Simptome fizice ale anxietății și impactul asupra organismului

Când punem un zid între problemele de sănătate fizică și mintală, ratăm să înțelegem că anumite simptome fizice sunt direct legate de felul în care ne simțim.

Atunci când vorbim de anxietate, putem identifica printre simptomele acesteia un număr semnificativ de simptome fizice. În lipsa informațiilor legate de acest tip de tulburare, putem să căutăm răspunsurile acolo unde ele nu sunt. Se întâmplă des ca anumite simptome cauzate de anxietate să fie confundate cu probleme de sănătate fizică și să fie tratate necorespunzător.

 

Știi ce legătură există între anxietate și simptome fizice? Dar ce efecte are anxietatea asupra corpului nostru?

 

Anxietatea nu ne afectează doar sănătatea mintală. În multe cazuri, această tulburare ajunge să ne afecteze la nivel fizic și să aibă impact asupra sănătății. De fapt, există multe simptome ale anxietății care ne pot ajuta să înțelegem că avem nevoie de ajutor. Ne putem gândi la aceste simptome ca la niște semnale pe care ni le trimite corpul nostru pentru a ne determina să luăm măsuri. Înțelegând că ne confruntăm cu o problemă “invizibilă” care ne influențează calitatea vieții poate fi punctul de start al unui proces de grijă de sine.

Dar cum ne dăm seama că anxietatea este cauza a ceea ce simțim în corp? Iată câteva simptome foarte frecvente care sunt deseori atribuite altor cauze:

 

Simptome fizice ale anxietății

 

Anxietatea provoacă atât simptome fizice, cât și psihologice. De fapt, anxietatea apare pentru că noi oamenii avem tendința să anticipăm amenințări viitoare (fie ele reale sau nu). Astfel, corpul nostru se pregătește pentru un moment de „luptă sau fugă” (fight or flight) de parcă ne-am confrunta cu un pericol iminent. Prin urmare, corpul nostru pregătește inima, plămânii și mușchii astfel încât să fie gata să reacționeze și să se apere.

 

Acesta este motivul pentru care unele simptome fizice ale anxietății pot fi intense și persistente. Deși există mai multe tipuri de tulburări de anxietate și, prin urmare, manifestările pot fi diferite de la o persoană la alta, există o serie de simptome fizice care sunt de obicei comune:

 

Tensiune musculară

Tensiunea musculară implică, de obicei, senzația de disconfort atât la nivelul spatelui, cât și al gâtului. Acest tip de tensiune asociat cu simptomele fizice de anxietate nu se diminuează deși poate nu ne simțim în mod deosebit anxioși. De fapt, acest simptom poate persista chiar și în momentele de relaxare și liniște.

 

Dureri de cap și amețeli

îngrijorarea cronică asociată acestei tulburări se poate transforma într-o durere de cap foarte persistentă. Mai mult, uneori ne putem simți dezorientați și fără echilibru și nu știm de ce. Aceste efecte fizice ale anxietății fac ca acest cerc vicios în jurul gândurilor și angoasa asociată acestora să se intensifice și mai mult.

 

Nervozitate

Unul dintre cele mai comune simptome fizice ale anxietății este nervozitatea. Acest lucru poate fi tradus și prin iritabilitate sau tremor. Putem să simțim o agitație constantă fără să o corelăm cu ceva anume din ceea ce trăim.

 

Oboseală

Îngrijorarea cronică poate fi foarte obositoare pentru cei care suferă de ea. De fapt, a trăi anxietatea împreună cu anumite simptome fizice și psihologice poate duce la o senzație de oboseală permanentă. În plus, un alt efect al anxietății este că aceasta ajunge să ne afecteze somnul și calitatea lui.

 

Dificultăți de respirație

Starea generală de rău poate implica, de asemenea, o creștere a frecvenței cardiace, care poate include și dificultăți de respirație. Poate ne simțim sufocați sau putem simți că ni se taie respirația, fără un motiv aparent. Putem să simțim chiar un gol sau o tensiune la nivelul gâtului și pieptului. Când astfel de simptome apar, e foarte posibil să fie cauzate de anxietate.

 

Care sunt efectele anxietății asupra organismului?

 

Pe termen lung, anxietatea manifestată prin simptome fizice și psihologice, pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul nostru, atunci când răspunde la anxietate, eliberează adrenalină și cortizol. Acești doi hormoni provoacă stresul pe care îl trăim atunci când ne confruntăm cu pericolul. În multe cazuri, dacă acest efect apare în timp util, ne poate fi de folos, deoarece are scopul de a ne proteja. Dar atunci când efectele persistă pe termen lung, ele pot afecta multe părți ale corpului nostru.

 

Dintre efecte anxietății asupra organismului, putem evidenția următoarele:

 

Modificări respiratorii

În timpul simptomelor de anxietate, respirația devine rapidă și superficială, ceea ce în psihologie și medicină se numește hiperventilație. Acest tip de respirație înseamnă că plămânii noștri pot absorbi mult mai mult oxigen și acesta este transportat mai rapid în tot corpul. Când o persoană experimentează în mod repetat acest lucru, poate avea amețeli, o senzație de amețeală, furnicături și slăbiciune.

 

Efecte asupra sistemului cardiovascular

Când ne confruntăm cu anxietatea, ritmul cardiac, crește, ceea ce înseamnă că circulația sângelui este mai rapidă. Când se întâmplă acest lucru, ajunge să provoace îngustarea vaselor noastre de sânge, ceea ce ne afectează și temperatura corpului. În acest fel, corpul transpiră pentru a-și regla temperatura. Ca urmare a acestei reacții, putem simți că tremurăm și avem frisoane. Pe termen lung, ne expunem la un risc mai mare de boli de inimă.

 

Funcția imunitară

Pe termen scurt, anxietatea somatizată ne poate afecta sistemul imunitar. Mai exact cortizolul, hormonul legat de simptomele de stres și anxietate, previne eliberarea de substanțe care provoacă inflamație. Acest lucru se manifestă prin oprirea unor funcții ale sistemului imunitar care luptă împotriva infecțiilor pe care le putem dezvolta. În acest fel, un alt efect al anxietății pe termen lung este că persoanele care suferă de ea pot avea mai multe răceli, gripă și alte tipuri de infecții.

 

Modificări ale funcției digestive

Cortizolul blochează și acele procese din corpul nostru care nu sunt considerate esențiale în situații de „luptă sau fugă” în fața unui pericol iminent. Dintre acestea, digestia este una dintre cele mai afectate de aceasta. Ca urmare, persoanele cu simptome de anxietate pot prezenta greață și afecțiuni digestive. Ne putems imți ca atunci când consumăm alimente ce ne afectează funcția digestivă, însă nu identificăm un motiv aparent. Dacă se întâmplă asta, poate ajuta să ne uităm la felul în care ne simțim mental și emoțional.

 

Alte potențiale consecințe ale anxietății

 

Dacă anxietatea nu este tratată eficient și ajunge sa fie cronică, mai pot apărea:

 

  • Depresia
  • Insomnia
  • Durerile cronice în tot corpul
  • Dificultăți la școală, serviciu sau în relațiile personale
  • Libido scăzut
  • Abuz de substanțe
  • Gânduri de sinucidere

 

După cum putem vedea, efectele anxietății pot ajunge să afecteze multe domenii ale vieții noastre de zi cu zi. Prin urmare, dacă te identifici cu simptomele fizice ale anxietății, precum și cu cele psihologice, consultarea unui specialist în sănătate mintală este vitală.

Anca Grigoraș, Psiholog

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții