Comunicarea eficientă dintre două persoane este un indicator valoros pentru calitatea relației lor. Nu sunt puține situațiile în care evităm să spunem ceea ce gândim de teamă să nu-l supărăm pe celălalt. La fel de umane sunt și momentele în care rostim impulsiv cuvinte pe care ulterior le regretăm.
Toate acestea îți sunt familiare, probabil, și în relația cu copilul tău. Atunci când ele devin, totuși, mai degrabă obiceiuri decât excepții, se produc dezechilibre care consumă din rezerva noastră de resurse. Copiii care se dezvoltă într-o astfel de dinamică relațională pot avea pe viitor dificultăți pe plan social și/sau emoțional. De aceea, înainte de a contribui la educația lor, avem misiunea de a exersa noi înșine abilități de comunicare eficienta cu copiii.
În relația părinte-copil există numeroase momente în care evităm să comunicăm, găsind diferite scuze. ”E mic și nu înțelege acum”, sau ” Trebuie să-l protejez de emoții puternice” se află în topul argumentelor. Acestea nu fac decât să amâne dezvoltarea abilităților de comunicare ale copilului tău.
Contribuția ta, aparent nesemnificativă, este una esențială încă din primii ani de viață. Cel mic este expus la obiceiurile familiei de a asculta, împărtăși și exprima coerent emoțiile și gândurile. Mai departe, va fi capabil să preia modelul pentru a favoriza formarea unor relații sănătoase cu cei din jur.
De ce e important să avem o comunicare eficienta cu copiii?
– Pentru a înțelege care sunt nevoile lor într-un anumit moment
– Pentru a-l învăța să se exprime autentic atunci experimentează emoții puternice
– Pentru a-i oferi respect și înțelegere în situații dificile
– Pentru a favoriza cooperarea dintre voi doi
– Pentru a face față situațiilor sociale delicate
– Pentru a favoriza implicarea lui în relații sănătoase.
Cum dezvolți o comunicare eficienta cu copiii?
1. Vorbește-le pe înțelesul lor
Uneori ne este la îndemână să exprimăm ceva simplu în cuvinte complicate. Partea mai puțin bună este că ne așteptăm ca cei mici să înțeleagă mesajul transmis. Pentru a evita astfel de situații, e esențial să ne adaptăm discursul. La 3 ani un copil nu poate pricepe că ”nu este acceptabil să se comporte într-un anumit fel”. Mai degrabă ar funcționa această sintagmă pentru cei mai mari. Fii flexibil și pune-te mereu în locul lui/ei!
2. Învață să-i asculți
Ascultarea activă este o abilitate esențială pentru o comunicare eficienta cu copiii. Prezența ta într-o discuție este, de fapt, vocea respectului pe care-l porți interlocutorului. Acest lucru este transferabil și în relația cu copiii. Fii atent la frământările lor, fără a minimiza impactul acestora. În acest fel, cei mici înțeleg că ești interesat de discuție și că le oferi disponibilitatea ta. Ai grijă să nu fi implicat în alte activități atunci când ei aleg să vorbească cu tine. Copiii merită toată atenția atunci când aleg să le fii partener de comunicare! Evită să-i întrerupi sau să îi oferi, în acest moment, sfaturi premature.
3. Menține conversații scurte
Faptul că cei mici nu pot susține conversații lungi nu este un mit! De aici și multe situații în care noi, adulții, îi constrângem adesea să ne asculte. P comunicare eficienta cu copiii nu se rezumă numai la ceea ce avem noi de spus. Trebuie să ne oprim și să ne asigurăm că ne înțeleg. În acest fel, le oferim dreptul la replică dar și oportunitatea de a se deschide în fața noastră. Specialiștii recomandă ca discursul nostru să nu se întindă pe mai mult de 30 de secunde. Imediat după, e important să le oferim spațiul necesar pentru a răspunde.
4. Pune întrebări deschise
Noi, adulții, ne pricepem să începem conversații care se încheie imediat după prima replică. Și în relațiile cu cei mici avem această tendință, folosind de multe ori întrebări închise. ”A fost bine la școală?” sau ”Te-ai descurcat la teme?” sunt sintagme care nu încurajează o comunicare eficienta cu copiii. Acestea atrag răspunsuri de tipul ”Da” sau ”Nu” și, totodată, dezamăgirea noastră că cei mici nu se deschid. Schimbă cu ” Povestește-mi cum a fost azi la școală!” pentru a-i invita la dialog. ”Cum au fost temele pentru mâine?” are mai multe șanse pentru a afla dacă au existat dificultăți.
5. Exprimă-ți gândurile și ideile în discuția cu ei
O comunicare eficienta cu copiii presupune un schimb reciproc de gânduri, emoții și idei. Trebuie să avem grijă ca ceea ce cerem de la ei, să oferim în aceeași măsură, la rândul nostru. Să avem, așadar, curajul de a împărtăși cu ei experiențe diverse prin care trecem. E important să ne arătăm disponibilitatea de a ne exprima pe noi înșine. În felul acesta, îi încurajăm pe cei mici să inițieze dialogul și să îl susțină într-un mod sănătos.
6. Recunoaște atunci când nu știi să răspunzi la anumite întrebări
Știm deja că cei mici au o curiozitate fantastică atunci când vine vorba de explorarea lucrurilor din jurul lor. De aici încep nenumărate conversații, care de multe ori ne pun în dificultate pe noi, adulții. Sunt situații în care, de teama de a nu recunoaște că nu știm, canalizăm această neputință într-un mod negativ față de ei. ”De unde să știu eu așa ceva?” poate să strice dinamica conversațională și să-i descurajeze pe copii. A admite că nu știm răspunsul la anumite întrebări este un moment cât se poate de natural. La fel de firesc ar trebui să fie și discursul nostru, însoțit de o intonație calmă.
7. Găsește constant intervale de timp disponibile pentru a sta de vorba cu ei
Relația cu copiii este asemenea unei plante care trebuie mereu udată. Trebuie să avem grijă în permanență să-i oferim atenție și disponibilitate pentru a crește frumos. Inițiază dialogul folosindu-te de anumite momente sau activități dintr-o zi. În acest fel creezi obiceiuri sănătoase pentru o comunicare eficientă cu copiii.
Nu în ultimul rând, să avem încredere că putem lucra cu noi înșine pentru a îmbunătăți abilitățile de comunicare cu cei mici. Acest lucru, însă, nu ne face părinți perfecți, ci adulți responsabili, pregătiți să prioritizeze relația cu copilul lor.