Stima de sine la copii – Cum o dezvoltăm?

Odată cu timpul, copiii încep să înțeleagă cine sunt și care este ”locul” lor pe lume. Ei au nevoie să se simtă valorizați și prețuiți de către persoanele importante din viața lor pentru a fi dezvoltată stima de sine. Atunci când ei sunt crescuți într-un mediu care promovează aprecierea, ei se vor simți confortabili cu propria persoană și vor căpăta încredere în ei. Își vor exprima părerile într-un mod deschis, fără rețineri sau sentimente de vinovăție. De asemenea, vor fi capabili să ia decizii în mod independent și vor putea depăși cu succes diferite obstacole.

Ca părinți, ne revine rolul de a-i însoți pe cei mici pentru ca aceștia să devină cea mai bună versiune a lor în timp. Ne dorim să avem alături copii care au curaj să își exprime punctul de vedere și care au încredere în propriile forțe. Am vrea să îi vedem că se descurcă independent și că reușesc să aibă relații interpersonale sănătoase. De aceea, suntem responsabili să le oferim oportunități nelimitate prin care ei să se simtă apreciați și acceptați. Stima de sine trebuie cultivată încă din primii ani de viață pentru ca cei mici să funcționeze în echilibru cu solicitările din mediul înconjurător.

 

De ce este important să dezvoltăm stima de sine?
  1. Pentru ca cei mici să trăiască confortabil din punct de vedere emoțional

Un copil cu stimă de sine crescută va putea face diferența între autoapreciere și autocritică. Atunci când va experimenta un eșec, va evalua situația fără să-și saboteze eforturile și va ști să integreze un feedback negativ. La polul opus, atunci când va avea parte de reușite, se va simți valorizat, fără a cădea în extrema că totul i se cuvine. Practic, el va putea fi capabil să își regleze emoțiile în funcție de contextele sociale în care se află.

  1. Pentru a influența într-un mod pozitiv comportamentele copilului

Stima de sine influențează comportamentele copilului. Atunci când aceasta este scăzută, apare adesea amânarea atingerii obiectivelor propuse, sau, de multe ori, evitarea acestora. În aceste situații, sentimentele de neputință îl pot încuraja să manifeste comportamente în exces, precum: utilizarea rețelelor sociale sau a conținutul media.

  1. Pentru a crea o percepție obiectivă asupra realității

Atunci când copilul are de atins anumite obiective, este esențial să știe singur cum să se raporteze la acestea. O stimă de sine ridicată este asociată cu folosirea echitabilă a resurselor pentru a face față provocărilor din mediu. Cel mic este capabil să evalueze dacă are sau nu competențele necesare pentru a duce un obiectiv la bun sfârșit.

  1. Pentru a avea relații sănătoase cu cei din jur

Stima de sine poate afecta relațiile sociale încă de la vârste foarte fragede. Un copil care nu are o imagine bună despre el, va fi de multe ori temător să se impună într-o conversație cu colegii, se va închide în sine și va acumula diverse frustrări. El va depinde de multe ori de ceilalți și va sta în umbra propriilor abilități, din frica de a nu spune ceva greșit.

Cum dezvolți stima de sine a copilului?
  1. Acordă atenție lucrurilor mici pe care le face într-o zi

Copilul are nevoie de validare și de multe ori nu știe cum să solicite acest lucru. Asigură-te că își faci timp preț de câteva minute pe zi în care ești atent la comportamentele sale pentru a le lăuda și întări. Arată-i aprecierea chiar și atunci când face lucruri simple, în mod independent. Reacțiile tale vor contribui în timp la dezvoltarea stimei de sine, chiar dacă acum consideri că acestea sunt niște lucruri banale.

  1. Cere-i părerea atunci când este cazul

Atunci când vrei să iei o decizie consultă-te cu copilul tău și oferă-i și câteva variante acceptabile pentru tine. În felul acesta, îl încurajezi să gândească singur și să știe că părerea lui este prețuită, ceea ce îi oferă lui un sentiment de control. Cu cât îl vei feri mai mult de procesul decizional, cu atât stima de sine va fi mai puțin dezvoltată.

  1. Folosește cuvinte de laudă concrete, nu generale

Când copilul observă că remarci eforturile sale de a reacționa adecvat, e mult mai probabil ca el să repete aceste comportamente. Punctează concret lucrurile pe care le face bine (”Ce frumos ți-ai aranjat patul!”). Aceste laude sunt mult mai eficiente decât cele generale (”Ce harnic ai fost!”).

  1. Oferă-i o dovadă clară a progreselor sale

Păstrează câteva realizări artistice ale copilului sau fotografii care surprind anumite acțiuni ale sale în diferite contexte. Din când în când, arată-i aceste materiale și subliniază evoluția sa bazată pe exemple concrete. În felul acesta, copilul devine conștient de pașii pe care i-a parcurs pentru a-și atinge anumite obiective.

  1. Explică-i că toată lumea greșește din când în când

Oricât de mult am încerca să ferim copilul de eventuale eșecuri, acestea sunt inevitabile și mai devreme sau mai târziu el trebuie să învețe să le gestioneze. E important să înțeleagă faptul că greșelile reprezintă oportunități noi de a învăța lucruri și că toată lumea le experimentează.

  1. Recunoaște-i calitățile

E important să îi reamintești cu fiecare prilej care sunt punctele sale forte pentru a-l face conștient de ele. Bucurați-vă împreună de ele, în loc să încerci să îi îndrepți defectele! Oferindu-i suficiente oportunități pentru a-și dovedi calitățile, îl ajuți să capete încrederea de care are nevoie pentru a aborda activități la care se pricepe mai puțin.

Nu în ultimul rând, ai în vedere faptul că stima de sine are un rol semnificativ în dezvoltarea emoțională a copilului tău. Alege și tu să acorzi atenție acestui aspect pentru a-ți pune amprenta într-un mod cât mai valoros în viața lui. Fii deschis și oferă-i oportunități prin care să se simtă prețuit și apreciat pentru calitățile sale! Încurajează-l să își exploreze adevăratul potențial pentru a se descurca singur și pentru a lua cele mai bune decizii!

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții