Conflictele cu copilul și nevoia de control

Multe situații obișnuite din viața de zi cu zi devin adevărate provocări pentru noi, părinții. Copiii au deseori tendința să transforme interacțiuni banale în lupte de putere și de control. Astfel, ora de culcare, strânsul jucăriilor sau mersul la toaletă pot declanșa confruntări serioase între voi. Cu siguranță nu ești singurul părinte care s-a trezit prins uneori într-o ”bătălie” fără ”arme” cu propriul copil. Exprimarea autorității, în acest caz, nu a făcut decât să pună paie pe focul relației voastre. De aceea, este nevoie să știi când anume să te lansezi într-o astfel de confruntare. Copilul are nevoie să simtă că ești de partea lui chiar și atunci când se creează mici dezechilibre.

De ce apare nevoia de control la copilul tău?
  • Nu comunici clar așteptările pe care le ai de la copilul tău

Pentru ca relația cu copilul tău să fie una sănătoasă, este important să îi vorbești pe înțelesul său despre așteptările tale. Dă-i exemple clare, prin care să învețe cum sunt luate în considerare nevoile sale și cum pot fi ele satisfăcute. Știind aceste aspecte, copiii vor fi mai puțin tentați să îți testeze reacțiile.

 

  • Nu sunt stabilite limite în relația cu copilul tău

Limitele stabilite cu empatie și fermitate stau la baza dezvoltării armonioase a copilului. El învață să fie flexibil, disciplinat și tolerant la frustrare. Prin opoziție, lipsa acestor limite duce la experimentarea emoțiilor negative într-un mod nepotrivit. El poate ajunge, astfel, să exploreze lumea fără a-și asuma propriile consecințe. De asemenea, poate ajunge să se poziționeze împotriva ta în situații simple de rutină.

 

  • Apar reacții impulsive

Capcana în care cădem adesea este aceea de a folosi cuvinte dure în momente tensionate. Acestea reprezintă scânteia care aprinde focul discuțiilor între tine și copilul tău. I se oferă, așadar, un prilej bun prin care să-și manifeste nevoia de control. Numai atunci când faceți parte din aceeași echipă puteți găsi soluții potrivite!

 

Cum gestionăm conflictele în care cel mic își manifestă nevoia de control?
  • Formulează enunțuri la persoana întâi

În orice situație tensionată este indicat să exprimi ceea ce simți tu, fără a-l judeca aspru pe celălalt. Acest lucru se aplică perfect și în relația cu copilul tău. Descrie-i ce crezi, fără reproșuri sau critici. ” Mă deranjează să văd dezordinea din camera ta” este o replică valoroasă, care invită la colaborare. Opusul ei este formularea de genul: ” Tu nu ești în stare să îți păstrezi camera curată!” . Aceasta este cale sigură către a-l face să manifeste nepotrivit nevoia sa de control.

 

  • Comunică-i așteptările tale

De multe ori, noi, părinții ne așteptăm ca cei mici să facă lucruri fără ca ele să fie anterior comunicate. Vrem să aibă inițiativa să își facă patul sau să strângă după ei în absența unui model clar. Alege să discuți aceste aspecte împreună cu copilul tău! În acest fel, reduci din eventualele lupte de putere pe care le puteți avea! Nu uita să exprimi aceste lucruri pe un ton ferm, nu autoritar sau agresiv.

 

  • Evită întrebările închise

Întrebările la care copilul poate răspunde cu ”da” sau ”nu” sunt adesea prezente în vocabularul părinților. Folosirea acestora nu face decât să ofere garanție pentru o confruntare deschisă. Încearcă să le înlocuiești cu întrebări colaborative: ”Ce te-ar ajuta în acest moment?”, ”De ce ai nevoie?”, etc. Acestea invită la un dialog în care nevoia sa de control este una diminuată.

 

  • Evită amenințările

Atunci când iei o poziție superioară în interacțiunea cu copilul tău există tendința de a face apel la amenințări. Amintește-ți în aceste momente că și el are dreptul să fie supărat sau furios. Diferența dintre voi doi este aceea că tu poți echilibra dialogul astfel încât intensitatea conflictului să scadă. Renunță la ordine sub pretextul: ”așa am spus eu!” și vino în întâmpinarea copilului tău cu înțelegere! În acest mod, tu vei fi cel care deține controlul, dar într-un mod responsabil și echilibrat!

 

  • Oferă-i constant atenție pozitivă

Întreabă-te frecvent dacă îi oferi copilului mai multă atenție pozitivă decât negativă. Arată-i constant că apreciezi comportamentele potrivite și evită să reacționezi exagerat la cele problematice. Deseori, tonul ridicat al vocii și cuvintele dure nu fac decât să întărească nevoia de control a fiecăruia dintre voi.

 

  • Permite-i să găsească singur soluții

E important ca cel mic să înțeleagă că sentimentele și opiniile sale contează. În orice proces decizional, este indicat ca cel mic să contribuie într-un mod activ. În acest fel va fi responsabilizat de mic și își va conștientiza mai clar nevoile. Deși misiunea finală de a stabili limite este la tine, lasă-l să vină singur cu soluții în momente tensionate.

 

Nu în ultimul rând, întelege că într-o luptă în care apare nevoia de control nu există un câștigător. Ambii protagoniști au câte ceva de pierdut. Oricât de dificil este, atunci când te afli într-un conflict cu copilul tău, amintește-ți să fii primul care oferă înțelegere și spațiu. Preluând acest model, cel mic va înțelege mai târziu că nu este în avantajul său să se poziționeze împotriva ta în momente tensionate.

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții