Cum să crești un copil onest

Onestitatea este un concept cu multe fațete. Pentru unii poate fi un un principiu foarte strict. Pentru alții onestitatea e fluidă și depinde foarte mult de circumstanțele dintr-un anumit moment. Din cauza faptului că onestitatea este un subiect controversat și pentru noi, adulții, poate fi o adevărată provocare să predăm ”lecția sincerității” celor mici.

Însă cum facem, mai exact, acest lucru? Cum creștem un copil onest?

 

Dacă și tu, ca mulți alți părinți, ți-ai pus vreodată această întrebare te invităm să citești rândurile de mai jos. Sperăm să te ajute și să fie reperele de care ai nevoie pentru a-ți învăța copilul despre onestitate și a-i ghida dezvoltarea astfel încât să să devină un copil onest.

  1. Vorbește-le pe înțelesul lor

În anumite situații poate părea mai tentant să-i ascundem adevărul despre ceva ce credem că-l va răni. De cd? Pentru că este mult mai simplu, mai puțin neplăcut, evităm un disconfort de ambele părți. Pe termen lung, însă s-ar putea ca asta să nu fie cea mai bună soluție. Chiar dacă e mic, copilul își poate da seama dacă minți sau spui adevărul. Un mesaj greșit îl poate învăța că este în regulă să mintă în anumite situații poate mai serioase decât cea în care este el mințit acum. Alternativa este să-i spui adevărul pe înțelesul lui. Alege-ți cuvintele cu grijă. Decât să-i spui ”o sa înțelegi când vei fi mai mare” sau ”pentru că așa am zis eu”, mai degrabă selectează informația relevantă pe care el trebuie să o înțeleagă în acest moment. Controlul și ce alegi să-i spui îți aparțin. Important este să rămâi onest și să te adaptezi la puterea lui de înțelegere.

  1. Fii un exemplu

Cei mici ne oglindesc, pentru că învață de la noi. Învață cum să vorbească, cum să se comporte, ce e bine să facă și ce nu șamd. Dacă te aștepți la un comportament onest din partea copilului tău, este important ca și tu la rândul tău, să fii onest. Părintele este primul exemplu, poate singurul, pentru copilul său. Propriile acțiuni și comportamente se reflectă întotdeauna în copiii noștri. În spatele unui copil onest stă un părinte onest.

  1. Învață-l să fie onest, dar politicos

Onestitatea pură se poate bătea cap în cap cu politețea. Învață-l pe cel mic să folosească onestitatea cu un scop, doar atunci când e cazul. De exemplu, nu este nevoie să-i spună unei fete că este urâtă, chiar dacă el/ea crede asta. Este important să știe că nu ajută pe nimeni, nu servește unui anumit scop. În schimb e important să înțeleagă cum se simte celălalt atunci când i se spun anumite lucruri. Să empatizeze cu cei din jur și să învețe să transmită informațiile, practicând în același timp respectul față de ceilalți.

  1. Nu eticheta, evită afirmațiile de tipul ”ești mincinos”.

Mai degrabă fii sincer cu privire la sentimentele tale față de minciună. Etichetează întotdeauna comportamentul, nu persoana. ”Ești mincinos” poate fi înlocuit cu ”Nu-mi place că ai mințit”. Pune accent pe motivul pentru care a simțit nevoia să mintă. Va funcționa mult mai bine decât „morala” sau ”prelegerea” care fac persoana în cauză să se simtă atacată sau acuzată. Atunci receptivitatea la feedback scade foarte mult, în timp ce nevoia de a se apăra crește.

  1. Nu-ți fie teamă de ”Nu știu”

Cum spuneam, nu întotdeauna este ușor de discutat cu copiii. Trebuie să ne alegem cuvintele potrivite, să nu spunem prea mult, dar nici prea puțin. Este normal ca în unele cazuri să nu știm ce răspuns să oferim atunci când cel mic pune o întrebare. Cel mai la îndemână răspuns ar fi să evităm întrebarea sau să schimbăm subiectul. Nu este însă deloc productiv și nu ne ajută decât să ”scăpăm” pe moment. O variantă bună și mai ușor de folosit decât pare, este răspunsul sincer ”Nu știu”, atât timp cât este urmat de o explicație. De pildă ”Nu știu, dar voi afla și îți voi răspunde” sau ”Nu știu sigur în acest moment, îți voi răspunde mai târziu”. Acestea sunt răspunsuri care vor fi apreciate de copil pentru că denotă două lucruri: încredere și sentimentul că îți pasă.

Așadar, spune-i adevărul atât cât se poate. Nimeni nu e perfect. Cu toții avem dificultăți în a ne alege cuvintele potrivite atunci când vrem să transmitem ceva. Deci nu te descuraja dacă, de exemplu, nu știi cum sau ce să-i spui copilului tău atunci când îți pune o întrebare.

Poate nu vrei să-l rănești, poate vrei să-l îl protejezi, motive pot fi multe. Însă este important de reținut că un răspuns onest îi va da copilului tău încredere în tine (și în ceilalți), iar încrederea vine odată cu sentimentul de siguranță. Dacă cel mic capătă încredere în tine, există toate șansele ca în viitor, în loc să se ascundă sau să te mintă, să îți ceară ajutorul atunci când va avea nevoie.

Sperăm că ți-au fost de folos rândurile de mai sus și că reușești să înțelegi mai bine acum ce înseamnă să crești un copil onest. Îți dorim curaj și răbdare, pentru când le vei pune în practică!

Dacă-ți plac strategiile noastre și simți că te ajută, te invităm să te înscrii la newsletter-ul gratuit, dedicat părinților ca tine. Dă click aici și devino parte din echipa de părinți educați! ➡️ http://eepurl.com/hdk3NH

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții