Învață-l pe copilul tău să fie asertiv

A fi asertiv înseamnă a avea capacitatea de exprimare și apărare a propriilor drepturi și nevoi, fără a fi agresiv, sau fără a accepta pasiv o nedreptate. Astfel, un copil asertiv, care va deveni adultul asertiv de mai târziu, se simte confortabil în a se exprima în fața celorlalți într-un mod deschis și sincer, care să-i servească interesele. De exemplu, un copil cu un comportament asertiv îi poate spune prietenului său din parc ”Aș prefera să nu facem asta, ci…” când acesta îi propune o activitate care nu-i place. Alternativa mai puțin asertivă ar fi să-i spună ”Nu, facem cum zic eu!”

Este important să încercăm să comunicăm cât mai asertiv posibil, atât în copilărie, cât și în viața adultă. Așa ne sudăm relații cu cei din jur și învățăm să acceptăm și alte perspective diferite de ale noastre. Chiar dacă poate unii dintre noi am învățat mai târziu cum să comunicăm asertiv, putem să ne învățăm copiii să-și dezvolte aceste abilități de acum, când sunt mici. În felul acesta îi vom ajuta să comunice sănătos, să-și exprime nevoile și în esență să ducă o viață puțin mai ușoară.

 

De ce să încurajezi comportamentul asertiv al copilului tău:
  1. Îl ajuți să-și exprime și să-și gestioneze sentimentele

 

O mare parte din dezvoltarea asertivității constă în a învăța copilul cum să-și gestioneze emoțiile. Există multe modalități constructive de exprimare a emoțiilor. Învățându-le, copilul tău va înțelege că emoțiile nu sunt bune sau rele, ele trebuie doar canalizate într-un mod în care să nu-i rănească pe cei din jur sau pe sine. De pildă, a striga la cineva când este furios este un exemplu de expresie emoțională necorespunzătoare. Mai potrivit ar fi ca cel mic să își exprime verbal furia, spunând simplu ”sunt furios” sau să-și ia câteva minute de pauză în care să se calmeze.

 

  1. Îl ajuți să facă față criticilor

 

Este inevitabil să nu avem parte de critici din partea celorlalți, acest lucru nu poate fi controlat. Ce poate fi controlat este atitudinea noastră în fața criticilor. Atunci când copiii sunt învăţaţi să fie ei înşişi pe cât posibil, să filtreze ceea ce au alţii de spus şi să înveţe să nu se lase influenţaţi de părerile altora,ei vor reuşi să facă faţă acestora.

 

  1. Îi facilitezi încrederea și stima de sine

 

Relația dintre stima de sine și asertivitate este una foarte strânsă. O persoană non-asertivă, pasivă sau agresivă nu are o stimă de sine ridicată pentru că simte în permanență nevoia de a fi apreciat. Asertivitatea implică respectul față de sine și față de ceilalți și încrederea că dacă te comporți autentic, în concordanță cu ce simți, vei avea doar de câștigat.

 

  1. Îl ajuți să se cunoască mai bine prin ceilalți

 

Cunoașterea de sine se face prin reflecții personale, dar și oamenii din jurul nostru au un rol foarte important in facilitarea ei. Cunoașterea lumii prin ceilalți incepe de când suntem bebeluși, cu relația mama-fat Încurajează-l pe cel mic să aibă un comportament asertiv in relație cu ceilalți ca să se cunoască mai bine și ca să-i cunoască și pe cei din jurul său.

 

  1. Îl ajuți să ia decizii

 

Nu în ultimul rând, este important ca măcar din când în când, să-l lăsăm pe cel mic să ia propriile decizii. În felul acesta îi validăm statutul și îi facilităm învățarea prin experiență. Mai mult, îl responsabilizăm și îl învățăm cum să se descurce cu propriile consecințe decizionale. Pe termen lung, acest lucru îl va ajuta să fie un adult asertiv și responsabil

 

Cum îți ajuți copilul să fie (mai) asertiv?

 

  1. Încurajează-l să vorbească despre ce simte

 

Copiii au nevoie să se simtă în siguranță fiind ei înșiși în orice situație. Atunci când aceștia își exprimă emoțiile, este important să aibă un spațiu sigur în care să facă asta. Încurajează-l pe micuțul tău să dea glas sentimentelor sale și oferă-i un context de încredere în care să facă asta.

 

  1. Discută despre limitele personale

 

Limitele reprezintă un proces cheie în dezvoltarea asertivității. Ele pot fi de natură fizică, emoțională sau legală. Este important să-i vorbești copilului tău despre respectarea limitelor personale și ale altora atunci când încerci să îl ajuți să fie mai asertiv. De pildă, dacă cineva este nerespectuos cu el/ea, trebuie să știe că are dreptul să-i spună că se simte inconfortabil.

 

  1. Implică-l în activități de grup

 

Activitățile de grup reprezintă, pentru copii, o oportunitate de a-și exersa încrederea în sine și asertivitatea. Grupul lucrează împreună pentru a atinge un scop comun, iar cel mic învață să coopereze și să lucreze în echipă. Mai mult decât atât, copiii învață unii de la alții, iar un copil asertiv îi poate învăța și pe ceilalți cum să se exprime autentic prin puterea exemplului.

 

  1. Vorbește-i despre importanța lui ”Nu”

 

Cuvântul ”Nu” are o valență greoaie în viețile noastre, pentru că aduce cu sine, printre altele, sentimentul de putere. Tocmai pentru că are această putere, anumite persoane sunt reținute în a-l folosi atunci când este cazul. Din păcate, acest lucru duce de cele mai multe ori la încălcarea limitelor personale. Explică-i copilului tău că este normal să-l aducă pe ”Nu” în discuție atunci când simte că i-au fost încălcate drepturile.

 

  1. Comunică la rândul tău într-un mod asertiv

 

Bineînțeles că nu putem învăța pe nimeni să fie asertiv, dacă noi nu avem acest concept integrat în viața noastră. Asertivitatea poate fi exersată prin claritate și hotărâre în exprimare. De asemenea, capacitatea de a fi un bun ascultător, fără a monopoliza o discuţie sunt caracteristici ale comunicării asertive. Asigură-te că tu faci toate aceste lucruri pentru a le putea “preda” mai departe copilului sau pentru a-i modela un astfel de comportament.

 

Nu în ultimul rând, vrem să știi că asertivitatea stă la baza comunicării sănătoase, iar comunicarea sănătoasă ne ajută să avem relații autentice cu cei din jur. Fii atent/ă la aceste aspecte și ajută-l pe copilul tău să comunice asertiv, pentru a fi bine cu sine!

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții