Sănătatea emoțională este o categorie importantă a sănătății noastre globale. De multe ori însă, ea este ori confundată cu alți termeni ori ignorată, nefiind considerată la fel de importantă ca sănătatea de ordin fizic. Cu toate acestea, ceea ce se trece frecvent cu vederea este faptul că toate tipurile de sănătate umană sunt complementare. Așadar, uneori ignorând nevoile noastre de ordin emoțional, ratăm să ne vindecăm și să fim sănătoși în general. Sănătatea constituie de asemenea, un aspect fundamental al dezvoltării rezilienței, conștiinței de sine și satisfacției generale.
E important să clarificăm că sănătatea emoțională nu este același lucru cu sănătatea mintală. În timp ce acești doi termeni sunt adesea folosiți interschimbabil, sănătatea emoțională se concentrează pe a fi în acord cu emoțiile noastre. Înseamnă a ne permite să fim vulnerabili și autentici.
În procesul nostru de dezvoltare personală și grijă de sine, ne putem concentra pe diverse aspecte. Poate fi vorba de de starea generală de bine, de a ne îmbunătăți rutina zilnică sau a ne urmări obiectivele pe termen lung. În alte situații însă, ne confruntăm cu probleme de sănătate mintală care ne pot afecta funcționarea normală. Acestea au nevoie de un alt tip de îngrijire și chiar tratament specializat. De aceea, a solicita ajutor unui psiholog nu este contingent cu a avea o problemă de sănătate mintală. Un motiv la fel de bun este să ne îngrijim de sănătatea emoțională. Pe termen lung aceasta contribuie în mod semnificativ la calitatea vieții noastre.
Este posibil să fi auzit termenii de „sănătate mintală” și „sănătate emoțională” folosiți pentru a defini același lucru. Este posibil să le fi folosit chiar și ca sinonime. Cu toate acestea, sănătatea mintală și cea emoțională au semnificații diferite.
Ce este sănătatea mintală?
Expresia „sănătate mintală” este folosită frecvent în tot felul de contexte, fie ele mai mult sau mai puțin legate de un context medical. Tocmai de aceea folosirea acestui termen fără o înțelegere clară a semnificației lui poate crea confuzii, Mai mult, poate chiar perpetua anumite preconcepții negative cu privire la abordarea ei.
Starea sănătății mintale poate afecta multe domenii diferite ale vieții noastre, de la capacitatea de a gestiona stresul până la cât de funcționali suntem în relațiile cu ceilalți. Există o gamă largă de simptome asociate cu probleme de sănătate mintală. Acestea includ schimbări severe de dispoziție, senzație de lipsă de energie, mâncat excesiv sau insuficient. De asemenea, poate fi vorba de insomnii sau somn excesiv și consum excesiv de droguri și / sau alcool.
Lipsa sănătății mintale este de multe ori echivalată cu semnificația termenului de “tulburare mintală”. Tulburările mintale, însă se referă la acele „condiții care afectează gândirea, afectivitatea sau comportamentul unei persoane”. Acestea pot include tulburări cum ar fi anxietatea, depresia, tulburare bipolară, schizofrenia etc.
Pentru o înțelegere mai aprofundată, e important să știm că sănătatea mintală și tulburările mintale sunt similare cu conceptele de sănătate fizică și boală fizică.Termenul„ sănătate mintală” implică absența bolii sau a tulburărilor.
Dar există o mulțime de moduri în care oamenii pot fi sănătoși sau bolnavi din punct de vedere mintal. La fel, există diferite forme de a fi sănătos sau bolnav fizic. Această confuzie poate fi problematică, determinându-ne uneori să trecem cu vederea semnele că cineva are nevoie de ajutor specializat.
Statisticile derulate în ultima decadă, inclusiv în țara noastră de către Organizația Mondială a Sănătății arată că mulți indivizi cu o sănătate mintală slabă nu au fost diagnosticați oficial cu o boală mintală. De asemenea, mulți oameni care au o boală mintală diagnosticată pot avea perioade de bunăstare fizică, mentală și chiar socială.
O caracterizare greșită a unei probleme de sănătate mintală poate descuraja oamenii să primească tratamentul necesar. Mai departe, estomparea granițelor dintre sănătate și boală poate determina oamenii să-i judece greșit, să-i respingă sau chiar să-i stigmatizeze pe cei care se confruntă cu o tulburare mintală. Înțelegerea greșită a sănătății mintale contribuie, de asemenea, la problema stigmatizării problemelor legate de aceasta.
Așa cum nu stigmatizăm oamenii pentru anumite boli de natură fizică, e firesc să acceptăm și existența problemelor de sănătate mintală. Dar acest tip de acceptanță are la bază înțelegerea fundamentală a faptului că problemele de sănătate au nevoie de tratament și atenție specializată, indiferent de tipul lor.
Cei care nu înțeleg sănătatea mintală sau tulburările mintale afișează adesea atitudini negative și dăunătoare față de cei cu probleme de acest tip. Aceste atitudini duc la rușine, furie și stimă de sine scăzută în rândul celor care se confruntă cu astfel de dificultăți. În multe cazuri, stigmatul social împiedică indivizii să caute ajutor profesional.
Ce este sănătatea emoțională?
La fel ca sănătatea mintală, sintagma “sănătate emoțională” poate fi utilizată în mod uzual chiar dacă nu există claritate cu privire la semnificația termenului. Sănătatea emoțională constă atât în conștientizarea emoțiilor, cât și în capacitatea de a gestiona și exprima acele sentimente într-o manieră adecvată.
A avea o sănătate emoțională bună nu înseamnă că suntem fericiți tot timpul. Nu înseamnă nici că suntem feriți de emoții negative. Înseamnă că suntem conștienți de emoțiile noastre și putem face față acestora, indiferent dacă sunt pozitive sau negative.
Sănătatea emoțională este o parte integrantă a sănătății generale. Oamenii sănătoși emoțional înțeleg în ce fel au control asupra gândurilor, sentimentelor și comportamentelor.
Ei sunt capabili să facă față provocărilor vieții. La fel, se pot uita la probleme în perspectivă și își pot reveni cu ușurință din decepții și experiențe negative.
Oamenii sănătoși din punct de vedere emoțional încă simt stres, furie tristețe și alte emoții dificile. Doar că atunci când ele apar, știu să-și gestioneze într-un mod care să evite un impact negativ asupra lor. Ei își pot da seama când o problemă este mai mult decât pot rezolva singuri. Știu, de asemenea, când să solicite ajutor specializat și nu amână să facă acest pas.
Ne putem gândi la a fi sănătoși emoțional ca la a avea o bună imunitate la factorii cu potențial disturbator.
Sănătatea emoțională poate duce la succes în muncă, relații și sănătate. În trecut, cercetătorii credeau că succesul îi face pe oameni fericiți. Cercetările mai noi arată că este de fapt invers. Oamenii fericiți sunt mai predispuși să lucreze către obiectivele lor. Ei reușesc să găsească resursele de care au nevoie și să îi motiveze pe ceilalți cu energia și optimismul lor. Acestea sunt elemente cheie ale succesului și bunăstării globale.
Deși sănătatea mintală și emoțională sunt similare în anumite privințe, este important să înțelegem ce îi deosebește.
Unele diferențe care separă sănătatea mintală de cea emoțională includ:
Procesarea informațiilor versus exprimarea emoțiilor
O parte importantă a sănătății mintale se referă la cât de bine înțelegem și procesăm informațiile și experiențele din viața noastră. În schimb, sănătatea emoțională implică capacitatea de a gestiona și exprima emoțiile care apar din ceea ce învățăm și experimentăm.
Putem fi bine cu una în timp ce întâmpinăm probleme cu alta
O distincție importantă între sănătatea mintală și cea emoțională este că putem întâmpina probleme de sănătate mintală, menținând în același timp o sănătate emoțională bună și invers. De exemplu, ne luptăm cu o problemă de sănătate mintală, cum ar fi un episod depresiv. În același timp, putem avea o bună sănătate emoțională găsind modalități eficiente de a gestiona această dificultate.
Scopul celor doi termeni
Sănătatea mintală nu se referă doar la cât de bine înțelegem și procesăm ceea ce experimentăm. Acest tip de sănătate include abilitatea umană de a ne raționaliza deciziile și de a ne menține atenția concentrată pe sarcini importante. Mai pe scurt, implică abilitatea de a funcționa optim din punct de vedere cognitiv. Scopul larg al sănătății mintale este în contrast cu sănătatea emoțională. Cea din urmă este definită mai degrabă de procesarea, înțelegerea și integrarea emoțiilor experimentate.
Concluzie
Sănătatea mentală și cea emoțională, deși sunt separate în semnificația lor. Totodată, ambele sunt atât necesare și împreună contribuie la bunăstarea noastră globală. Îngrijirea eficientă a sănătății mintale și emoționale ne ajută să eliminăm stresul, anxietatea, furia, depresia și îngrijorarea excesivă. În același timp ce ne dă voie să le abordăm exact cum avem nevoie pentru a nu ne dicta deciziile și felul în care ne trăim viața.
Aceste două categorii separate, dar complementare, ale sănătății funcționează împreună. Ele ne asigură că sănătatea noastră generală este optimă și ne dă voie să funcționăm, dar și să ne bucurăm de viață.