Nereușitele unui om reprezintă întotdeauna porți spre noi descoperiri. Ca adulți, ajungem să dobândim toleranță în fața propriilor greșeli după episoade repetate de frustrare și dezamăgire. Copiii preiau din exemplele pe care noi, ca părinți, le oferim zi de zi.
Sunt convinsă că această responsabilitate poate fi și pentru tine o experiență copleșitoare. Cu atât mai mult cu cât presiunea de a ne comporta exemplar în societate este una foarte mare. A-ți feri copilul de propriile greșeli este o misiune imposibilă, care atrage ca un magnet sentimente de neputință și regret. Această energie poate fi canalizată spre a găsi modalități utile prin care copilul tău va reacționa potrivit în fața eșecurilor sale. E nevoie doar de integrarea unor practici simple, cărora să le dai șansa să se repete cât mai des.
De ce e important ca cel mic să învețe din greșeli?
Pentru a deveni mai motivat să încerce din nou
Felul în care reacționăm la greșelile copilului are un rol extrem de important în dezvoltarea sa. Atunci când alegi să fii alături de el și să-i explici cât de normală este apariția unei nereușite, el va prinde curaj și va continua să lupte pentru scopul lor. De asemenea, va fi încrezător să încerce lucruri noi, fără presiunea de a aștepta rezultatul perfect.
Pentru a reduce emoțiile negative
Ideea de a crește un copil perfecționist duce cu siguranță la apariția unor emoții negative pe care copiii cu greu și le pot gestiona. Frustrarea, teama de eșec sau blamarea sunt doar câteva dintre efectele care pot apărea atunci copiii nu reușesc să integreze propriile greșeli. Adu-i aminte că o greșeală nu înseamnă că nu este o persoană valoroasă și ajută-l să se relaxeze atunci când experimentează un eșec.
Pentru a îmbunătăți procesul de luare a deciziilor
E esențial să-l lăsăm de mic să încerce diferite lucruri, cu riscul ca acestea să fie presărate cu greșeli. Este cu siguranță de preferat în fața situației de a face noi alegeri în locul lui. Lasă-i spațiu să experimenteze singur! În felul acesta vor putea fi încrezători că pot lua deciziile cele mai inspirate. Un copil care admite că a greșit, va fi mai pregătit să găsească noi soluții.
Pentru a colabora mai ușor cu ceilalți
Probabil unul dintre cele mai dificile lucruri de admis în relațiile sociale este acela de a ne asuma anumite greșeli. Acest aspect ne îngreunează cooperarea cu cei din jurul nostru și poate declanșa tensiuni și conflicte. Arată-i încă din primii ani de viață că a recunoaște greșelile nu este o slăbiciune, ci o calitate care va îmbunătăți calitatea interacțiunii cu oamenii apropiați.
Cum îți ajuți copilul să învețe din propriile greșeli?
Introdu cât mai devreme posibil ideea că este mai bine să apară greșeli când ai ceva dificil de făcut, decât să reușești să faci ceva ușor.
Primul scenariu îl ajută să fie mereu cu un pas înainte, pe când cel de-al doilea doar întărește zona de confort în care copilul se află.
Lăsați-l să facă greșeli
Instinctul tău de părinte te îndeamnă de multe ori să nu îl lași pe cei mici să sufere nereușite sau dezamăgiri. Ai, poate, tendința să intervii înainte ca totul să eșueze. Singurul mod prin care copiii vor învăța să aibă o atitudine pozitivă în fața greșelilor este să facă cunoștință cu ele.
Când apare un eșec, analizează modul în care el reacționează.
Uneori un simplu: ”Nu-i nimic!” sau ”Se întâmplă oricui!” salvează puțin situația. Tratează-i greșelile ca pe niște lucruri firești, pe care toți oamenii le experimentează. După etapa de empatie, ajută-l să se gândească la pașii pe care i-a făcut și care au condus la nereușită. Ce ar putea face diferit data viitoare?
Învață-l să accepte feedback din partea celor din jur.
Uneori, modul în care ceilalți reacționează la greșelile copilului tău poate fi dureros pentru el și îi poate bloca resursele. Fă referire la exemple în care și tu te-ai simți așa și reflectați împreună la experiențele acestea pentru a putea învăța din ele.
Îndrumă-l să găsească o metodă potrivită de a face față eșecurilor.
Primul pas îl constituie, cu siguranță, comunicarea. Asigură-te că cel mic nu își interiorizează gândurile negative și invită-l la o discuție despre greșelile pe care le-a făcut. Oferă-i timp să integreze toate aceste aspecte și lasă-l apoi să găsească singur o soluție.
În consecință, în educarea copilului tău e important atât să îi oferi oportunități multiple de a învăța lucruri noi cât și ocazii în care să se confrunte cu propriile greșeli. În felul acesta, creezi un echilibru de care el are nevoie pentru a se adapta cât mai bine în mediul social. Încurajează-l de mic să integreze propriile eșecuri ca pe niște experiențe firești, cu care toți oamenii se confruntă de-a lungul vieții.
Dacă-ți plac strategiile noastre și simți că te ajută, te invităm să te înscrii la newsletter-ul gratuit, dedicat părinților ca tine. Dă click aici și devino parte din echipa de părinți educați! http://eepurl.com/hdk3NH