Copiii au un univers al lor în care consideră că totul este permis. De aceea, nu există zi în care să nu exploreze lucruri noi sau să testeze reacții diverse din partea adulților. Deși copilăria are farmecul său, când vine vorba de a stabili anumite limite în relația cu cei mici, misiunea părinților devine una plină de provocări. Pendulăm de multe ori între a fi prea fermi sau prea permisivi și ne întrebăm cum putem ajunge la un echilibru sănătos, care să ajute copilul să se dezvolte armonios.
”Cum stabilim limite fără a pedepsi copilul?” și ”Cum reușesc să mă impun în fața copilului meu fără a ridica tonul vocii?” . Acestea sunt câteva dileme pe care dacă și tu ți le pui, înseamnă că ești un părinte preocupat să evolueze pentru a-și ajuta copilul. Descoperă cum poți stabili limite cu blândețe și empatie, fără a face apel la constrângeri și critici nocive. Reflectează întâi asupra lor și găsește apoi cele mai bune context în care le poți aplica!
De ce au copiii tendința să testeze limitele?
Au nevoie de ajutor pentru exprimarea unei emoții
Copiii ne oferă mici indicii atunci când sunt supărați sau furioși. În aceste momente ei au nevoie să fie îndrumați spre a descărca emoțiile negative într-un mod funcțional. De cele mai multe ori, aceste emoții ajung să fie exprimate exploziv, depășind limitele sociabile acceptabile pentru anumite situații.
Au o dorință foarte mare de a obține ceva
Adesea, copiii merg până în pânzele albe pentru a obține ceva ce îți doresc foarte mult. Acest lucru vine la pachet cu exprimarea unor comportamente nepotrivite, care nu pot fi tolerate cu ușurință de către adulți. Nerespectarea limitelor în aceste contexte poate conduce la perpetuarea reacțiilor negative pe termen lung.
Au nevoi pe care nu le pot exprima și care nu le sunt satisfăcute
Copiii aleg de multe ori calea cea mai dificilă de a-și comunica nevoile nesatisfăcute. Preferă să le arate adulților ”de ce sunt în stare” folosind un ton al vocii nepotrivit sau, uneori, chiar reacții comportamentale explozive.
Cum stabilești limite sănătoase în relația cu copilul?
Construiește o conexiune profundă și încurajatoare cu acesta
A-i face pe cei mici să aibă încredere în noi, adulții, este o sarcină cu un grad ridicat de dificultate. Presupune implicare, comunicare deschisă și ascultare activă. Totodată, este primul pas către a stabili limite bazate pe empatie și respect. Oferă-i un cadru securizant, în care să simtă nevoia să-ți împărtășească din experiențele și trăirile sale. Arată-i că ești de partea lui, indiferent de emoțiile care îl încearcă.
Admite-i punctul de vedere atunci când stabilești o limită
Ca părinți, avem tendința să corectăm copilul fără a lua în calcul părerile sale. Acest lucru ne poate sabota relația cu el dar și felul în care îl ajutăm să învețe lucruri noi. Arată-i că iei în calcul punctul său de vedere chiar și atunci când nu ești de acord cu el. Explică-i cu răbdare de ce alegi să procedezi într-un anumit fel, oferind exemple concrete.
Du-ți intențiile la bun sfârșit dar într-un mod plăcut
Este mult mai ușor să rămâi calm atunci când îți aplici intențiile înainte de a-ți pierde răbdarea. Este, de asemenea, mai ușor să obții acordul copilului dacă știe că nu vei continua să cedezi atunci când el obiectează. Rămâi conectat cu cel mic și arată-i cum anumite limite pot fi aplicate blând, fără negocieri.
Nu te aștepta să îi facă plăcere
Este clar că cel mic integrează mai greu aceste limite și că îi va lua ceva timp să se simtă confortabil cu ele. E important să nu te descurajeze nemulțumirea sa. Poți, în continuare, să arăți empatie la felul în care se simte, fără a schimba lucrurile.
Rezistă tentației de a-l constrânge prin pedepse
Stabilirea unor limite reprezintă modalități prin care copilul tău se va adapta mai ușor în contexte sociale. Criticile sau consecințele negative, în aceste situații, nu vor face decât să predispună copilul la o revoltă a regulilor formulate. E important ca el să înțeleagă substratul acestor limite, nu doar faptul că ele sunt impuse din exterior.
A seta limite în relația cu copiii noștri nu este echivalent cu a-i constrânge să facă anumite lucruri. Înseamnă, de fapt, un proces prin care contribuim la dezvoltarea și la siguranța lor. Amintește-ți că stabilirea regulilor sănătoase reprezintă un mod prin care ne ajutăm copiii să fie fericiți în societate.
Dacă-ți plac strategiile noastre și simți că te ajută, te invităm să te înscrii la newsletter-ul gratuit, dedicat părinților ca tine. Dă click aici și devino parte din echipa de părinți educați! http://eepurl.com/hdk3NH