Educația financiară a copiilor – de ce este importantă?

Educația financiară a copiilor este rareori corelată cu procesul de dezvoltare și învățare în general. Copilăria este stadiul care ne marchează toate deciziile pe care le vom lua mai departe ca adulți. Aceste decizii au la bază convingeri, experiențe și modele de viață pe care le-am integrat de mici.

Cei ”7 ani de acasă” cuprind toate palierele educației timpurii prin care copiii își dezvoltă numeroase abilități: sociale, emoționale, de relaționare.. Educația financiară a copiilor ar trebui să dețină și ea un rol important. Acst tip de educație cultivă abilități precum: înțelegerea valorii banilor, luarea deciziei de a cheltui sau a economisi anumite sume de bani sau investirea veniturilor în anumite proiecte sau afaceri.

Studiile demonstrează faptul că implementarea educației financiare încă din primele stadii ale copilăriei (0- 5 ani) contribuie semnificativ la crearea unei tranziții optime între adolescență și viața adultă. Așadar, acești oameni tind să ia niște decizii financiare mai bune iar aceste decizii le oferă o stabilitate mai mare. (Jeanne M. Hogarth, 2006).

Alte cercetări arată faptul că accesul la educație financiară îmbunătățește starea generală de bine a oamenilor care obișnuiau să trăiască în sărăcie (Child Social and Financial Education, UNICEF, 2012). Nu în ultimul rând, rezultatele studiilor subliniază faptul că implementarea timpurie a conceptelor din educația financiară duce la o creștere a numărului de persoane care economisesc bani și care își dezvoltă propriile afaceri la o vârstă tânără ( Hogarth, Beverly, and Hilgert, 2003).

Educația financiară timpurie

Experții spun că principiile educației financiare trebuie inserate în rutina copiilor. Acestea ar trebui să însoțească modelarea abilităților sociale, comportamentale, de rutină sau de interacțiune socială. Părinții sau mentorii acestora vor ține cont de vârsta copiilor și de etapa de dezvoltare în care aceștia se află.

0-5 ani

În această fază de dezvoltare se pune accent pe modelarea abilităților cognitive. Copilul învață să se comporte în funcție de consecințele aplicate de către adulți. Încă din această etapă e important ca cei mici să fie expuși la activități sau jocuri de rol. Sunt foarte valoroase activitățile care subliniază faptul că toate lucrurile pe care ei le dețin au un preț. Ei vor putea ulterior să exerseze aceste abilități și în viața reală când merg impreună cu familia la cumpărături.

6-9 ani

În această perioadă cei mici sunt învățați să fie responsabili pentru propriile lucruri sau jucării. Ei se supun anumitor reguli sociale ( la școală sau în alte locații) și devin mai atenți la reacțiile oamenilor din jur. La toate aceste abilități este recomandat să se adauge și cele din sfera financiară. În această etapă ele se referă la înțelegerea economisirii banilor. Copilul este învățat să pună bani deoparte (în pușculiță) pentru a-și cumpăra ceva atunci când strânge suma integrală. De asemenea, se pot implementa sisteme de premiere sau de penalizare în funcție de comportamentele pe care copilul le manifestă în anumite momente.

10-14 ani

Acest interval de vârstă vine cu noi provocări deoarece este etapa în care copilul învață să își exprime opiniile. Tot acum el începe să înțeleagă cum să argumenteze și să pledeze pentru propriile convingeri. Este etapa în care pot, din punct de vedere financiar, să conștientizeze care sunt avantajele planificării cheltuirii banilor ( pe termen scurt vs. termen lung). Mai mult ei pot începe să poată lua anumite decizii în acest sens.

După vârsta de 15 ani se pot forma primele abilități de leadership, de gestionare a unor venituri și de negociere. Acestea contribuie la un nivel dezvoltat de autonomie și responsabilitate. Cu sprijinul familiei, adolescentul poate fi capabil să-și planifice atent cheltuielile pe parcursul unei luni.

Cum îmbunătățești educația financiară a copiilor?

Pentru copiii preșcolari:
  • Oferă-le ocazia să aibă pușculița proprie. E important ca aceasta să fie transparentă pentru a vedea de fiecare dată cum se înmulțesc de la o zi la alta
  • Oferă-le un exemplu pozitiv atunci când mergi la cumpărături. Un studiu de la Universitatea Cambridge demonstrează că obiceiurile legate de bani se formează în general până la vârsta de 7 ani.
  • Arată-le faptul că toate jucăriile sau obiectele lor de interes au un preț.
Pentru copiii din școala primară și de gimnaziu:
  • Învață-i să ia decizii în funcție de suma de bani pe care o pot cheltui. La această vârstă copiii încep să înțeleagă care este diferența între a cumpăra un singur produs scump vs. mai multe produse ieftine.
  • Arata-le că banii sunt câștigați treptat, pe măsura efortului depus. Prin urmare, e mai util să existe un sistem de premiere pentru ei, pe măsură ce bifează cu succes anumite sarcini.
  • Nu încuraja cumpărăturile nencesare sau impulsive.
Pentru adolescenți:
  • Explică-le despre presiunea socială cauzată de gestionarea veniturilor. De multe ori, adolescenții își doresc lucruri scumpe, care să îi pună într-o lumina bună în fața prietenilor. Acest aspect poate fi unul greu de gestionat în cadrul familiei. De aceea, este indicat să discuți deschis cu ei despre asta. Explică-le care sunt posibilitățile și cât este realist să cheltuie pe anumite produse.
  • Îndeamnă-i să își gestioneze singuri bugetul pe parcursul unei luni. Ei vor învăța cum să ia cele mai bune decizii în ceea ce privește cheltuirea banilor.
  • Învață-i să economisească bani pentru a-și atinge niște obiective pe termen lung.

În concluzie, deși școala nu promovează încă educația financiară a copiilor în programa de învățământ, părinții pot să îi ajute pe cei mici încă din primii ani de viață să înțeleagă și să opereze cu principiile acesteia. Efectele se vor vedea pe termen lung și vor ajuta la formarea unui adult responsabil și cumpătat.

Raluca Furtună, psiholog

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții