Crezi că există oameni care nu spun neapărat ceea ce gândesc? Te simți atacat/ă, dar într-un mod subtil, prin urmare nu știi ce să crezi? Când te simți așa, este posibil să ai de-a face cu o persoană pasiv-agresivă. Află cum să recunoști un comportament pasiv-agresiv și cum să gestionezi interacțiunea cu oamenii care îl manifestă.
Comportamentele pasiv-agresive implică acțiuni indirecte, pasive, mai degrabă decât directe și agresive. Această atitudine pasiv-agresivă apare în proporții similare atât la bărbați, cât și la femei. În plus, comportamentul pasiv-agresiv este greu de recunoscut și implică un disconfort pentru persoana care se confruntă cu el.
Cum arată comportamentul pasiv- agresiv?
Comportamentul pasiv-agresiv este un tipar de exprimare indirectă a sentimentelor negative în loc de a le aborda în mod deschis. Există o disonanță între ceea ce spune o persoană care prezintă un comportament pasiv-agresiv și ceea ce face.
Când vorbim despre comportamentul pasiv-agresiv, ne referim la acei oameni care își exprimă gândurile și convingerile (mai ales pe cele negative) indirect, în loc să vorbească deschis. La prima vedere poate părea că un pasiv agresiv este de fapt o persoană care își poate menține calmul și chiar echilibrul interior. O persoană pasiv-agresivă se comportă în acest fel de fapt pentru că nu este capabilă să exprime ceea ce simte. Oamenii ajung să exercite un comportament pasiv-agresiv pentru că nu știu să comunice emoțional cu ceilalți.
O persoană care are o astfel de personalitate manifestă adesea un sentiment sau o atitudine care nu o definește. De exemplu, se simte supărată sau frustrată, dar afișează o atitudine veselă și acționează complet fals. În ciuda faptului că cineva prezintă un comportament pasiv-agresiv, asta nu înseamnă că are o tulburare pasiv-agresivă. Pe de altă parte, acest tip de comportament poate în anumite cazuri indica anumite probleme de sănătate mintală.
Exemple de comportamente pasiv-agresive
De multe ori este dificil să identificăm o personalitate pasiv-agresivă. Asta pentru că persoanele respective știu să-și ascundă emoțiile, deși adesea compensează cu anumite atacuri personale. În acest fel, psihologii au detectat o serie de comportamente care indică un comportament pasiv-agresiv.
#1 Spun da când vor să spună nu (sau invers)
Acest lucru se întâmplă destul de des în relațiile apropiate. Când un partener dorește să evite confruntarea cu celălalt, poate fi de acord cu anumite lucruri pentru a liniști persoana de lângă el, dar știind că de fapt nu le va da curs.
Exemple:
- Spun da unei invitații în oraș pentru a evita un refuz. Mai târziu, poate chiar înainte de eveniment, se retrag inventând o scuză.
- Îi spun partenerului că nu vor ceva ce știu că le place, ca mai târziu să fie supărat pe partener că au ratat acel ceva.
#2 Fac complimente false
Complimentele false sunt adesea intersecția dintre agresivitatea pasivă și gelozia. Cunoscute uneori sub denumirea de „non complimente”. Aceste afirmații sunt de fapt insulte subtile menite să lezeze persoana căreia i se adresează, fără să pară direct răutăcioase.
Exemple:
- Un prieten își cumpără o casă nouă – „Este o casă bună… pentru început”.
- Un coleg își ia o mașină nouă – Pare o mașină grozavă, este aproape la fel de bună ca a mea”.
- O prietenă își cumpără ceva de care e încântată: „Îmi place noua ta rochie, mi-aș dori să am una ca asta, dar cred că sunt prea slabă pentru acest stil.”
#3 Are dificultăți în a merge mai departe (Ține scorul)
Multe comportamente pasive agresive gravitează în jurul unei forme de răzbunare pentru evenimente reale sau imaginare. Persoanele cu tendințe pasiv-agresive se concentrează activ pe situațiile din trecut în care au simțit că au fost lezate de ceilalți și au grijă să le readucă în prezent în forme ce sunt menite să rănească pe cineva.
Exemple:
- Exclud pe cineva de la o petrecere pentru că a făcut o glumă despre tine cu luni în urmă.
- Refuză pe cineva în ultimul moment, chiar dacă ar fi vrut să spună da pentru a se răzbuna pe o situație din trecut în care a fost refuzată.
#4 Fac comentarii negative
Un tip obișnuit de comportament pasiv-agresiv vine din faptul de a nu cere lucruri în mod direct, dar în același timp a ataca persoana cu care vorbesc. Aceste comentarii au la bază sentimente de gelozie și victimizare.
Exemplu:
„Mi-aș dori să îmi permit o mașină nouă ca a ta, dar, din păcate, toți banii mei merg în împrumuturile mele la bănci.”
„Mi-aș dori să faci tu curat în casa, dar știu că ești ocupat și asta nu se va întâmpla.”
#5 Amână (intenționat) sau nu reușesc să termine sarcinile
O modalitate pasivă de a exprima agresivitatea față de cineva este amânarea unei sarcini/proiect important și procrastinarea. Urmăresc două lucruri: să o facă pe cealaltă persoană să știe că este supărat/ă și, foarte posibil, o pune pe cealaltă persoană într-o lumină negativă (dacă întârzierea o afectează pe plan profesional sau într-un alt mod).
#6 Joacă rolul victimei
În aceste situații, agresorul pasiv se va preface că este rănit de ceva inofensiv făcut de o altă persoană sau de o situație în general. Asta este, de obicei, o exagerare a unei probleme personale sau de sănătate. Agresiunea pasivă este manipularea și exploatarea bunei voințe a celuilalt, conștiința vinovată, simțul datoriei și obligației, sau instinctul de protecție și de îngrijire, pentru a extrage beneficii și concesii nerezonabile.
Pentru a face această situație și mai confuză, este neobișnuit ca agresivii pasivi să vorbească deschis și sincer despre sentimentele lor reale. În general, ei nu sunt capabili să-și exprime sentimentele reale într-un mod deschis și sănătos.
Exemple:
- Spune „tu ești singurul care mă poate ajuta”
- Decid rapid să scoată pe cineva din viața lor atunci când nu este necesar, doar pentru a afirma că „trebuie să facă asta” pe baza unei afirmații exagerate.
#7 Nu urmează sfaturile și directivele altora
Oamenilor cu o personalitate pasivă agresivă nu le place ca ceilalți să încerce să exercite autoritate sau să-i învețe cum să facă lucrurile. De multe ori simt ca alții o fac doar pentru a-i face sa se simtă rău sau inferiori.
#8 Sabotează scopurile altora
În anumite cazuri, o persoană pasivă agresivă încearcă să saboteze succesul altora. Atât de mult încât pot întârzia să livreze un proiect sau pot face greșeli intenționate doar pentru ca celălalt să nu își atingă obiectivele.
9# Atitudine sarcastică sau argumentativă
Sarcasmul este una dintre caracteristicile comportamentului pasiv agresiv. Comentariile sarcastice sunt menite să transmită ceva negativ sau chiar dureros dar într-o formă ce poate fi ușor deghizată în glumă. Dacă celălalt nu răspunde în mod pozitiv sau respinge sarcasmul agresorului, acesta îl poate mai departe învinovăți spunând „Ei, nu știi și tu de glumă, nu mai lua totul așa serios.”
10# Se simt subestimați
Agresorii pasivi simt că cei din jur îi judecă și subestimează în mod constant. Se poate întâmpla în unele ocazii ca oamenii să se afle într-un mediu în care alții îi critică. Realitatea este că de cele mai multe ori acesta este doar un sentiment. Acest lucru se datorează faptului că o persoană pasivă agresivă suferă adesea de o stimă de sine scăzută.
11# Ei îi critică pe alții
Când o persoană își critică mult mediul sau pe alții, este foarte probabil să treacă printr-o situație greu de dus. O incapacitate de a face față situațiilor provocatoare, un nivel de sănătate emoțională scăzut dar și un nivel mediu sau ridicat de imaturitate pot îndrepta oamenii să-și canalizeze frustrările pe cei din jur. Astfel ei ajung să se elibereze de disconfortul propriei suferințe prin criticarea celor din jur. În comportamentul pasiv-agresiv întâlnim adesea acest diverse tipuri comentarii jignitoare la adresa celorlalți, pe care agresorii nu le percep ca fiind în neregulă.
Cauzele comportamentului pasiv agresiv
Cercetările au arătat că oamenii care manifestă acest tip de atitudine pasiv-agresivă o fac încă din copilărie. În multe ocazii stilul de parenting este cel care creează un comportament pasiv-agresiv la copii. De fapt, părinții noștri – în incapacitatea lor de a ne întâmpina în mod adecvat nevoile de dependență – ne-au învățat fără să vrea să devenim manipulatori și mincinoși. Dacă, alternativ, am fi învățat de la ei că a fi asertiv și direct ne-ar răspunde mai eficient nevoilor, este probabil că nu am fi conceput un arsenal atât de nesănătos de tactici de evitare.
Potrivit psihologilor, acest tip de comportament poate fi precedat de următoarele cauze:
#Trauma copilăriei
Experiențele de la începutul vieții pot conduce oamenii la comportamente pasive agresive. Ar putea fi o modalitate de a face față traumei din copilărie sau ar putea fi, de asemenea, o condiționare din creșterea într-o familie în care nu era permisă exprimarea directă a emoțiilor. Dinamica familiei și alte influențe în copilărie pot contribui la dezvoltarea unei personalități pasiv-agresive. În acest fel, copiii care au primit pedepse severe sau comportament neglijent de la părinți sunt foarte probabil să aibă un caracter de acest stil.
#Stresul
O persoană care suferă de niveluri ridicate de stres poate dezvolta o atitudine pasiv-agresivă. Acest lucru poate afecta nu numai sănătatea mintală, ci și oamenii din jurul nostru.
#Anxietate și depresie
Există multe cazuri în care personalitatea pasiv-agresivă apare ca o reflectare a anxietății și depresiei a celor cu care se confruntă cu acestea. Majoritatea oamenilor care suferă de anxietate sau depresie ajung să adopte acest stil pasiv-agresiv de parcă ar face parte din identitatea lor.
#Alte tulburări psihologice
Comportamentul pasiv-agresiv poate fi corelat și cu alte tulburări psihologice, cum ar fi tulburarea bipolară sau schizofrenia. Deși este una dintre cele mai puțin identificabile trăsături ale acestor problematici, este, de asemenea, foarte frecventă în dezvoltarea acesteia.
#Supraresponsabilizarea
Oamenii cu tendințe pasive au crescut adesea în familii iubitoare, dar solicitante, ceea ce le-a dat responsabilități pe care le percepeau a fi de necontrolat. Această „cooperare ostilă” se află în centrul agresiunii pasive și mai târziu în viață este în mod obișnuit îndreptată către orice persoană de autoritate (șef, profesor etc.) care adresează solicitări.
#Suprimarea furiei
Uitându-ne la evoluția din copilărie, se poate ca expresia directă a furiei să fi fost interzisă în cadrul familiei. Este posibil ca agresorul pasiv să fi învățat că este inacceptabil să exprime furia (cel puțin direct) și astfel această singura variantă este să o exprime pasiv.
#Adaptări situaționale
O persoană se poate găsi într-o situație socială în care nu își poate exprima furia într-un mod acceptabil din punct de vedere social (cum ar fi la birou sau la cina în familie), așa că recurge la exprimarea indirectă a furiei.
#Lipsa asertivității
O persoană poate să nu fie confortabilă să-și spună punctul de vedere în mod direct unui coleg de serviciu sau chiar unei persoane dragi, așa că, în schimb, recurge la o modalitate mai ușoară de a transmite ceea ce simt. Acest lucru le permite să evite orice confruntare care este incomodă, exprimându-și totuși emoțiile (oricât de neproductive).
Toate aceste cauze denotă că de multe ori o atitudine agresivă este însoțită de o problemă psihologică. Din acest motiv, este crucial să consultați un psiholog atunci când sunt depistate aceste tipuri de atitudini.
Cum răspundem comportamentului pasiv-agresiv?
Când se confruntă cu cineva, persoana pasiv-agresivă va căuta să evite asumarea în discuție, negând chiar și cele mai clare dovezi. Aceasta este o atitudine clar victimizantă. Nu recunoaște ce se întâmplă cu alții, ci pentru că nici măcar nu se recunoaște pe sine. Lipsa autocriticii și a flexibilității le domină și le reafirmă atitudinile: „ restul lumii greșește, nu eu”. Rezultatul este că, chiar dacă nu a vorbit cu partenerul său timp de două zile, va fi conștient doar de propria durere, niciodată de ceea ce a cauzat.
Dacă aii identificat o conduită agresivă în mediul în care trăiești, o poți aborda cu următoarele strategii:
Recunoaște când apare această situație și las-o să treacă
Nu are rost să vă înrolați în a încerca să-l faceți să înțeleagă că greșește: nu veți face decât să-i reafirmați poziția. Dacă nu insistați, va ajunge să se dea înapoi și să ceară ajutor, dacă are nevoie. Nu se va simți atât de judecat dacă îi dai timp.
Distanțează-te
Este foarte la îndemână să trăiești situația ca pe un atac personal, dar nu este. Nici măcar nu ești tu problema. Practică compasiunea. Când timpul a trecut, explică-i atitudinea care te-a lezat. Doar pentru că ești plin de compasiune nu înseamnă că trebuie să lași ceva să treacă. Explicați cum te face să te simți și evită atacurile personale.
Întreabă-l despre emoțiile sale
O modalitate ideală de a încerca să-l faceți pe un pasiv-agresiv să învețe să-și descrie emoțiile în cele mai rele momente este antrenându-l să o facă atunci când este cel mai bun moment. În acest fel, poate fi o idee bună să-l întrebi frecvent cum se simt și ce emoții percep.
Evită să faci presupuneri
Când cineva are un comportament pasiv-agresiv, este normal ca oamenii din jurul său să încerce să înțeleagă ce i se întâmplă pentru a face față acestui tip de atitudini. În realitate, când se confruntă cu o personalitate pasiv-agresivă, este mai bine să nu-și asume nimic, deoarece persoana se poate simți mai degrabă atacată decât înțeleasă.
Amintește-i că este în regulă să împărtășiți sentimente
Unii oameni pasivi agresivi s-ar putea să nu se simtă în siguranță atunci când trebuie să-și spună părerile. Dacă acesta este cazul, poate fi foarte productiv să încerci să le reamintești că este în regulă să nu fii de acord și să vorbești despre ce simți poate fi mai productiv. De exemplu, atunci când te confrunți cu un comportament pasiv-agresiv, poți spune: „Știu că ai spus că ideea mea este în regulă, dar mi-ar plăcea să aud orice gânduri pe care le ai”.
Explorează soluții comune
Pentru a face față atitudinii unui pasiv-agresiv, poți încerca să ceri să oferi o soluție comună. Întrebări de genul Ce crezi? Crezi că există o alternativă?
Sunt multe ocazii când persoanele pasive agresive folosesc acest tip de comportament fără să-și dea seama de răul pe care îl fac. În acest caz, persoana trebuie să-și lucreze emoțiile și să încerce să fie mai deschisă la comunicare. Pe de altă parte, atunci când această atitudine se realizează cunoscând uzura emoțională pe care o provoacă altora, am putea spune că ne confruntăm cu abuz emoțional și cu o persoană care poate prezenta un profil de abuzator pasiv.
Persoanele pasive agresive manifestă prin atitudinea lor o lipsă de personalitate. Din acest motiv, este esențial să-i ajuți să-și vadă propriile mecanisme disfuncționale și să-i ajuți să dezvolte o sănătate mintală bună.