/partenera stă peste program la muncă…

a)…vorbește cu colega/ul aceea/acela nou/nouă

b)…lucrează din greu în ultima vreme

c)…(completează tu gândurile tale)

Mama nu se simte bine…

a)…doctorii nu știu ce fac, situația se înrăutățește.

b)…cel de sus va avea grijă de noi

c)…(completează tu gândurile tale)

Nici luna aceasta nu mi-am atins targetul…

a)…e clar că nu sunt în stare

b)…îmi fac alt plan ca să reușesc luna următoare

c)…(completează tu gândurile tale)

 

Cum ai completat frazele de mai sus? Te invit să te observi pentru un moment. Primul tău răspuns, ai spune că a venit din incredere?

 

INCREDERE SAU NEINCREDERE? / INCREDEREA ÎN CONTEXT

Plasăm pentru un moment acest concept pe o axă. Nivelul nostru de incredere, atât în sine cât și în ceilalți sau în divinitate, variază. La capătul celălalt, poți găsi, printre altele, o stimă de sine scăzută, neîncredere, inhibiții, suspiciune, îndoială, scepticism. Sau poate te-ai gândit la alt cuvânt. Indiferent cum alegi să îi spui, acolo vei regăsi, cel mai probabil, o frică. Gândurile și comportamentele noastre, la fel ca și răspunsurile pe care le-ai oferit mai sus, sunt diferite atunci când avem incredere față de momentele în care pornim de la frică. Polaritatea incredere – frică și influența ei asupra comportamentului este prezentă în mai multe perspective:

Religie

În majoritatea tradițiilor religioase comportamentul nepotrivit este pedepsit, cei credincioși, alegând să își controleze mai mult impulsurile egoiste, spun studiile. Din teama de judecata a unui Dumnezeu „dur și aspru”, aceștia aleg mai des decât ateii sau decât credincioșii care îl percep pe Dumnezeu ca fiind mai degrabă „bun și iubitor”, să evite o faptă imorală. Credința, în același timp, încurajează faptele bune și crește speranța. Când ai încredere că „cineva acolo sus” îți vrea binele și are grijă de tine, te simți protejat. Astfel, ai mai multe șanse să faci fapte bune pentru a-ți arăta recunoștința și să trăiești cu mai multă speranță – sentiment care crește calitatea vieții.

Disclaimer! Credința că există ceva mai mare decât tine care, poate, îți hotărăște soarta (fie protejându-te, fie pedepsindu-te) nu presupune lipsa de asumare a deciziilor sau a propriei vieți.

 

Legea Atracției.

Acest domeniu a prins mare amploare în ultima vreme, mai ales pentru cei mai puțin pragmatici dintre noi. Conform legii atracției, eventualele obstacole în succesului tău pot fi înlăturate prin așteptări pozitive. Astfel, poți obține orice fel de succes la care aspiri, fiind clar în legătură cu ceea ce vrei și având incredere că se va întâmpla. Pe de altă parte, așteptările negative, îndoiala sau frica că ceea ce îți dorești nu se va concretiza, vor atrage eșecul la care te gândești.

Disclaimer! Credința că „universul” lucrează pentru tine și încrederea că „ce este al tău te va găsi” nu presupune neasumarea propriilor decizii sau lipsa efortului personal în atingerea obiectivelor tale.

 

Psihologie

Ideea conform căreia gândurile ne influențează comportamentul este susținută de numeroase dovezi empirice în studiile psihologice. Această ipoteză explică și dintr-o perspectivă științifică, puterea credințelor menționate anterior. Sperând că cei mai pragmatici nu au părăsit încă lectura, ne mutăm în continuare de la încrederea în ceva mai mare decât noi la încrederea în ceilalți și în sine.

 

Să ai incredere în tine înseamnă să știi că poți, atunci când poți.

În același timp, înseamnă și să știi când nu poți face un anumit lucru. Cu alte cuvinte, când ai incredere în tine, ai de fapt abilitatea de a te autoevalua corect. Când nu ai suficientă incredere în tine, apare treptat anxietatea.

Când știi că ai abilități sociale bune și ai incredere că poți capta atenția celor din jur, nu te va doborî situația în care ceilalți stau pe telefon în timp ce tu vorbești. Când îți este clară valoarea ta, părerile celorlalți nu mai cântăresc la fel de mult în mintea ta. Ele nu îți schimbă la fel de ușor părerea despre tine.

Când nu ai suficientă incredere în abilitățile tale și implicit în tine, muți ușor ușor responsabilitatea imaginii tale la ceilalți. Astfel, devii îndoielnic, anxios și mai sugestibil. Nu ai incredere că poți capta atenția celor din jur, te temi să nu fii plictisitor. Iar când vezi că ceilalți stau pe telefon îți confirmi părerea.

Disclaimer! Să ai incredere în propria persoană și în propriile abilități nu presupune că părerea celorlalți este irelevantă pentru tine.

Să ai incredere în ceilalți înseamnă să îți dai voie să oferi.

Să oferi, fără să-ți fie teamă. Fără să te gândești că nu merită, că vei fi respins, că vei fi rănit, că nu va fi primit ce ai tu de oferit sau că nu ar fi suficient de bun. Să oferi, cu incredere, până la proba contrarie.

Când ai incredere în partenerul/partenera tău/ta, nu vei deveni suspicios dacă acesta/aceasta stă peste program la muncă. Poți comunica deschis cu el când ai întrebări și nu te temi de confruntări atunci când ai nevoie de răspunsuri.

Când nu ai incredere în partener/parteneră, devii anxios și lași presupunerile să se transforme în scenarii negative uneori interminabile. Îți este teamă să afli adevărul și astfel eviți să comunici deschis, să îți verifici ipotezele sau să îl/o confrunți.

Disclaimer! Nu îi putem controla pe ceilalți și uneori aceștia ajung într-adevăr să ne rănească. Putem avea însă incredere în noi că vom ști ce avem de făcut atunci când ne simțim trădați. Că vom ști să obținem ce merităm și că vom putea renunța la ce nu mai este pentru noi.

MOTIVE PENTRU CARE RĂSPUNSUL ESTE „LA MIJLOC”

E normal să ne fie frică și să nu putem avea incredere mereu. Indiferent unde simți că te afli acum, este ok. Locul tău pe această polaritate poate doar să vorbească despre nevoile tale din prezent. Observă-te! Nu vom fi niciodată doar anxioși sau doar încrezători, din următoarele motive.

Viața nu este perfectă

În ciuda unei forțe superioare, chiar și „iubitoare și binevoitoare”, tragedii, uneori nedrepte, se întâmplă constant. În ciuda bunelor noastre intenții și speranțe și a unei comunicări deschise, ceilalți ajung uneori să ne rănească. În ciuda abilităților personale construite constant, cu efort personal, avem și eșecuri. Obstacolele vieții, greșelile celorlalți și propriile impasuri ne pot face mai puternici și ne pot aduce mai aproape de noi. Frica ne ajută să evităm situațiile și persoanele care ne pot pune în pericol și astfel, ne ajută să supraviețuim.

Oamenii nu sunt perfecți

Increderea se construiește încă din primii ani de viață, în relație cu ceilalți. Astfel, primele persoane semnificative din viața noastră, joacă un rol extrem de important în locul nostru pe această axă din prezent. Cu toate acestea, nici părinții, nici profesorii și nici prietenii apropiați nu sunt perfecți. Măsura în care ai simțit că te poți baza pe părinții tăi determină măsura în care poți avea acum încredere în ceilalți. Măsura în care părinții, profesorii și prietenii tăi ți-au oferit, în același timp, libertate și limite clare, determină felul în care ai învățat să te autoevaluezi în prezent. Nu cunosc pe nimeni care să fi copilărit cu părinți care nu au greșit într-un fel sau altul. Acest lucru nu înseamnă obligatoriu că și următoarele persoane importante din viața noastră vor face aceleași greșeli.

Controlul nostru nu este perfect

Din punct de vedere anatomic se poate spune că suntem construiți perfect. Corpul nostru și mintea noastră funcționează într-un mod complex și încă neînțeles pe deplin. Gândurile noastre, care ne influențează în mod clar comportamentul, atitudinea și astfel succesul, nu sunt mereu de partea noastră. A crede ne putem controla întotdeauna emoțiile și gândurile este, într-un fel, dezamăgitor. Cu toate acestea, avem puterea să învățăm zilnic să facem mai bine, să ne înțelegem mai bine și să ne influențăm mediul. Orice experiență considerată un succes, oricât de mic, ne mută pe axă mai aproape de incredere.

 

CE E DE FĂCUT? PROPUNERI PRACTICE
Plasează-te pe axă.

Desenează, pe o foaie A4, 3 linii paralele pentru fiecare tip de incredere (într-o forță superioară, în ceilalți și în tine). Plasează-te cu un x pe axă unde te simți în prezent și cu o altă culoare unde ai vrea să fii.

Analizează-ți fricile

Notează, pentru fiecare axă, gândurile care îți vin în minte atunci când nu ai incredere. Poți porni de la exercițiul de la început.

Fă o selecție

Care dintre aceste frici sunt încă justificate în prezent? Care par să fie doar „umbre” din trecut? Pentru fiecare frică cu care ai rămas, notează două resurse/calități ale tale, pe care simți că nu ți le poate „lua” nimeni, indiferent de ce se întâmplă.

Construiește-ți încrederea cu pași mici.

Încrederea în tine: fie că vrei să îți dezvolți o abilitate socială, un stil de viață mai sănătos, sau altceva, alege o acțiune mică, pe care o poți face azi în acest sens. Pot fi 10 minute de sport, setarea unui nou target financiar sau adresarea unei întrebări pe care o tot amâni cuiva drag.

Încrederea în ceilalți: alege un lucru/gest mic pe care poți să îl oferi persoanei căreia îți este teamă să îi oferi. Observă disponibilitatea ta de a oferi.

 

CONCLUZIE

Încrederea se obține în timp și se menține cu efort constant. Frica are rolul de a ne proteja de experiențe similare cu cele din trecut care ne-au rănit. Tu alegi unde este cel mai bine pentru tine să te situezi pe această axă și în ce îți pui încrederea (în tine, în ceilalți, într- forță superioară sau în toate). Nu este nevoie să schimbi nimic, dacă nu consideri că este cazul. Dacă îți propui să trăiești cu mai multă incredere, amintește-ți că trecutul este în trecut iar prezentul îți dă voie să alegi în fiecare moment între frică și incredere.

 

Ana Barbu, Psiholog & Psihoterapeut @Veltio

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții