Cum să fii un părinte mai calm în 2022

Începutul de an reprezintă un prilej bun de introspecție, menit să contureze experiențe care să ne împlinească sufletește. Facem liste cu obiective pe plan personal, profesional sau emoțional. De fiecare dată ne propunem să devenim cele mai bune versiuni ale noastre. În rolul de părinți, ne dorim să fim mai inspirați, pentru ca cei mici să se bucure din plin de copilărie. Pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie să avem grijă de sănătatea noastră fizică și psihică. De multe ori uităm acest aspect important, și ajungem să abuzăm de resursele noastre emoționale, acumulând încet frustrări și stres. Vom fi un ajutor real pentru ceilalți numai atunci când suntem bine cu noi înșine. Acela este momentul în care putem oferi iubire, empatie și înțelegere. A fi un părinte calm devine o provocare tot mai mare, deoarece presupune să fim în echilibru cu toate trăirile noastre.

Cum poți să devii un părinte mai calm? Iată câteva sugestii:

 

Ai grijă de nevoile tale emoționale și sociale:
Fă-ți un program cu prietenii

Atunci când devenim părinți, tot universul nostru se învârte in jurul copiilor. Nevoile noastre trec în plan secund, alegând de multe ori să le amânăm. Ieșirile cu prietenii nu ar trebui să fie un lux, ci o latură importantă a vieții. A socializa înseamnă a avea grijă de tine și de dorința ta de exprimare. Îndrăznește să pui pe listă o plimbare sau un prânz alături de persoanele dragi. Cu siguranță aveți multe de povestit!

Acordă timp hobby-urilor tale

Avem cu toții activități plăcute care ne antrenează mintea și/sau corpul. De-a lungul vieții, prioritățile se schimbă și găsim tot mai multe scuze care ne abat de la un program fix. Poate nu de puține ori te-ai simțit vinovat/ă atunci când ai ales să mergi la sală sau să alergi dimineața în parc. De aceea, probabil, ai ales să faci lucrul acesta cât mai rar. Disponibilitatea pe care o oferim copiilor noștri nu presupune neglijarea propriilor nevoi, dimpotrivă. Nu ignora practicarea activităților tale preferate! Prioritizează lucrurile astfel încât să ai satisfacția personală ca ele încă fac parte din viața ta!

Ai grijă de viața de cuplu

Cu partenerul tău faci echipă nu doar în creșterea copiilor, ci și în dezvoltarea unei relații sănătoase de cuplu. Găsiți din nou lucrurile simple care vă aduc împreună și creați-vă o rutină. Începeți cu lucruri mici, care să devină, încet-încet, obiceiuri frumoase care mențin armonia în viața voastră.

Fă-ți curaj să spui ”Nu”

Ca părinți, ajungem de multe ori să acceptăm provocări îndrăznețe. Luăm adesea asupra noastră responsabilități care pot fi împărțite cu ceilalți membri ai familiei. Ajungem să spunem ”Da” de multe ori, deși corpul și mintea noastră ar spune un ”Nu” cu fermitate. E normal să ceri ajutor și să fii asertiv atunci când sunt lucruri pe care nu le poți duce singur/ă! Pentru a fi un părinte calm, ai nevoie de un echilibru între ceea ce dai și ceea ce primești!

 

Ai grijă de nevoile tale spirituale
Practică meditația

Studiile ne arată că 10 minute de meditație pe zi ajută să îți recapeți energia pozitivă. Trebuie doar să alegi un moment potrivit în care să te retragi și să intri într-o stare fără gânduri. Ai câteva minute la dispoziție să te concentrezi asupra propriului tău corp, lăsând în spate stresul cotidian. Nu-i așa că deja devii mai calm?

Ia o pauză de la rețelele sociale

Navigarea pe rețelele sociale creează presiune asupra noastră într-un mod inconștient. Începem să ne imaginăm că alții fac lucrurile mai bine, simțind, totodată, vinovăție că nu reușim să ținem pasul. Alege și tu să stai câteva ore pe zi departe de Internet, dând mai mult timp activităților care te fac fericit/ă cu adevărat! Oprește notificările și trăiește un ”aici și acum” autentic, departe de ecrane!

Găsește timp să te plimbi în natură

Starea noastră de bine crește atunci când alegem să petrecem timp în natură. Studiile ne arată că simplele plimbări prin parc contribuie la instalarea unei senzații de relaxare, de calm. Dă-ți și tu voie să ai parte de astfel de momente!

Ține un jurnal al recunoștinței

Te asigurăm că ideea de a ține un jurnal nu e ceva de modă veche! Mai mult decât atât, studiile recente arată faptul că persoanele care fac acest lucru sunt mai fericite. Odată cu acest mic obicei, somnul poate deveni mai bun și mai odihnitor. Amintește-ți să scrii în fiecare seară câte un lucru simplu pentru care ești recunoscător. Poate fi o experiență banală, dar care te-a făcut conștient/ă de anumite lucruri.

 

Ai grijă de nevoile tale de informare

  1. Citește despre subiectele tale de interes

Știm deja că cititul se rărește atunci când devenim părinți. De multe ori, avem nevoie doar de un moment de liniște pentru a ne reseta resursele. Totuși, dacă simți că vrei sa fii conectat la sursele de cunoaștere, e important să satisfaci această nevoie. După poveștile citite alături de copilul tău, sigur mai intră și un capitol din cartea aleasă de tine!

 

  1. Ascultă podcast-uri sau cărți audio despre subiectele tale preferate

Cărțile în format audio și podcast-urile au luat amploare în ultima vreme. Sunt ușor accesibile și salvează foarte mult timp. Astfel, dacă petreci mult timp în trafic, ele pot fi o idee bună de a fi la curent cu noutățile interesant pentru tine. Te asigurăm că dacă îți formezi acest simplu obicei, nu te mai poți opri!

 

Nu în ultimul rând,

e important să conștientizezi că a avea grijă de copilul tău înseamnă a fi atent ,înainte de toate, la tine. Investește în sănătatea ta emoțională și nu lăsa ca nevoile tale nesatisfăcute să se accentueze în timp. A fi calm și a face lucrurile relaxat înseamnă a fi în acord cu propriile tale emoții. A accepta că uneori aceste trăiri te copleșesc este un lucru normal! Ele îți oferă un semnal important de alarmă. Atunci când corpul sau mintea cedează, este momentul să dai restart și să prioritizezi altfel lucrurile! Fie ca noul an să fie un prilej bun să îți așezi gândurile, pentru ca faptele să vorbească apoi prin tine!

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții