Adolescența este o perioadă care vine ca un carusel emoțional pentru majoritatea tinerilor. Stările lor lăuntrice sunt experimentate foarte intens și adesea dezechilibrează sănătatea psihică. Atunci când tristețea conturează un vid interior din care ei nu mai pot ieși, apar primele semne de îngrijorare. Depresia la adolescenți este o problemă serioasă care nu vizează doar stări prelungite de suferință. Ea include modificări de dispoziție care alterează toate aspectele vieții. Emoțiile negative resimțite de tineri distorsionează felul în care ei gândesc sau se comportă. Astfel, ei ajung să se simtă neînțeleși, neajutorați și neintegrați în mediul social. Sentimentul de neputință se instalează, atrăgând după sine gânduri negre sau gesturi extreme care îi pun în pericol.
Ultimele studii în domeniu exprimă îngrijorarea în cifre: la nivel global, 1 din 5 adolescenți suferă de depresie. Deși există forme eficiente de intervenție, foarte puțini tineri au parte de un ajutor specializat. Sprijinul trebuie oferit inițial în cadrul familiei, și apoi completat cu intervenții terapeutice și/sau tratament medicamentos, acolo unde este cazul.
Cum identificăm depresia la adolescenți?
Stările de melancolie sau de iritabilitate din perioada adolescenței sunt normale. Ei trec prin schimbări majore pe plan fiziologic, relațional și social. În schimb, e important să fim atenți la felul în care aceste modificări alterează sănătatea lor emoțională. Adesea, încercările lor de a gestiona trăiri puternice redau, de fapt, izbucniri pe plan comportamental. E important să tragem semnalele de alarmă atunci când există:
Stări prelungite de tristețe/suferință
Plânsul necontrolat, ca urmare a unei stări de neputință și copleșire, este primul semn al depresiei la adolescenți. Acesta este însoțit de episoade de furie, irascibilitate sau agitație.
Probleme la școală
Depresia poate influența capacitatea de concentrare și randamentul adolescenților la școală. Performanțele academice scad dramatic iar lipsa de implicare este tot mai vizibilă.
Lipsa interesului față de activitățile preferate
Dificultățile apar inclusiv în timpul liber, atunci când se observă că tinerii nu mai practică hobby-urile preferate. Renunță la practicarea sporturilor și arată din ce în ce mai puțin entuziasm față de activitățile recreative.
Stimă de sine scăzută
Rușinea și lipsa încrederii în sine sapă încet și sigur în atitudinea unui adolescent. El devine convins că lucrurile pe care le face sunt sortite eșecului. De asemenea, el se interiorizează, considerând că nu este demn să facă parte dintr-un grup de prieteni.
Schimbări în rutina somnului și a alimentației
Depresia la adolescenți vine la pachet cu insomnii sau, dimpotrivă, cu reprize lungi, inexplicabile de somn. Acestea alterează rutina zilnică și randamentul în anumite activități. Apar, de asemenea, contraste în ceea ce privește alimentația. Unii pot mânca compulsiv de-a lungul zilei, alții se hrănesc foarte puțin.
Comportamente care îi pot pune în pericol
Adolescenții cu depresie pot alege să manifeste comportamente periculoase. În această categorie includem: consumul excesiv de alcool/substanțe sau tentative de vătămare corporală.
Comportamente agresive
Adesea, depresia la adolescenți poate scoate la suprafața tendințe violente, îndreptate către alte persoane. Ei ajung să se înfurie foarte ușor și să devină agresivi cu colegii care fac remarci negative la adresa lor sau care îi supără cu ceva.
Dependența de telefon
Deși aceasta este o problemă des întâlnită în rândul copiilor și adolescenților, ea trebuie amintită și în cazul depresiei. Mulți tineri ajung să se izoleze de familie și de prieteni și aleg să se retragă în lumea virtuală. Ei se interiorizează și caută activități care nu presupun interacțiunea cu alte persoane. Intervalele de timp petrecute în fața telefonului sunt foarte mari pentru adolescenții care suferă de depresie.
Sensibilitate ridicată la critică
Adolescenții cu depresie devin sensibili atunci când sunt criticați sau atunci când le sunt adresate remarci negative. Aceste evenimente nu fac decât să le accentueze atitudinea de neputință în fața eșecului.
Dureri fizice inexplicabile
Depresia la adolescenți aduce și simptome fizice, care nu sunt corelate cu boli sau alte tulburări. Cel mai adesea, ei simt dureri de cap sau de stomac.
Stări de iritabilitate
Adesea, adolescenții intră în stări accentuate de frustrare și irascibilitate. Ei se înfurie ușor și își descarcă aceste emoții într-o manieră nepotrivită, față de cei din jur,
Izolare de prieteni
Adolescenții cu depresie aleg adesea să își consume singur stările prin care trec. Ei se izolează de restul lumii și nu reușesc să ceară ajutorul atunci când gândurile îi frământă. Nu în ultimul rând, tinerii creează o barieră semnificativă de comunicare între ei și familie.
Cauzele depresiei la adolescenți
Bullying-ul
Remarcile negative ale colegilor și hărțuirea verbală sau fizică rămân în topul factorilor declanșatori. Copiii și tinerii sunt vulnerabili în fața acestor evenimente și nu reușesc să le gestioneze într-un mod sănătos. Emoțiile negative luptă, practic, împotriva resurselor lor de a căuta soluții. Ei rămân blocați în neputință și se accentuează îndoielile cu privire la propria persoană.
Alte boli preexistente sau tulburări psihice
Depresia la adolescenți este adesea asociată cu alte probleme medicale. Putem vorbi despre boli cronice sau despre dizabilități, dar și despre dificultăți în învățare. Acești tineri pot aluneca ușor spre stări prelungite de suferință emoțională. Durerile fizice sau disconfortul creat de tulburările preexistente accentuează imposibilitatea de a gestiona emoțiile negative.
Expunerea prelungită la evenimente stresante
Stresul posttraumatic favorizează apariția depresiei la adolescenți. Atunci când trec prin evenimente dureroase, ei au nevoie de suport pentru a se echilibra din punct de vedere emoțional. De asemenea, pierderea unei persoane dragi poate cauza un șoc puternic.
Lipsa suportului emoțional
Frământările din perioada adolescenței pot crea probleme reale, care vor avea ulterior nevoie de ajutor psihologic. Tinerii au nevoie să primească deschidere din partea familiei pentru a comunica sincer. Acest sprijin îi va ajuta să se simtă mai degrabă înțeleși decât judecați.
Alte cauze care conduc la apariția depresiei în rândul adolescenților țin de abuzul fizic sau psihic sau de probleme familiale.
Nu în ultimul rând, depresia nu este un termen care denumește o tulburare care se poate trata cu medicație. Ea reprezintă o problemă actuală la care cu toții ar trebui să fim mai atenți. Ca părinți, suportul constant pe care îl oferim copiilor noștri reprezintă o formă de ”prevenție” în fața depresiei. Suntem cu toții capabili să fim de ajutor prin comunicare, înțelegere, ascultare și empatie. Să nu ținem ascunse aceste resurse.