Limbajul pozitiv al părintelui

Limbajul pozitiv are la bază utilizarea stilului de comunicare ca pe un instrument al bunei colaborări cu ceilalți. Înseamnă exprimarea ideilor într-un mod respectuos și care pune limite sănătoase, dar nu interzice.

Știm deja că limbajul pozitiv facilitează comunicarea și ne ajută să avem parte de o interacțiune plăcută. Indiferent de natura ei, o relație importantă din viața noastră trebuie să aibă la bază o comunicare sănătoasă. Relația cu copilul tău este, am spune, cea mai importantă și este bine să fie întreținută cu grijă.

Ca părinte, probabil te-ai confruntat de multe ori cu un alt gen de limbaj în interacțiunea cu copilul tău. Vorbe precum ”Nu face asta”, ”Nu atinge aia”, ”Nu te urca acolo” ne sună cunoscut tuturor. Deși este impunător și poate fi util în anumite situații critice, acest tip de limbaj nu este întotdeauna cel potrivit. Numeroase studii arată că limbajul specific, pozitiv îl ajută pe interlocutor să facă ceva concret, pentru că nu interzice nimic. Folosind un limbaj pozitiv, îți vei ghida copilul în a avea un anumit comportament, dezirabil.

Orice lucru nou pe care vrei să îl înveți sau să îl introduci în rutină are nevoie de exercițiu. Mai jos vei găsi câteva aspecte concrete, ușor de pus în practică pentru a comunica mai eficient cu copilul tău.

 

De ce este bine să comunici cu cel mic printr-un limbaj pozitiv?
Stabilești din start o interacțiune și o experiență pozitivă

Atât adulții, cât și copiii sunt mai dornici de a exercita un comportament dezirabil în condiții prietenoase. De câte ori nu ni s-a întâmplat tuturor să ne schimbăm atitudinea sau comportamentul atunci când interlocutorul folosea un ton amiabil? În afară de formulare, limbajul pozitiv mai înseamnă și tonul vocii, postura, expresia facială. Încearcă să comunici pozitiv, iar rezultatele pe care le aștepți de la micuțul tău nu vor întârzia să apară

Îl ajuți să facă alegeri potrivite

Copilul are nevoie să aibă o voce a lui. Una dintre modalitățile prin care i-o poți face auzită este să comunici cu el printr-un limbaj pozitiv. În loc să-i spui ”nu”, încearcă să îi spui cum și de ce trebuie să facă. De exemplu, poți înlocui ”Nu mai vorbi tare în magazin” cu ”Te rog să vorbești mai încet, deoarece…”. În timp, copilul tău va învăța diferența dintre un comportament potrivit și unul nepotrivit. Mai mult, îi vei da libertatea de a alege și îl vei ajuta să înțeleagă că a ales bine.

Îl ajuți să se simtă apreciat

Orice om, dar mai ales un copil are nevoie să se simtă valorificat. Atunci când face ceva – bine sau rău – copilul își satisface o nevoie mai mult sau mai puțin clară. Arată-i copilului tău că ești atent(ă) la nevoile sale și ajută-l să și le manifeste într-un mod potrivit. De pildă, ”Nu alerga” se poate transforma în ”Văd că ai multă energie, ce ai vrea să faci?”. Comunicând printr-un limbaj pozitiv, îi arăți că este văzut și că nevoile lui sunt importante.

Îl ajuți să fie încrezător în sine

Rezistența la frustrare, încrederea și stima de sine depind foarte mult de experiențele din copilăria timpurie. Atunci când i se interzic lucruri constant fără să i se ofere o explicație, copilul devine neîncrezător în sine. Motivul pentru care se întâmplă asta este mesajul pe care cel mic îl primește și anume ”nu poți”. Este important să îi reamintim celui mic că suntem alături de el și când greșește și că rolul nostru este de a-l ghida.

Întărești relația dintre tine și el/ea

Limbajul pozitiv ne ajută să comunicăm asertiv și sănătos. Micuțului tău îi este ușor să comunice cu tine atunci când știe că abordarea este una prietenoasă. Limbajul pozitiv presupune empatie și răbdare, lucruri pe care copilul le va aprecia la tine și de care are nevoie. O relație solidă este clădită pe o comunicare bazată pe respect și înțelegere. Practicând această formă de exprimare cu copilul tău, vei menține o relație bună între voi

 

Cum poți comunica cu cel mic printr-un limbaj pozitiv?
Practică limbajul pozitiv în comunicarea cu tine însuți

Modul în care le vorbim celorlalți este deseori, dacă nu întotdeauna și modul în care ne vorbim nouă. Înainte să fii înțelegător cu ceilalți, este important să acorzi atenție și propriei persoane. O comunicare dezirabilă este cea care începe cu noi înșine. Așadar, data viitoare când îți vine să îți spui ”Nu pot”, spune-ți ”Atât pot acum”. Practică cu sine limbajul pozitiv ori de câte ori îți aduci aminte și observă cum te simți.

Fii clar(ă) în ceea ce îi transmiți

Când vorbești cu copilul, este important să fii clar(ă) și hotărât(ă) în mesajul pe care vrei să-l transmiți. Vor exista și momente în care va trebui să comunici cu privire la un comportament nepotrivit. Vorbind clar și pe limba lui, va înțelege mai ușor ce vrei să-i spui și de ce îi spui.

Stabilește limite și respectă-le

De multe ori, atunci când auzim cuvântul ”limite” ne gândim la îngrădirea libertății, ceea ce poate avea o conotație negativă. Însă stabilirea limitelor este esențială pentru a-i arăta copilului cum să procedeze. Diferența dintre limbajul pozitiv și cel axat pe negativ este că primul îndrumă și oferă argumente. Copiii apreciază argumentele din partea părinților și le folosesc ca repere pentru alegerile de mai târziu.

Recunoaște-i emoțiile

Emoțiile nu sunt negative sau pozitive, ele doar sunt. Formulări de tipul ”Nu mai plânge” sunt de evitat, pentru că îl fac pe cel mic să se simtă invalidat. Arată-i, în schimb, că ești atent(ă) la el/ea și conține-i emoția din momentul respectiv. O modalitate prin care îi poți recunoaște sentimentele este să le dai glas (”Observ că ești furios”, ”Te-ai supărat, înțeleg.”)

Oferă-i alternative la un comportament nepotrivit

În general, copilul nu are comportamente nepotrivite pentru că vrea să le aibă sau pentru că știe că sunt nepotrivite. Este posibil să fie doar plictisit sau să imite pe cineva. Oricare ar fi motivul, nu este suficient să spunem ”Nu ai voie”. Este necesar să aducem și alternative (pozitive) comportamentale dacă ne dorim rezultate diferite. De exemplu, îți ia cana și vrea să bea din cafeaua ta. O alternativă la ”Tu nu ai voie să bei” ar fi să îi oferi altceva, cum ar fi un ceai și să îi spui de ce nu poate să bea cafea.

Folosește cuvinte de laudă

Desigur că limbajul pozitiv poate fi tradus și în cuvinte apreciative la adresa copilului. Folosește lauda ca să-i arăți că apreciezi că a făcut ceva ce l-ai rugat. Cuvintele de laudă, mai ales primite de la părinți, stimulează încrederea în sine și cresc starea de bine. Cel mic se va simți iubit și prețuit și în plus va repeta cu siguranță comportamentul pentru care a fost lăudat.

 

În încheiere, vrem să-ți transmitem că vocea noastră devine vocea lor interioară. Te încurajăm să o folosești cu multă grijă. Un limbaj pozitiv reprezintă o cale spre conectare, spre o bună relație părinte-copil și spre armonie în familie.

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții