Toată viața ne-am obișnuit să căutăm împlinirea în exterior. Am fost întotdeauna interesați de ce se întâmplă în jurul nostru, de ce fac ceilalți. Rareori sau niciodată nu am încercat să ne auto-examinăm, să ne înțelegem structură fizică și mentală, propriile acțiuni și propria realitate. De aceea, cei mai mulți dintre noi continuăm să rămânem o enigmă pentru noi înșine. Nu realizăm cât de mult rău ne poate face această ignoranță față de propria ființă. Nu înțelegem cât de mult ne afectează să ne aliniem unor alegeri de care nici nu suntem conștienți.
Există lucruri în interiorul tău pe care nu le iubești, părți cu care încerci să te lupți. Știi că sunt acolo în tine și că îți răpesc bucuria. Și din când în când arunci un ochi înspre ele și speri să nu mai fie, să nu le mai observi. Și astfel, evitând acele părți ale tale de care nu ești mândru/ă, începi să cauți în exterior. Cauți confirmări,atenție, afecțiune, iubire. Cauți bucurii lumești, fie și de moment care să te facă să uiți că undeva în adâncul sufletului tău e ceva la care nu vrei să te uiți.
Și există alte momente în care poți vedea cât de mult ai evoluat, crezi că viața este în favoarea ta. Si-ți îngădui să fii tu și-ți dai voie să ai ceea ce simți că meriți. Mintea ta alternează între întuneric și lumină, între încredere și respingere, între acceptare și rezistență, între control și credință.
Dar știi ce?
E ok! E important să știi că ai voie să fii în ambele sensuri, nu greșești, nu e nimic în neregulă cu tine. Nu eșuezi pentru că te mai pierzi cu firea, că te rătăcești pe tine sau pentru că nu știi ce vrei. Asta e firea umană.
Fii blând/ă cu tine atunci când ai îndoieli, când frica te sufocă, controlul slăbește și singurătatea te orbeste. Acordă o grijă deosebită faptului de a te iubi pe tine. Acceptă cu blândețe de vulnerabilitatea ta și ceea ce ești. Tot ce cauți în interior este deja acolo, în adâncul sufletului tău. Și dacă ți-e greu să vezi asta, și asta e ok! E acceptabil și e în firea umană.
Dar dacă te simți pregătit/ă să faci acest pas către tine însuți, citește mai departe:
Meditația este practica cea mai de preț când vine vorba de a ne înțelege pe noi din interior. Ne ajută să ne cunoaștem cu adevărat și să ne acceptăm cu fiecare trăire pe care o avem, să trăim în prezent și să acceptăm ceea ce ni se întâmplă. Ne învață cum să avem relații armonioase cu cei din jur și cum să primim evenimentele din viața noastră fără aversiune și reacții puternice ce ne consumă. Ne învață să acceptăm.
Beneficii la nivel fizic
Meditația produce o schimbare în fiecare celulă din corp, oferind accesul la mai multă energie pozitivă. Acest lucru duce la bucurie, pace, entuziasm pe măsură ce nivelul de energie pozitivă din corp crește. Iată care sunt unele dintre potențiale beneficii:
- Scade tensiunea arterială
- Scade nivelul lactatului din sânge (reducând atacurile de panică și stările de anxietate)
- Scade orice durere legată de tensiune, cum ar fi durerile de cap, migrenele, ulcerele, insomnia, problemele musculare și articulare
- Crește producția de serotonină care îmbunătățește starea de spirit și comportamentul
- Îmbunătățește sistemul imunitar
- Crește nivelul de energie, pe măsură ce dezvolți o sursă interioară de energie
Beneficii la nivel mental
Prin meditație, mintea devine relaxată și deschisă. Practica constantă duce la o stare de calm interior ori de câte ori te simți copleșit/ă, instabil/ă sau blocat/ă emoțional. Odată cu practicarea regulată a meditației:
- Anxietatea scade
- Stabilitatea emoțională se îmbunătățește
- Creativitatea se dezvoltă
- Starea de fericire durează mai mult
- Intuiția se dezvoltă
- Obții claritate și liniște sufletească
- Problemele devin din ce în ce mai nesemnificative
Meditația antrenează mintea prin concentrarea pe momentul prezent și prin creșterea abilității de concentrare pe senzații și pe trăiri prezente. Practica consecventă a meditației poate avea rezultate remarcabile de la a ne simți mai mulțumiți și împliniți cu viața moastră de zi cu zi până la a ne accepta pe deplin și a ne iubi cu adevărat pe noi înșine.
Nu e nevoie să fii spiritual ca să practici meditația. Singura credință pe care e nevoie să te bazezi este aceea că meriți să-ți dai o șansă de a fi tu, de a trăi fiecare clipă în cel mai autentic mod cu putință.
Anca Grigoraș, psiholog