Încurajează-ți copilul să ia decizii

Știm deja că viața noastră se conturează în jurul modului în care luăm decizii. De multe ori misiunea aceasta este una complicată și plină de presiune. Oare am ales ce este mai bine pentru mine? Sau voi regreta mai târziu?

În rolul de părinți, lucrurile iau mai multă amploare deoarece ne simțim responsabili și de felul în care ne încurajăm copiii să facă anumite alegeri. Probabil în gândurile tale a încolțit deja întrebarea ”Am procedat în avantajul copilului sau pentru propriul meu confort? Evident că aceste răspunsuri îmbracă mai multe forme in funcție de contextul în care te afli.

Înainte de a ajunge să te frămânți, te invităm să reformulezi întrebarea. Cum ar suna: ”Fac tot ce este nevoie pentru ca cel mic să învețe să ia singur decizii?”.
Suntem siguri că dacă începi așa, vei putea să trasezi mai bine niște obiceiuri pe care să le pui în practică. Venim și noi în completarea acestora pentru a ne asigura că ești echipat cu tot ce trebuie.
Te asigurăm că nu este nimic din ce tu nu poți face acasă!

 

De ce este important pentru copii să învețe să ia decizii?
Pentru a preveni situații tensionate sau comportamente nepotrivite

În general, copiii nu se simt confortabil atunci când deciziile luate în cadrul familiei sunt unilaterale. De multe ori, ei nici nu reușesc să înțeleagă de ce le sunt impuse anumite lucruri. De aici pot apărea sentimente de confuzie, frustrare sau chiar comportamente opoziționiste. Ideea că ”este mic și deocamdată nu înțelege” îți poate sabota relația cu copilul tău și felul în care încerci să gestionezi anumite situații.

Pentru a-l face să învețe din propriile greșeli

Adesea suntem presați de timp și ajungem să facem lucruri în locul copilului pentru a fi finalizate mai repede. Din acest motiv, el nu ajunge să experimenteze în mod autentic situații comune din mediul înconjurător. Dacă repetăm aceste scenarii, riscăm să creștem un copil temător, neîncrezător în propriile puteri și cu o tolernață scăzută la eșec. Gândește-te câte lucruri ai făcut greșit când erai de vârsta lui. Acestea sigur au avut un ecou în dezvoltarea ta și în devenirea unui adult responsabil. Dă-i și lui această șansă!

Pentru a-l responsabiliza

Suntem cu toții de acord că misiunea principală a unui copil este aceea de a se juca și de a explora continuu lucrurile din jurul său. Nimic mai adevărat! Acest aspect nu este, totuși, incompatibil cu încercarea de a cultiva gradul său de responsabilizare. Orice copil poate învăța să aibă grijă de jucăriile sale sau să facă alegeri în ceea ce privește petrecerea timpului liber. Trebuie doar să îi oferi oportunități potrivite prin care el să aplice aceste lucruri.

Pentru a-l face să se adapteze la mediul social

Probabil vezi deja în jurul tău oamenii care își constrâng copiii la fiecare pas. Nu trebuie să fii un expert pentru a observa că acești copii cer confirmare pentru lucrurile pe care le fac și nu au curaj să se exprime liber în contexte sociale. E important să îi dezvoltăm mecanisme sănătoase prin care el poate exterioriza disconfortul, tristețea sau dezacordul față de părerile celorlalți. Nu este potrivit să așteptăm vârsta adolescenței pentru a contribui la formarea acestor abiliăți. Ele se construiesc pas cu pas încă de la vârste mici.

Cum îmi încurajez copilul să ia decizii?
Ajută-l să identifice problema

Cumva este mai simplu să abordezi lucrurile etichetând deja dificultatea cu care se confruntă copilul tău. Amintește-ți , însă, că numai el este ”expertul” problemelor sale! Prin urmare, el este singurul în măsură să evalueze felul în care acestea îl influențează. De multe ori, adulții încurajează copiii spunându-le : ”Nu s-a întamplat nimic, ești bine!” Astfel, ei trec mai departe fără a-l lăsa să conștientizeze ce se petrece cu adevărat. Nu sugerăm nici să construiești o adevărată dramă în jurul dificultății sale. Calea de mijloc este aceea de a-l invita la o discuție ajutătoare pentru a-și clarifica gândurile.

Invită-l să se gândească singur la soluții

Acum este momentul să discutați mai multe scenarii ce pot servi la rezolvarea problemei, și, implicit, la luarea unei decizii. Evită să dai directive sau să îi impui cum să procedeze mai departe. În această etapă, copilul are nevoie să se gândească singur ”ce ar fi dacă..”. Oferă-i exemple din experiența ta personală pentru a încuraja o discuție colaborativă și pune-i întrebări relevante pentru a găsi singur răspunsurile. La final, el va vedea lucrurile din mai multe perspective și se va apropia de luarea unei decizii.

Ajută-l să identifice posibile consecințe înainte de a lua o decizie

Înainte de a acționa, e nevoie ca gândurile să fie așezate și să conștientizăm care este rezultatelor faptelor noastre. Probabil îți sună a frămîntare cu care ne confruntăm doar noi , adulții. În realitate, și copiii au nevoie să înțeleagă că anumite decizii pe care le vor lua, vor genera la rândul lor consecințe variate. Ajută-l să acționeze cu asumare, oferindu-i exemple personale sau diferite situații prin care el a mai trecut deja. Orice decizie analizată este mai bună decât una impulsivă.

Discutați despre decizia la care s-a gândit

Acest moment este unul important pentru copilul tău. Este pregătit, deja, să ia o decizie și suntem siguri că amândoi sunteți nerăbdători să discutați despre acest lucru. Fii alături de el și încurajează-i alegerile. De asemenea, asigură-te că îi oferi tot ceea ce are nevoie pentru a finaliza acest proces.

Să trecem la acțiune!

Tot ce a fost mai dificil a trecut deja! Dacă ai ajuns până în această etapă deja te poți numi expert în a-ți încuraja copilul să ia singur decizii! Știm că nu e ușor și că pe tot acest parcurs ai vrut să intervii cu indicații concrete. Reamintește-ți că tot ce ai construit până acum este o lecție de viață importantă pentru el și pentru felul în care va alege să abordeze dificultățile prin care trece. Acum este momentul să te relaxezi și să îți vezi copilul în acțiune, descurcându-se singur după alegerea făcută. Știm că ești mândru/ă de el și noi îndrâznim să adăugăm că ar trebui să fii mândru/ă și de tine!

Știm că de multe ori cu toții alegem calea cea mai simplă. Aceea de a le spune permanent copiilor cum să gestioneze anumite situații. Ne ”așezăm” în poziția lui ”eu știu mai bine” și , astfel, nu le dăm șansa să facă propriile alegeri. Vă invităm să ieșiți din zona de confort și să contribuiți într-un mod notabil în dezvoltarea copiilor voștri. Suntem siguri că mai târziu vă veți uita înapoi și veți privi cu mândrie tot ceea ce ați realizat!

 

Dacă-ți plac strategiile noastre și simți că te ajută, te invităm să te înscrii la newsletter-ul săptămânal gratuit, dedicat părinților ca tine. Dă click aici și devino parte din echipa de părinți educați! ➡️ http://eepurl.com/hdk3NH

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții