Metodele de parenting au evoluat și s-au dezvoltat semnificativ în ultimele decade, iar studiile recente au adus o valoare semnificativă felului în care ne sprijinim copiii să se dezvolte armonios. Recent, „perseverența” a devenit un cuvânt cheie în procesul de dezvoltare și educație a copilului. În psihologie, termenul de “perseverență (eng. “grit”) se referă la un echilibru între pasiune, motivație și determinare. Asociația Americană de Psihologie susține că perseverența face cel mai bine diferența între ideea de “suficiență” și cea de excelență.
Angela Duckworth, psiholog și autor al bestseller-ului Grit, a început să studieze această trăsătură ca profesor de matematică. Cercetările sale s-au concentrat asupra studenților care au demonstrat succes pe termen lung în traiectoriile lor academice și de viață. Ea a descoperit că o combinație între autocontrol, încredere și ambiție au fost cei mai stabili predictori ai unui rezultat pozitiv. Mai mult, aceste trăsături au corelat cu succesul mai mult decât alți factori mai populari precum inteligența. Spre deosebire de coeficientul de inteligență (IQ), care este relativ fix, perseverența este tipul de abilitate pe care oricine îl poate dezvolta pentru a a-și atinge obiectivele.
Paul Tough, autor al cărții de parenting Cum reușesc copiii, este de acord cu rezultatele acestor cercetări. El susține că abilități precum perseverență, autocontrol, optimism, recunoștință, inteligență socială și curiozitate sunt mai importante decât IQ-ul. El susține că atât adversitatea cât și eșecul sunt cruciale în dezvoltarea copilului.
Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să dezvolte mai multă perseverență?
1. Ajută-l să investească în pasiunile lui
Majoritatea copiilor mici nu au o pasiune clar definită sau au preferințe variabile. Cel mai bun lucru pe care-l poți face e să-ți sprijini copilul să-și dezvolte interesele încă din primii ani de viață. Dă-i voie să exploreze, să descopere lucruri noi, să le acceseze în mod independent. Urmărirea unui interes pe care și l-a ales el însuși îl va motiva să se angajeze în munca necesară pentru a avea succes. Dacă un părinte alege pasiunile în locul copilului său, este improbabil ca acel copil să rezoneze cu activitatea respectivă.
2. Învață-l să-și depășească zona de confort
Încurajează-l să încerce și să continue activități care ar putea fi provocatoare pentru el. Îndemnarea copiilor să încerce lucruri noi le oferă șansa de a demonstra că sunt capabili de orice. Mulți dintre noi am ajuns să credem că a fi buni sau nu la ceva e determinat de biologie și nu avem ce face pentru a schimba asta. Problema acestei convingeri este că îi determină pe copii să renunțe cu ușurință la lucruri dacă nu au succes imediat. Oferă-i copilului tău oportunitatea de a face cel puțin un lucru pe care-l percepe ca fiind dificil, o activitate care necesită disciplină pentru a o duce la bun sfârșit. Activitatea efectivă nu contează la fel de mult ca efortul și experiența de învățare care vine odată cu aceasta.
3. Dă-i voie copilului tău să se frustreze
Mulți părinți detestă să vadă cum copiii lor experimentează disconfortul. În același timp asumarea riscurilor și lupta pentru ceva sunt modalități excelente de a le da voie copiilor să progreseze. Când copilul tău are de-a face cu o activitate sau un sport dificil, rezistă dorinței de a-i sări în ajutor. Nu-l „salva” și nu-l încuraja să renunțe la primul semn de disconfort. Nu asta înseamnă parenting eficient. Acordă atenție propriilor convingeri, limitări sau chiar surse de anxietate. Te poți întreba ale cui sunt limitările, ale tale sau ale copilului tău? Nu-ți fie teamă de sentimentele de tristețe sau frustrare pe care le va experimenta. Ajută-l să devină rezilient la astfel de emoții și să știe cum să și le gestioneze.
A-i permite copilului să renunțe în momentul în care lucrurile devin frustrante îl învață că a munci din greu nu are legătură cu progresul. Dacă renunță, s-ar putea să nu ajungă niciodată să atingă excelența. Învață-l să ducă la bun sfârșit obiectivele propuse, chiar și cele care presupun mai mult efort. Îi poți sugera să decidă singur dacă un lucru este pentru el sau nu doar după ce finalizează etapa pe care deja a început-o. Iar dacă răspunsul este “Nu”, respectă-i acest lucru. Ceea ce este important este că a învins disconfortul care este o parte naturală a procesului de învățare.
4. Dezbateți împreună strategiile de a atinge succesul
Dacă copilul tău pare că întâmpină obstacole, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate faci este să-l descurajezi să renunțe imediat. În schimb, folosește-te de experiența ta și de exemple pentru a transforma acel moment într-o oportunitate de învățare. Ajută-l să găsească strategii bune și să facă un plan cu privire la acțiunile pe care le va întreprinde și la modul în care vor proceda, dar permite-i să-și asume identificarea soluției. Expune-l la plictiseală și confuzie dar însoțește-l în drumul către soluție. Știm că nu sună ca fiind cea mai populară idee de parenting. Însă atunci când copiii înțeleg că învățarea nu ar trebui să fie ușoară și că a se lupta cu ceva nu-i face mai puțin competenți, au toate șansele să devină rezistenți la frustrare și perseverenți.
5. Învață-l să normalizeze eșecul
Prea puține strategii de parenting se centrează pe eșec și gestionarea lui. În același timp, acesta face inevitabil parte din viața noastră. Discută în mod regulat cu copiii tău despre propriile eșecuri și despre modul în care ai perseverat sau despre modalitățile prin care ai fi putut fi mai bun de-a lungul vieții. Copiii învață de la adulții din jurul lor, așa că, dacă dorești să-l înveți să facă față cu mândrie și calm și să devină un model de determinare, arată-i cum. Dacă vorbești cu copiii tăi despre propriile tale eșecuri, îi vei ajuta să înțeleagă că poate fi o oportunitate de învățare să nu reușești din prima și vor înțelege cum își pot reveni după un eșec.
6. Vorbește despre efort, nu despre rezultate
Scopul unei sarcini nu este perfecțiunea. Dacă intervii constant în ceea ce face, copilul tău își va da seama că nu ai încredere în abilitățile lui. Discutați împreună despre a încerca lucruri noi și lasă fiecare membru al familiei să vorbească despre lucruri care-i sunt dificile. Discutați în familie despre orice obiectiv pe termen lung și pe termen scurt și despre modul în care intenționați să le atingeți. Permite tuturor membrilor familiei să împărtășească în mod deschis preocupările lor și modul în care au trecut peste anumite obstacole. Și nu uitați să sărbătoriți împreună atunci când un membru al familiei reușește să facă față unor provocări.
7. Arată-i copilului tău că și tu ești perseverent
Le poți spune o mulțime de lucruri pe care să le facă diferit și cum să acționeze, dar adevărata lecție constă în modul în care acționezi chiar tu. Arată copiilor tăi că-ți asumi sarcini uneori provocatoare și că trebuie să te zbați și să eșuezi până găsești o rezolvare. Modelează reziliența și echilibrul pentru copiii tăi și arată-le că pot învinge orice obstacol.
Tu cum îți încurajezi copilul să fie perseverent?
E ok dacă încă nu ai găsit cea mai bună metodă. Ne-am pregătit și am studiat cu interes și perseverență cele mai bune metode de parenting și suntem aici să te sprijinim oricând simți nevoia de o mână de ajutor.
Anca Grigoraș, psiholog