Fooled by Randomness, una dintre cele mai apreciate cărți ale lui Nassim Nicholas Taleb face parte din colecția Incerto. Este una dintre acele scrieri ce are puterea să ne schimbe în întregime modul de gândire. Odată citită, nu vom mai putea privi niciodată lumea la fel și nici nu vom mai putea relua vechile presupuneri și tipare mentale.
Suntem atât de obișnuiți să privim lumea prin prisma unor modele prestabilite, încât nu întelegem întotdeauna că este posibil să vedem ceva total întâmplător și să-l atribuim în mod arbitrar unui tipar în care nu se încadrează sub nicio formă.
Ne putem lăsa modul subiectiv de gândire încarcerat în propriile experiențe și cogniții să ne tulbure judecata?
Taleb discută despre diferitele moduri în care ne păcălim pe noi înșine. Despre de ce este imposibil, în cea mai mare parte a timpului, să nu greșim atunci judecăm. Se folosește de probabilități matematice pentru a explica de ce mintea noastră funcționează astfel. În același timp, expune într-un mod ușor de înțeles explicațiile studiilor psihologice și neuroștiințifice recente. Îmbină toate astea cu teoriile psihologiei evoluționiste – despre cum gândim și de ce suntem atât de ușor de păcălit de aleatoriu.
Fooled by randomness este o lectură ușoară, cu un stil de relatare plin de viață și presărat cu anecdote. În același timp, cartea este lipsită de condescendență în raport cu cititorul. Dovedește a avea o mare însemnătate și profunzime pe orice subiect abordat.
Dacă nu ai fost încă uimit de calitatea scrierilor lui Taleb, de modul în care împletește teoriile științifice cu un stil poetic desăvârșit, Fooled by randomness îți asigură o astfel de lectură. Ideile sale sunt întotdeauna utile și reflectă ceea ce trăim fiecare dintre noi în viețile noastre de zi cu zi. Taleb scrie dintr-un unghi de observator care reușește să lase interpretările părtinitoare la o parte și să se apropie de obiectivitate.
Am selectat doar trei dintre cele mai valoare lecții din Fooled by randomness:
Prima lecție cheie din această carte este aceea că ar trebui să ne punem frecvent întrebarea „Cum să nu o dau în bară? Cum să nu fiu un individ ce suferă de succes aleatoriu acut? Cum să nu-mi asum riscuri atât de stupide încât să nu mă recuperez niciodată din ele?”
O altă lecție foarte valoroasă este ceea ce se numește eroarea supraviețuitorului. Considerăm oamenii bogați ca fiind oameni de succes. Cu toate acestea, nu avem acces la informații despre nenumăratele cazuri ale unor oameni care au avut parte de aceleași șanse, de aceleași resurse, dar care au fost mai puțin norocoși și au eșuat. Nu ne permitem să ne ghidăm după povești despre eșecuri pentru că nu le cunoaștem. De multe ori nu avem această șansă. Media este părtinitoare. Așadar, ele se cufundă pentru totdeauna în necunoscut. Ceea ce ajunge la noi este excepționalul pozitiv. Sunt “supraviețiuitorii”, sunt cei care au avut o mână norocoasă în jocul aleatoriului.
Iar a treia lecție pe care o putem învața din această carte este una despre smerenia intelectuală. Taleb spune: „Lecția pe care mi-o iau de la domul Soros este să încep fiecare întâlnire de afaceri convingându-i pe toți că suntem o grămadă de idioți care nu știu nimic și sunt predispuși greșelilor, dar se întâmplă să fie înzestrați cu privilegiul extrem de rar întâlnit de a ști acest lucru”.
Taleb este un trader de succes care a citit multă poezie, istorie și psihologie. Rezultatul în acest caz este o carte despre modul în care viața ne ghidează aleatoriu. Și face asta mult mai mult decât vrem să credem. Mesajul umil pe care Taleb îl transmite este că toți suntem păcăliți de aleatoriu, dar puțini dintre noi îl știm și îl dăm ocazia să-l cunoaștem.
În cele din urmă, scopul nu este să devenim computere umane lipsite de inimă, raționale. Asta este pur și simplu imposibil. Scopul este să învățăm cum să trăim cu slăbiciunile noastre. Și poate, din când în când, să luăm decizii mai bune. Mai bune decât alte persoane care nu au avut ocazia să se îndeletnicească cu această lectură.
Te sfătuim să acorzi răgaz acestei lecturi și să o savurezi pagină cu pagină. Dă-i șansa de a avea impact asupra felului în care te uiți la ceea ce te înconjoară, la experiențele tale, la viața ca întreg. Taleb are întotdeauna idei puternic provocatoare. Este nevoie ca acestea să fie integrate și digerate pentru a-ți oferi șansa la o schimbare pozitivă în gândire.
Las aici o mostră din viziunea lui Taleb:
„Observarea numeroaselor nenorociri ne împiedică să devenim insolenți în privința plăcerilor noastre actuale sau să admirăm fericirea unui om care poate, de-a lungul timpului, să sufere schimbări. Căci viitorul incert nu a venit încă, cu toate varietățile pe care orice formă a viitorului le poate avea; și numai acela căruia divinitatea i-a garantat fericirea până la sfârșit îl putem numi “fericit”.’
Anca Grigoraș, psiholog
Poți comanda cartea aici.