Ia o vacanță mentala de sărbători

Rareori purtăm o conversație fără a auzi cuvântul „ocupat” într-un context sau altul. Statutul de a fi ocupat îl regăsim și în expresii creative precum „Sunt până peste cap”, „Sunt full la muncă” sau „E o nebunie zilele astea”.

Aceste fraze indică o stare mentala de la care cel mai probabil ne-am dori cu toții o pauză. Și totuși mulți dintre noi par atrași în mod inexplicabil de a rămâne în acest statut de „a fi ocupat”. Ne spunem că nu vrem să fim atât de prinși în responsabilități dar de fapt ajungem prea des să ne identificăm cu asta. Și unii dintre noi considerăm despre oamenii care nu sunt la fel de ocupați că poate sunt leneși sau neproductivi.

Chiar și când ne plănuim vacanțele de peste an, investim resurse semnificative în acest proces, ca ajungând acolo să rămânem tot cu mintea ocupată. Prin urmare, nu reușim să ne detașăm complet. Se întâmplă să întâmpinăm dificultăți în a separa mental gândurile legate de muncă și responsabilități de experiențele plăcute. Poate chiar aruncăm un ochi pe email-uri sau rezolvăm câte un task ce necesită atenția noastră pentru câteva momente.

Ce poate nu realizăm este că acele mici frânturi de sarcini legate de muncă ne țin mental și poate chiar și emoțional angajați în rolul nostru profesional. Rămânând în acel rol ne este mai greu să ne destindem suficient și să ne detașăm de stres și responsabilități. Prin urmare se întâmplă ca o vacanță mult așteptată să nu aibă efectul de relaxare la care speram.

Așadar, având în vedere că sărbătorile de iarnă se apropie rapid, vă propun să ne uităm la termenul de „vacanță” un pic diferit.

 

Cum ar fi dacă am putea merge într-o vacanță oricând ne-am dori?

Există un alt fel de vacanță, de care ne putem bucura, fără a cere permisiunea nimănui. Putem fi acolo instantaneu, fără a plănui în prealabil și fără un consum mare de resurse. Putem merge în această vacanță aproape în orice moment sau loc ne dorim – „vacanță mentala”.

O vacanță mentala este pur și simplu un context creat de tine în care alegi în mod deliberat să pui stop stresului și responsabilităților cotidiene și să ai grijă de tine. Este o modalitate (deseori gratuită) de a-ți aloca puțin timp, astfel încât să-ți poți reîncărca bateriile epuizate, să scapi de stres și să-ți îmbunătățești bunăstarea emoțională.

Beneficiile unei vacanțe mentale

Vacanțele mentale au capacitatea de a-ți oferi aceleași rezultate pozitive de a te deconecta de factorii de stres și a te reconecta cu tine însuți.

Iată câteva beneficii pentru a lua o vacanță mentala:
Îi dai minții o ocazie de recuperare

Atunci când funcționăm pe pilot automat, în majoritatea cazurilor uităm că resursele noastre sunt limitate și avem nevoie să ne asigurăm că le recuperăm cumva. Timpul și spațiul oferit minții să se relaxeze și să-și revină de la suprasolicitare sunt elemente esențiale pentru bunăstarea mentala. Nu numai că limpezește mintea, dar poate ajuta la abordarea diferită a problemelor și la accesarea unor perspective mai sănătoase de a le aborda.

Îți oferi o pauză de la job

Fie că avem un loc de muncă ce ne aduce satisfacție sau unul pentru care nu reușim să ne găsim motivația, suntem cu siguranță expuși la stres și presiune. Uneori nu realizăm că faptul de a închide laptopul sau a pleca de la birou nu ne asigură o deconectare legitimă. Fără să punem „stop” în mod conștient, putem rămâne cu mintea responsabilitățile profesionale. Când însă stabilim intenționat și o pauză mentală pe lângă distanțarea fizică de mediul de lucru, atunci ne putem asigura un context în care să ne relaxăm.

Prioritizezi grija de sine

A avea grijă de tine este cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru tine însuți. Dar din păcate, pentru mulți dintre noi acest lucru nu este întotdeauna o prioritate. În timp ce poate ne e la îndemână să ne facem loc pentru nevoile de bază, când e vorba de igiena mintală, ne e greu să vedem în ce fel și când e nevoie să o prioritizăm. Încearcă să privești vacanța mentala ca pe o nevoie esențială a ta ce nu ar trebui să lipsească din planificarea ritualului tău de îngrijire. Astfel vei înțelege că un astfel de obicei e o formă firească de grijă de sine.

Îți poți îmbunătăți calitatea somnului

Suprasolicitarea de la serviciu sau de acasă ar putea duce la nopți agitate și lipsite de odihnă. Vacanța mentala asigură un context potrivit pentru a prinde din urmă acel somn pierdut. Mai mult, putem contribui astfel la îmbunătățirea calității somnului pe termen lung.

Te reconectezi cu tine

A fi mereu ocupați mental cu griji, responsabilități sau planuri e deseori echivalent cu a fi deconectați de noi înșine. De altfel, e bine știut că uneori folosim această strategie de a ne menține constant ocupați ca pe o formă de a evita să ne uităm la noi din interior. Însă orice psiholog bine pregătit ți-ar spune că aceasta nu e chiar ea mai sănătoasă formă de a-ți gestiona emoțiile. Să ne luăm o pauză mentala înseamnă să ne reconectăm cu ceea ce ne face bine. E un moment bun să facem cunoștință cu nevoile noastre esențiale și să le prioritizăm.

Dar cum luăm o vacanță mentala? Iată câteva sugestii utilizate în practica psihoterapeutică ce ajută mulți oameni să revină la o stare de împlinire și productivitate:

Fă mișcare practicând atenția conștientă

Nu mă refer aici la o simplă plimbare în jurul clădirii, cu căștile în ureche și deconectat/ă de lumea din jur. Atenția conștientă în timp ce facem mișcare ne aduce gândurile în prezent, în contextul în care ne aflăm. Mai exact, ne ține departe de ruminările toxice despre trecut sau viitor. Încearcă să programezi un interval de timp în care să plănuiești redescoperirea mediului din jurul tău. De exemplu, dacă lucrezi de acasă și decizi să faci o plimbare în cel mai apropiat parc, decide un obiectiv țintit apropo de ce vei descoperi acolo (poate vrei să identifici toate florile de culoare roșie sau câinii care au ieșit la plimbare). Stabilește obiective simple și începe explorarea cu curiozitate. Desigur, nu uita de beneficiul de a fi înconjurat de natură ce te poate face să te simți mai relaxat/ă, mai fericit/ă și mai puțin stresat/ă.

Deconectează-te de la dispozitivele digitale

Vacanțele în general sunt toate despre evadarea din rutina zilnică și relaxare. Vacanțele mentale nu sunt diferite. Oferă-ți o adevărată pauză dezactivând toate notificările push de pe telefon pentru o scurtă perioadă. Anunță-ți prietenii, familia și colegii de muncă ce ai decis pentru a te asigura că nu le creezi așteptări diferite. Asta te va ajuta să te bucuri de o detoxifiere digitală.

Practică grija de sine

Ai fost atât de ocupat în ultima vreme să ai grijă de toți ceilalți încât ai uitat să ai grijă de propriile nevoi de bază? Li se întâmplă celor mai buni dintre noi. Practicarea unui ritual de îngrijire poate duce la restabilirea încrederii în sine și te ajută să te simți bine cu tine însuți. Pentru fiecare dintre noi funcționează lucruri diferite în ritualurile de îngrijire. Tu știi cel mai bine ce-ți face bine.

Prioritizează proiectele tale personale

Mă refer la acele activități și obiective care ne motivează și ne-ar umple de multe resurse pozitive, dar care nu ajung să fie o prioritate.
Fie că este vorba despre a învăța să cânți la un instrument muzical, fotografie, pictură sau design interior, dezlănțuirea creativității în afara programului de muncă este o formă eficientă de ameliorare a stresului și deconectare.

Hobby-urile creative te pot ajuta, de asemenea, să-ți cultivi și îmbunătățești performanța în muncă. Mai mult, ele pot ajunge să-ți deschidă noi oportunități către a fi mai aproape de ceea ce vrei să fii.

Citește o carte

Cauți o evadare sănătoasă? Cititul intră cu siguranță în această categorie. Însă este important să ne alegem cu atenția lectura. Nu orice fel de lectură e benefică. Atunci când citim articole din media și ne expunem la informații negative, slabe sunt șansele să ne simțim mai bine. Alege lecturi ce nu te duc cu gândul la grijim, probleme sau lucruri de rezolvat. Alege mai degrabă lecturi ce-ți cultivă imaginația. O carte bună te poate transpune instantaneu într-o lume complet diferită.

În plus, studiile au arătat că a citi pentru doar 6 minute pe zi ne poate îmbunătăți calitatea somnului, reduce stresul și crește agilitatea mentala. Cititul întărește circuitele neuronale și căile creierului nostru în timp ce scade ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Abilitatea de a empatiza și de a ne angaja cu diverse povești în afara propriilor experiențe trăite ne poate aduce un sentiment mai mare de conexiune umană și empatie. Acest lucru duce adesea la relații mai puternice și la înțelegere reciprocă.

Creează un ritual dedicat sănătății emoționale

Așa cum îngrijirea personală și igiena sunt deseori priorități în rutina noastră, cum ar fi să creăm o rutină și pentru igiena mintală? Dedicarea unei zile sau unui interval de timp în care să ne uităm la sănătatea noastră mintală ne permite să ne îngrijim de acele gânduri și emoții care nu ne prea servesc. Poate unele chiar ne mențin într-o stare de tensiune sau chiar suferință pasivă.

Concluzie

Să luăm o vacanță mentala regulată stă la baza sănătății noastre mintale. Nu contează dacă avem sau nu o vacanță „adevărată” planificată. Spre deosebire de vacanțele reale, o vacanță mentala nu necesită să mergem fizic nicăieri. De asemenea, nu trebuie să coste nimic. Asta o face un instrument valoros în felul în care ne îmbunătățim calitatea vieții.

Cel mai mare obstacol poate fi probabil doar propria ta vinovăție. Te simți vinovat/ă că îți iei zile libere sau momente pentru tine? Amintește-ți că grija de sine este o nevoie de bază și că oricine poate beneficia de a-și face timp pentru asta.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții