Obiective pentru 2022 – un clișeu sau o tradiție cu sens?

2022 bate la ușă și ne oferă o nouă ocazie de a ne stabili obiective – celebrele rezoluții de anul nou. În ciuda tendinței de a fi perceput ca un clișeu, sfârșitul unui an reprezintă totuși sfârșitul unui capitol. În același timp, poate reprezenta deschiderea căilor către schimbări în viața noastră. Suntem astfel invitați în această perioadă să ne uităm atât în trecut cât și în viitor. Avem ocazia acum să analizăm reușitele, provocările și lecțiile ultimelor 12 luni și să ne pregătim pentru încă un start.

Cum sună obiectivele tale? Poate așa?
  • La anul o să fac mai mult sport și o să slăbesc
  • Anul acesta vreau să renunț la fumat
  • În 2022 o să fac mai mulți bani și o să economisesc
  • La anul o să petrec mai mult timp cu familia

Cel mai probabil îți sună cunoscut. Sau poate lista ta de obiective pentru 2022 e cu totul diferită. Oricum ar fi, așteptările pe care le avem de la noul an sunt, în principiu, ghidate de cele mai bune intenții. Adevărul mai puțin plăcut este însă că majoritatea acestor bune intenții nu reușesc să se materializeze până la finalul anului. Uneori ajung să se piardă printre sarcinile cotidiene chiar în primele 3 luni.

Este atunci această tradiție un obicei util sau doar un gând superficial care ajunge să genereze mai multă frustrare? Te invit să descoperi mai jos, care este răspunsul pentru tine.

 

Capcane către eșec

Putem deduce câteva motive pentru care stabilirea unor obiective de anul nou poate deveni frustrantă sau chiar un eșec dezamăgitor.

De exemplu, nu întotdeauna reușim:
  • să alegem obiective cu adevărat importante pentru noi

„Ar fi foarte sănătos să mă las de fumat, oricine ar fi de acord că ar fi un obiectiv potrivit. Însă, de fapt, omit că nu este atât de important pentru mine să mă las acum”. Astfel riscăm să ne stabilim obiective care nu sunt suficient de motivante pentru noi și pe care nu vom reuși să le prioritizăm.

 

  • să ne dăm seama cu adevărat ce ne dorim și ce avem nevoie

„Vreau să-mi schimb jobul și să câștig mai mulți bani. În același timp nu-mi dau seama că am nevoie de confortul, statutul și rutina pe care le am aici.” Astfel, e posibil să ne stabilim obiective care să intre în conflict cu alte nevoi personale, poate neconștientizate.

  • să ne ajustăm corect așteptările și să fim flexibili pe parcurs

„Am spus că o să călătoresc mai mult, dar pandemia continuă și e pur și simplu imposibil să faci un plan” Astfel, riscăm să alegem obiective rigide și să ne punem singuri limite în îndeplinirea lor.

  • să ne pregătim cu adevărat pentru schimbarea dorită

„Am spus că o să țin dietă și uite că am mâncat dulciuri în fiecare zi…”. Astfel, e posibil ca vechile obiceiuri să fie încă puternice și prezente, nelăsând loc comportamentelor noi dorite.

Aceste capcane, printre altele, conduc către scăderea motivației, creșterea probabilității de a abandona obiectivul în fața obstacolelor și în final, la frustrarea unui alt obiectiv neîndeplinit. Putem însă preîntâmpina aceste potențiale limite în calea noastră către succes.

 

Pregătirea pentru schimbare

Drumul către a fi pregătiți și disponibili să ne schimbăm poate fi foarte personal și subiectiv. Ajută însă de multe ori să știm de unde pornim, înainte de a ne stabili noi obiective.

Așadar, un start bun ar putea începe de la:
  • O retrospectivă a anului anterior

Putem trece în revistă lucrurile cu care ne mândrim, lucrurile pentru care suntem recunoscători, cele mai dificile provocări și cele mai valoroase lucruri pe care le-am învățat despre noi.

  • O analiză a nevoilor din prezent

Printr-o astfel de analiză ne putem da seama ce este cu adevărat important pentru noi acum și câtă încredere avem că putem realiza aceste lucruri. Gândurile ne influențează adesea comportamentul, de aceea este important să alegem acele obiective care ne și motivează și în care avem și încredere.

 

Recomandarea clasică pentru obiective cu succes – Go SMART!

Probabil că pentru cei mai pragmatici dintre noi aceasta nu este o idee nouă. Cu toate acestea, un obiectiv Specific, Măsurabil, Accesibil, Realist și plasat în Timp are adesea mai multe șanse de reușită decât unul vag, nemăsurabil, dificil, visător și lăsat în voia timpului. Cu alte cuvinte, dacă ne dorim să slăbim, putem spune: la anul vreau să slăbesc 30 kg. Sau putem spune până pe 31 dec. 2022 o să slăbesc 1 kg pe lună, consumând dulciuri doar în zilele de vineri până când voi încăpea în pantalonii x.

Obiectivele SMART ne forțează indirect să ne și planificăm și să ne măsurăm direcțiile de dezvoltare propuse, lucru care crește considerabil șansele de reușită pentru mulți.

 

O alternativă pentru rezoluțiile noului an

Pentru cei mai spirituali dintre noi, un plan atât de bine pus la punct ca cel de mai sus ar putea părea rigid și chiar demotivant în anumite situații. În acest caz, putem înlocui aceste obiective cu o listă de intenții. Mai multe despre diferența dinte obiective și intenții aici. În acest fel, ne eliberăm de stresul și presiunea rezultatelor și lăsăm loc de joacă în ceea ce privește modul de realizare a obiectivelor.

Este însă important aici să ne definim corect destinația. Iar în acest proces, imaginația și încrederea sunt elemente cheie. Dacă ne dorim să fim mai sociabili, putem să spunem că voi ieși în oraș o dată pe săptămână și voi vorbi cel puțin cu 1 persoană nouă pe lună. Acest lucru ar putea suna însă limitativ și poate înfricoșător. Putem, în loc, să facem un exercițiu de vizualizare. Să ne vedem pe noi sociabili, deschiși, încrezători, să ne definim această imagine personală a felului în care vrem să fim și apoi să lăsăm creierul să lucreze singur.

Intențiile plasate cu încredere ne lasă loc de creativitate și flexibilitate în a ajunge la destinația dorită.

 

Idei practice pentru o tradiție cu sens
  1. Prioritizează. Alege maxim 3 direcții importante pentru următorul an, care depind de tine și în care ai încredere
  2. Alege varianta potrivită pentru tine de a ți le defini: prin obiective SMART sau prin intenții
  3. Revino o dată pe lună la aceste intenții și obiective

Finalul de an ne oferă o oportunitate de a ne stabili noi direcții de dezvoltare importante pentru noi.Desigur că putem face asta în orice moment al anului, însă acum este un moment în care putem face acest lucru împreună cu ceilalți, într-o perioadă care se presupune a fi mai relaxată – perioada sărbătorilor.

Realizarea cu succes a acestor obiective depinde de o serie variată de factori însă consider că lucrurile cu adevărat importante și motivante pentru noi își vor găsi mereu loc de izbândă. În final, noi suntem cei care aleg căror lucruri le dăm putere și încredere. Tu cum privești acum rezoluțiile de anul nou: ca un clișeu frustrant sau ca o tradiție cu sens?

 

Ana Barbu – Psiholog, Psihoterapeut @Veltio

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții