O relație de cuplu care nu apar niciodată cearta sau neînțelegerile este o relație în care nimeni nu comunică. Firea umană este construită să fie cuprinsă și de sentimente negative, de proastă dispoziție sau de furie. A vărsa nervii pe partenerul tău de față cu copiii este un scenariu în care toți devenim protagoniști. De altfel, este imposibil să ne trăim viața frământați fiind că cei mici ne supraveghează fiecare mișcare. În contextul unui conflict în familie, esențial este modul în care comunicăm unul cu celălalt. Astfel, cei mici pot să asiste și la soluționarea problemei, nu doar la descărcarea energiei negative.
Știm că aceste lucruri par ușor de zis și greu de făcut! Totuși, prin antrenarea unor obiceiuri sănătoase de comunicare, vei ajunge să aplici reguli simple pentru o ceartă ”corectă”. Primul pas este acela de conștientiza că evitarea neînțelegerilor este doar un fenomen care adâncește conflictul în cuplu. Apoi, ai nevoie de niște idei salvatoare pentru a găsi soluții și pentru a avea puterea de a-i cere iertare celuilalt.
Ce reguli aplicăm pentru o ceartă constructivă:
Stabilește împreună cu partenerul tău care este limbajul considerat nepotrivit
Preocuparea față de acest subiect este reprezentată de calitatea discuțiilor care au loc în afara certurilor. Nu evitați să comunicați deschis unul cu celălalt pentru a evita cuvinte dure, care rănesc, și care mai târziu vor avea un ecou negativ. Fiți autentici și exprimați-vă pe voi înșivă, fără a include în discursul vostru cuvinte pe care le veți regreta apoi.
Vorbiți pe rând, ascultându-l pe celălalt
Cearta în cuplu vine de multe ori la pachet cu pierderea răbdării și a capacității de a asculta. Nevoile noastre acaparează nevoile celuilalt și avem tendința de a nu oferi dreptul la replică. Respectă-ți partenerul și dă-i ocazia să vorbească, fiind atent la ceea ce îl nemulțumește.
Cereți să întrerupeți temporar discuția dacă vreunul dintre voi simte că își pierde controlul în fața copiilor
A-ți lua puțin spațiu în momentele tensionate este, uneori, cea mai bună metodă de a te calma. Ea nu este echivalentă cu a finaliza discuția, ci oferă răgazul de a reveni la colaborarea cu partenerul tău în termeni pașnici. Ia-ți această pauză până când gândurile tale se focusează pe rezolvarea problemei, nu pe blamarea celuilalt.
Spune-i partenerului tău ce așteptări ai de la el/ea
Exprimarea propriilor sentimente în context de ceartă este un lucru esențial. A vorbi despre așteptările tale îl ajută pe celălalt să empatizeze și să coopereze cu tine. Ele vor înlocui cu succes atacurile îndreptate către celălalt. Începe cu: ” Simt că…”, ”Am nevoie să…”, în locul cuvintelor de genul: ” Tu niciodată nu..”, ”Tu întotdeauna..”.
Cum le explici copiilor cearta în familie?
Vorbește-i deschis despre ceartă
Gândește-te de două ori înainte să îi spui copilului tău că ”nu s-a întâmplat nimic”. Copiii simt atmosfera tensionată chiar dacă încerci să îndulcești situația. Unii părinți bine intenționați încearcă să ascundă cearta pentru a-i proteja pe cei mici de experimentarea emoțiilor negative. Astfel, li se refuză copiilor prilejul de a observa cum evoluează relațiile și cum se soluționează problemele.
Explică-i că sentimentele negative sunt firești
E important ca cei mici să înțeleagă diferența între emoțiile negative și comportamentele nepotrivite care pot deriva din stările tensionate. Nu putem evita manifestarea sentimentelor în situații de conflict, însă, putem fi atenți la felul în care o facem. Copiii au nevoie să învețe de la tine că a exprima supărare, furie sau dezamăgire e un lucru normal. Mai departe, trebuie să asiste la modele sănătoase de exprimare a acestora, pentru a le integra pe viitor.
Nu uita să îi spui cum s-a soluționat cearta
Copiii au nevoie să asiste și la rezolvarea conflictului, pentru a putea înțelege situația în întregime. Certurile nerezolvate pot deveni, în timp, traumatizante pentru ei. Explică-i pe înțelesul său cum te-ai înțeles cu partenerul tău, fără a-l pune într-o lumină negativă. E important să nu existe o competiție între cine a greșit mai mult. Accentul va fi pus întotdeauna pe efortul comun de a remedia neînțelegerile.
Nu în ultimul rând,
Amintește-ți că o ceartă ocazională în fața copiilor este umană și inevitabilă! Totodată, ea reprezintă un prilej bun pentru ei de a prelua modele pozitive în ceea ce privește gestionarea neînțelegerilor. În final, vor observa singuri cum părinții săi își rezolva problemele și revin imediat la sentimente de iubire.