Cum sa te pregatesti emotional pentru a deveni parinte

Poate cineva să se pregătească cu adevărat pentru a fi parinte?

Partenerii de cuplu petrec adesea surprinzător de puțin timp pregătindu-se emoțional pentru această etapă de transformare. Poate că sunt mai degrabă concentrați pe a alege cel mai potrivit scaun de mașină pentru copil, a decide despre alăptare sau a stabili alte detalii logistice. În schimb, neglijează să discute despre cum se pot schimba rolurile lor și cum se pot pregăti mental să facă față.

Zicala potrivit căreia „nimic nu te poate pregăti pentru a fi parinte” este în mare parte adevărată. Există totuși câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că ești pregătit din punct de vedere mental și emoțional. Putem vorbi chiar de o schimbare a identității care vine odată cu rolul de parinte.

Dar pentru a nu vă lua pe nepregătite, este important să fiți prezenți în transformarea voastră. Mai mult, e nevoie să rămâneți conectați în realitate pe parcursul întregului proces. Este ușor să cădeți în capcana idealizării. Asta mai ales când în jurul nostru se vehiculează doar părțile pozitive, unele expuse într-un mod nerealist.

 

Pe măsură ce partenerii echilibrează noile roluri și responsabilități, este inevitabil ca nevoile unui nou-născut să îi perturbe capacitatea de a gestiona stresul. Dr. John Gottman spune că în jur de 70% dintre cupluri se confruntă cu o scădere bruscă a satisfacției relaționale în primii trei ani de viață ai copilului.

 

Calitatea de parinte este un moment unic în viața oricărei persoane, așa că este vital să te asiguri că ești pregătit emoțional pentru asta.

 

Am pus cap la cap pentru tine 8 lucruri pe care le poți face înainte de a deveni parinte, ce vă va pregăti pe tine și partenerul tău să întâmpinați cu deschidere acest nou capitol:

 

1. Evaluați punctele forte ale relației voastre

În primul rând, este esențial să te asiguri că relația ta este construită pe un teren solid. Îți este greu să ai încredere în partenerul tău sau aveți conflicte frecvente? Este important să rezolvați aceste aspecte înainte de a deveni părinți. Ajută ca nivelul de angajament și încredere reciprocă să fie unul ridicat și echilibrat între ambii parteneri.

Pentru a construi o bază solidă, asigurați-vă că învățați cum să vă expuneți nemulțumirile și să discutați despre probleme. Acest lucru vă va ajuta pe amândoi să învățați cum să fiți mai eficienți și deschiși în comunicare. Copiii nu înrăutățesc lucrurile, dar schimbă premisele, așa că relația trebuie să fie una puternică. A avea un copil nu ar trebui să fie o modalitate de a stabiliza o relație sau de a te reconecta cu partenerul. Dimpotrivă, decizia de a deveni părinți împreună se construiește pe o fundație relațională puternică și stabilă.

 

2. Gestionați-vă așteptările

 

Este util să înțelegem că realitatea parentală nu este atât de “roz” pe cât s-ar putea crede. Un mod sănătos de a porni pe acest drum este acela de a vă scădea atât standardele, cât și așteptările. Mulți viitori părinți se simt ambivalenți sau copleșiți. Recadrarea timpurie a rolului de parinte, și formarea unei imagini ancorate în realitate sunt elemente necesare în procesul de aliniere în rolul de parinte.

Un bebeluș vine la pachet cu schimbări majore și definitive. Viața ta nu va mai fi la fel după ce vine pe lume. Îți poți pierde capacitatea de a avea un somn odihnitor, de a practica grija de sine și de a prioritiza propriile nevoi. Nu vei putea face toate lucrurile pe care dorești să le faci. Uneori nu veți avea resurse să abordezi fiecare problemă exact așa cum ți-ai dori.

A face pace cu această lipsă de perfecționism și a accepta un mod “suficient de bun” de rezolvare a problemelor este parte integrantă din procesul de pregătire pentru a deveni părinți. Întrebați-vă reciproc la ce schimbări vă așteptați în viața personală, profesională și în relații și discutați-le deschis.

 

3. Conectează-te cu partenerul tău

Concentrați-vă pe relația voastră și sprijiniți-o înainte de primul an deseori dificil al succesului parental. Calitatea relației de cuplu tinde să scadă în apropierea perioadei de tranziție la majoritatea cuplurilor. Asta nu înseamnă că trebuie să urmați această tendință. Primul an de viață al copilului este una dintre cele mai stresante perioade în relațiile conjugale. Cuplurile care nu s-au pregătit în mod adecvat pentru dificultățile parentale pot fi copleșiți și pot simți că pierd controlul. În același timp, e nevoie de o rezervă considerabilă de resurse pozitive cu care relația să vină echipată.

Creați intenționat momente de apropiere, în care să vă bucurați unul de celălalt. De asemenea, plănuiți posibilitatea de a face loc pentru astfel de momente și după venirea copilului pe lume. Pentru a fi niște părinți buni, e nevoie să vă îngrijiți întâi de voi și de relația voastră.

Cum îți poți pregăti relația?

Stabilește o frecvență a conversațiilor deschise cu partenerul tău. Scopul unei conversații prestabilite care reduce stresul este de a proteja relația de dificultățile care apar în afara ei. Vorbește deschis despre preocupările, temerile și frustrările tale individuale fără să-ți faci griji cu privire la posibilitatea ca acestea să se reverse în relația ta. Astfel veți reuși să stabiliți un mod sănătos de a comunica unul cu celălalt.

Nu uita să practici ascultarea activă, validarea și acceptarea, atunci când partenerul tău se deschide în fața ta. De asemenea, faptul de a arăta un interes autentic față de partener și a oferi afecțiune sunt puncte fundamentale în momentele de conectare și apropiere.

 

4. Revizitează-ți fricile

Este firesc să te simți speriat sau neliniștit de anumite aspecte ale rolului de parinte. Oferă-ți permisiunea de a simți o serie de emoții poate nemaiîntâlnite. Vorbește cu cei apropiați în care ai încredere despre sentimentele tale. Sunt șanse să afli că nu ești singurul sau singura care trece prin aceste momente.

Dacă frica sau stresul persistă, aruncă o privire atentă asupra scenariului care te sperie. Dedică un interval de timp exclusiv pentru a găsi ceea ce evocă frică sau stres în acea situație. Fii cât mai specific/ă. Acest lucru îți permite să evaluezi în mod realist îngrijorarea reală. De asemenea, o vei putea adresa cu curaj și deschidere. Dacă această strategie nu oferă suficientă claritate, ia în considerare căutarea unui ajutor profesionist pentru a atenua anxietatea.

 

5. Discutați despre valorile parentale

E important ca partenerii de cuplu să stabilească unde se aliniază valorile lor parentale și, mai important, unde nu se aliniază. Este vital să identificăm și să reconciliem principiile legate de educație înainte de nașterea copilului. A ajunge la o rezoluție pe subiecte legate de creșterea copilului este mult mai dificil atunci când ești stresat și deprivat de somn.

Cel mai bun lucru pe care-l puteți face este să discutați despre viziunile legate de creșterea copiilor înainte de naștere. Când vă pregătiți pentru venirea bebelușului pe lume, încercați să vizualizați viața voastră alături de el/ea. Gândiți-vă la tradițiile pe care ați dori să le creați, la valorile pe care ați dori să le transferați mai departe. Puteți să vă imaginați chiar și felul în care v-ați dori să vă petreceți timpul împreună, în trei.

 

6. Stabiliți cum veți împărți responsabilitățile

Tu și partenerul tău trebuie să fiți de acord dinainte că nu veți trata educația ca pe o competiție. Asigurați-vă că veți face tot posibilul ca amândoi să contribuiți în mod egal la creșterea și educarea copilului. Poate că unul dintre voi lucrează, iar celălalt dedică mai mult timp pentru a avea grijă de cel mic. Înțelegeți că, deși contribuiți diferit, contribuiți în mod egal. Nu țineți scorul apropo de cine a schimbat cele mai multe scutece, a dormit cel mai puțin sau a făcut cele mai multe eforturi. Sunteți în aceeași echipă și este nevoie să găsiți modalități prin care amândoi puteți contribui echitabil.

 

7. Cere ajutor atunci când ai nevoie

Cel mai probabil, bunicii entuziasmați se vor oferi să ajute cum pot atunci când bebelușul vine pe lume. Nu este de neimaginat scenariul în care, la câteva zile după naștere, te vei trezi cu un flux constant de oameni binevoitori și dornici să contribuie. Acest lucru poate fi uneori prea mult pentru noii părinți. Mai mult, timpul în care aveți nevoie de sprijin poate veni mai târziu.

Dacă vrei să accepți ajutorul oferit, trebuie să te asiguri că oamenii implicați pot face totul 100% despre tine, partenerul tău și bebeluș. Simți că a avea o rudă prin preajmă îți va diminua legătura emoțională cu cel mic? Atunci fii clar/ă și asertiv/ă apropo de așteptările tale. Primele săptămâni sunt speciale și nu trebuie petrecute în negocieri despre cine și cum ajută.

Când ceilalți depind de noi, nevoile noastre vin și ele în prim-plan. A te întreba cum este să ceri și să primești ajutor este o modalitate de a explora această dinamică emoțională care joacă un rol important în calitatea de parinte.

 

8. Construiți legături sociale

Discutați cu alți părinți despre așteptările și nedumeririle voastre. Însă țineți minte că oamenii au reacții diferite la noul rol de parinte. Este util să afli mai multe despre diverse experiențe ale altor familii. În același timp, fiecare situație este unică și e important să nu-ți creezi așteptări nerealiste. Fă un scop din a crea o rețea de sprijin puternică, ce va contribui pozitiv în cele mai grele situații. În plus, sprijinul social este important și este asociat cu scăderea riscului de depresie postpartum la femei. Femeile fără un sprijin social solid, indiferent de statutul socioeconomic, sunt mai expuse acestui risc.

Grupurile online pot fi și ele de mare ajutor pentru normalizarea sentimentelor și experiențelor legate de noua etapă. În același timp, ele pot fi și surse de stres și expunere la informații cu impact negativ. Echilibrează pe cât poți timpul și energia investite în acest tip de experiențe.

 

Concluzie

Este timpul să discutați sincer cu partenerul dumneavoastră despre ceea ce vă așteptați amândoi când deveniți părinți. Vorbiți despre îndatoririle parentale și cum va contribui fiecare. Decideți cum veți împărțite rolurile. Sprijinul emoțional este, de asemenea, atât de important atunci când devii parinte. A simți că nu ai acel sprijin poate provoca dispute și probleme de relație între cei doi părinți. Așadar, abordează proactiv aceste aspecte pentru a fi echipat cu cele mai bune resurse atunci când momentul cel mai important din viața ta se apropie.

Nu putem nega că a deveni parinte pentru prima dată poate fi puțin înfricoșător. S-ar putea să-ți faci prea multe griji pentru anumite lucruri în timp ce experiența ta să fie ceva ce nu ți-am imaginat niciodată. Nu-ți neglija sănătatea mintală după ce copilul se naște. Împărtășește gândurile și temerile cu partenerul atunci când simți nevoia. Dacă vei considera necesar, apelează la sprijinul unui specialist care să te ajute să te pregătești pentru această schimbare.

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții