Mulți dintre noi ne-am confruntat de nenumărate ori cu senzația de oboseală și cu dorința de a ne relaxa și a nu face nimic altceva. Fiindcă această problemă apare tot mai des și ne influențează sănătatea, este necesar ca mai întâi să avem parte de o bună înțelegere și de o diferențiere între oboseala firească de zi cu zi și cea cronică. Oboseala obișnuită trece după o noapte de odihnă, însă oboseala cronică se manifestă pentru o perioadă mai lungă de timp, sau în unele cazuri, pe termen nedeterminat.
Ce este oboseala cronică și cum o diferențiem de oboseala obișnuită
Oboseala obișnuită este reacția organismului care apare în urma unei solicitări intense de ordin psihic sau fizic. Aceasta dispare după o perioadă de odihnă corespunzătoare. Oboseala cronică însă este o suprasolicitare a corpului și sau a factorilor de ordin intern care produc starea de epuizare. Deși poate părea banal, sănătatea noastră fizică și psihică este strâns legată de nivelul de oboseală, respectiv de odihnă.
De multe ori, prioritizând alte obiective și sarcini de peste zi, ne simțim vinovați când ne luăm o pauză. Mai mult, uneori simțim că relaxarea și odihna sunt o pierdere de timp când avem multe de făcut. Ce este important să luăm în calcul însă este că amânând să ne odihnim, creăm contextul propice pentru dezvoltarea oboselii cronice. Aceasta ne poate face să ne simțim copleșiți și lipsiți de energie pe un termen lung de timp. Prin urmare, vom fi lipsiți de resurse pentru a fi productivi.
Oboseala cronică și semnele ei
Pentru a înlătura oboseala cronică, este important să știm cum se manifestă și la ce anume trebuie să fim atenți. Iată câteva dintre semnele care pot indica că un individ suferă de oboseală cronică:
- dureri severe de cap
- dureri musculare
- tulburări are tranzitului intestinal (sindromul colonului iritabil)
- insomnii
- palpitații
- tulburări ale ciclului menstrual
- iritabilitate
- dificultăți de concentrare
- capacitate redusă de atenție.
Un alt factor specific oboselii cronice este continuitatea stării de extenuare chiar și atunci când am dormit sau ne-am odihnit suficient.
Cauze și metode de prevenție ale oboselii cronice
Există o multitudine de cauze care influențează direct sau indirect starea de oboseală. Toate pot duce la oboseală cronică dacă nu sunt integrate în viața noastră corespunzător:
- Factori de ordin medical: boli cardiace, diabet, infecții virale, hipo și hipertiroidism, obezitate
- Factori de ordin psihologic: depresie, anxietate, stres posttraumatic
- Factori de ordin familial și social: divorț, moartea cuiva drag, schimbarea subită a mediului social, probleme de integrare la școală sau la locul de muncă ș.a.m.d.
Cea mai eficientă metodă preventivă este grija de sine. Prioritizarea nevoilor personale, atât cele fizice, cum ar fi un somn de 8 ore pe noapte, cât și cele psihice, cum ar fi nevoia de relaxare sau nevoia de liniște interioară sunt vitale în prevenție.
Ca să evităm extenuarea și totodată pentru a ne menține sănătatea psihică, există o serie de activități care ne pot ”curăța” mintal. Mai mult, le putem implementa ușor în stilul nostru de viață.
Exercițiile fizice
Acestea sunt extrem de utile oricărei persoane pentru o serie de dificultăți și tulburări. Însă vorbim cu precădere de cei care suferă de oboseală cronică sau stări anxioase și/sau depresive. Acestea ajută creierul să secrete endorfine (hormonul fericirii), dopamină (hormonul care ne menține creierul sănătos) și alți hormoni care participă la o bună funcționare interioară.
Tehnici de relaxare sau mindfulness
Astfel de exerciții ne ajută să trăim și să simțim în momentul prezent. Mai mult, ne conectăm mai bine cu corpul nostru, pentru a-i oferi ceea ce are nevoie. Toate aceste lucruri ne facilitează o mai bună funcționare a organismului. De exemplu, diminuează apariția depresiei, una dintre cauzele principale ale oboselii cronice.
O recomandare de carte care să te însoțească într-o călătorie terapeutică este Mindfulness: An Eight-Week Plan for Finding Peace in a Frantic World. În această lucrare, autorul dezvăluie un set de practici simple, dar cu un efect puternic pozitiv. Le poți integra în viața de zi cu zi pentru a scăpa de stările de anxietate, stres, nefericire și epuizare.
Stabilirea unui program de odihnă
E important să ne stabilim o rutină de somn la care să aderăm zilnic și de la care să nu ne abatem. Deși nu pare ceva important la prima vedere, de cele mai multe ori organizarea eficientă a timpului este necesară unui stil de viață echilibrat. Faceți un experiment de o săptămână în care să vă culcați mai devreme și la aceeași oră. Observați-vă pe parcursul acestei perioade. Observați dacă vă simțiți la fel sau dacă vă simțiți mai odihniți decât săptămâna trecută. Puteți să vă notați aceste observații în timp real și să le citiți la finalul săptămânii. Ce descoperiți?
Experiența oboselii cronice variază de la persoană la persoană. Fiecare individ are simptome diferite și reacții la aceasta. Prin urmare, fiecare poate avea nevoie de diferite tipuri de tratament pentru a-și putea gestiona tulburarea și ameliora simptomele. Ce te poate ajuta să faci față acestor stări este sprijinul emoțional și consilierea. Nu ar trebui să existe niciun motiv pentru care să încerci să accesezi aceste soluții când simți că ai deja primele simptome.
Consilierea psihologică sau psihoterapia ne facilitează accesul la noi, ajutându-ne să ne înțelegem mai bine corpul, gândurile, emoțiile și comportamentele.
Când să cerem ajutor?
Contrar multor opinii, a cere ajutor nu este ceva rușinos, care ne face mai puțin demni. Dimpotrivă, este un act de curaj. Reprezintă ceva de care avem nevoie cu toții și la care este necesar să apelăm atunci când simțim că nu ne mai descurcăm singuri. Fie că este vorba de cineva din familie, de un prieten sau de un psihoterapeut, este important să semnalăm cuiva epuizarea, tristețea, neputința. A cere ajutorul este primul pas spre vindecare și spre noi experiențe pe care le putem trăi cu noi înșine.
Andreea Guică, psiholog