Dă culoare stresului cotidian – Coloratul ca activitate terapeutică

Majoritatea dintre noi, atunci când eram copii obișnuiam să ne petrecem timpul colorând. A fost parte din viața noastră atât ca activitate didactică cât și ludică. Probabil mulți dintre noi putem afirma că acele pauze mentale și pline de creativitate ne făceau să ne relaxăm. Coloratul ne dădea voie să ne încărcăm cu energie pozitivă și să ne dăm voie să visăm. Desigur, ca adulți, mulți dintre noi a devenit o activitate strict destinată copiilor.

În ultimii ani însă un număr impresionant de cărți de colorat pentru adulți și site-uri dedicate au devenit din ce în ce mai populare. Acestea au varietate mare de la cărți și imagini de colorat cu mandale, peisaje, animale sau diferite tematici specifice. Ce a determinat acest lucru? Chiar e sănătos să ne întoarcem la hobby-urile copilăriei? Nu e o pierdere de timp?

Popularitatea cărților și imaginilor de colorat de colorat a apărut ca urmare a studiilor din domeniul psihologiei. Acestea au evidențiat efectul terapeutic al coloratului asupra psihicului.

  • Reducerea nivelului de stres cotidian
  • Diminuarea nivelului de anxietate
  • Accesarea unei stări de relaxare într-o formă accesibilă
  • Înlocuirea emoțiilor negative cu emoții pozitive
  • Deconectarea de la tehnologie
  • Cultivarea creativității
Poate coloratul avea aceleași efecte precum meditația?

Se presupune că această activitate are aceleași efecte ca atunci când practicăm prezența conștientă în timpul meditației. Când medităm, creierul nostru intră într-o stare de relaxare, concentrându-se pe timpul prezent. Astfel înlăturăm gândurile negative care deseori apar automat. Prin urmare, ajungem la o stare de calm care eliberează creierul stres și gânduri disfuncționale și stări fizice negative.

Poate coloratul mandalelor să diminueze nivelul de stres sau anxietate?

În ciuda criticilor și a scepticismului în ceea ce privește efectele benefice ale coloratului la adulți, cercetările ne dau vești bune. Un studiu publicat în Journal of the American Art Therapy Association prezintă date care susțin că nivelul de stres și anxietate poate scădea ca urmare a coloratului de mandale și forme geometrice. Studiul arată că structura și complexitatea modelelor prezentate i-a determinat pe participanți să intre într-o stare similară meditației și că i-a ajutat, reducându-le nivelul de anxietate.

Psihologia din spatele coloratului

Unii dintre noi iubim coloratul pur și simplu. Fie că nu este neapărat o activitate populară pentru adulți, ne oferă un sentiment de ușurare. Ne dăm voie să luăm o pauză binemeritată de la stresul și grijile de zi cu zi. Dar ce se întâmplă din punct de vedere psihologic cu corpul nostru?

Specialiștii afirmă că atunci când ne concentrăm asupra unei activități simple, creierul nostru tinde să se relaxeze. Coloratul presupune repetiție și atenție la detalii. În felul acesta te poți concentra pe activitatea în sine în detrimentul factorilor disturbatori. De asemenea, atunci când te relaxezi, creierul tău scade activitatea de la nivelul amigdalei, parte a creierului responsabilă cu răspunsul nostru la stres („fight or flight”).

Activitatea cognitivă pe care o avem în timpul coloratului înlocuiește gândurile negative

Atunci când colorăm, dăm voie copilului nostru interior să iasă la iveală. Ne amintim de acea perioadă din viața noastră când lucrurile erau mai simple. Ne amintim când cea mai mare grijă a noastră era să ne alegem cel mai interesant joc. Mai mult decât atât, atunci când ne concentrăm asupra colorării unei imagini, facilităm înlocuirea gândurilor și imaginilor negative cu unele plăcute.

Atunci când colorăm ne concentrăm formă, detalii și trebuie să alegem o culoare potrivită. Toate aceste lucruri la care suntem atenți stimulează aceleași părți ale creierului care sunt responsabile de gândirea negativă cauzată de anxietate.

Un alt beneficiu al coloratului este acela că activează ambele părți ale emisferei cerebrale, atât partea analitică, asociată cu logica cât și partea creativă. O astfel de activitate care implică ambele emisfere ale creierului ajută la coordonare și motricitate fină.

Dacă la sfârșitul unei zile cenușii vrei sa lași deoparte stresul și gândurile negative, care îți inundă mintea, ia niște culori și imagini de colorat și transforma acele gânduri cenușii într-un curcubeu.

Poți găsi cartea potrivită pentru tine aici.

Andreea Tudosie, Psiholog

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții