Părinții creativi și dezvoltarea armonioasă a copilului

Cu toții, poate mai ales părinții, știm cum este să te simți obosit sau copleșit de activitățile de peste zi. Adesea, după o zi lungă în care am muncit, nu dorim altceva decât să ne odihnim sau să fim singuri. În timp ce aceste lucruri sunt normale, odată cu ele pot apărea sentimente conflictuale sau de vinovăție.
Ca părinte, cu siguranță îți dorești să fii o prezență activă în viața copilului tău. De multe ori însă, eforturile care trebuie făcute în această direcție pot părea dificil de parcurs, din cauza lipsei de timp sau a stresului.

Să nu uităm, totuși, că jocul este o metodă excelentă prin care te poți elibera de stres și grijile cotidiene. Jocul alături de copilul tău este o ocazie de care poți profita pentru a te apropia mai mult de acesta și pentru a învăța lucruri noi despre el (și de ce nu și despre tine).

Îți prezentăm mai jos câteva modalități ușor de pus în practică prin care poți intra în Universul copilului tău și totodată prin care îți poți explora mai mult latura creativă.

1. Observă-ți copilul în joc, descoperă ce-i place

Atunci când eram copii, modul prin care descopeream lumea era prin joc. Și pentru copilul tău este la fel. Poetul Lucian Blaga spunea ”Copilul râde. Înțelepciunea și iubirea mea e jocul”. Observându-ți copilul atunci când se joacă, îl vei cunoaște mai bine și te vei putea juca mai ușor cu el, pentru că vei vedea cum se joacă. Jocul este o formă de comunicare și deci este important să vă adaptați unul la celălalt.

2. Stabiliți împreună un program pentru joacă

Câteodată este mai ușor să amâni o activitate anume, dacă nu ai starea necesară pentru ea. Însă atunci când activitățile fac parte din rutina noastră, sunt mai ușor de dus la capăt. Stabilește împreună cu copilul tău o zi pe săptămână în care să aveți un timp numai al vostru pentru joacă. Opțiunile sunt nelimitate: boardgames, jocuri de cuvinte, întreceri, bătăi cu perne, arts and crafts ș.a.m.d. Te asigurăm că atât tu, cât și copilul tău, veți aștepta cu bucurie acest timp și odată cu el veți crea o grămadă de amintiri frumoase!

3. (Re)descoperă-ți copilul interior de fiecare dată când te joci

Chiar dacă am ajuns la vârsta adultă, copilul din noi este prezent permanent. Acesta iese la iveală în diferite contexte: atunci când ne dorim foarte mult ceva, de exemplu un articol de îmbrăcăminte, atunci când simțim nevoia să vorbim cu mama despre ceva care ne apasă, atunci când ne simțim neajutorați și bineînțeles, atunci când ne jucăm. Jocul aduce cu sine bucurie și reprezintă printre puținele modalități prin care ne putem ”reîntoarce în timp” și retrăi farmecul copilăriei. Ce prilej mai bun de te simți fericit și vioi decât alături de copilul tău? Când se împarte, bucuria crește.

4. Accesează-ți creativitatea și descoperă lucruri noi

Cu siguranță nu putem fi creativi mereu, poate unii dintre noi nici nu ne considerăm foarte ingenioși. Atunci cum ne accesăm creativitatea? Cum să devenim părinți creativi?

Teoria investiției (”the investment theory”) a lui R.Sternberg și T. Lubart (1991) susține că la baza creativității se află luarea de decizii. Cu alte cuvinte, cei doi psihologi spun că o persoană trebuie să decidăinvestească în idei pentru a fi creativă.

Creativitatea ca decizie este un proces care se construiește în timp. Chiar dacă nu te consideri o persoană creativă, nu înseamnă că nu îți poți accesa această resursă atunci când ai nevoie de ea. Ai răbdare cu tine, lasă-te purtat de joaca cu copilul tău și vei vedea cum creatorul din tine va ieși la suprafață și te va ajuta să redescoperi lumea!

5. Împarte inițiativa

Deși poate îți este la îndemână să preiei mereu inițiativa în relație cu copilul tău, pentru că ești părintele, în joc nu este necesară această regulă. Chiar este de dorit ca fiecare să participe cu idei și propuneri de jocuri noi. În acest fel rămâneți investiți în joc și motivați să păstrați această rutină cât mai mult timp. Poți propune tu programul de joc pentru această săptămână, iar săptămâna viitoare lasă-l pe micuțul tău să decidă. Stârniți-vă curiozitatea reciproc!

Distrează-te alături de copilul tău și creează amintiri noi la care să te întorci cu drag peste ani! Spor la joacă!

Andreea Guică, psiholog

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții