Care este diferența dintre psiholog și psihiatru?

Ne este teamă să mergem la psiholog tocmai pentru că mulți dintre noi nu cunoaștem răspunsul la această întrebare.

Orice începe cu “psih” ne activează mecanismele de apărare. Ne face să ne să ne gândim la etichetele pe care ceilalți ni le vor pune odată ce contactăm un specialist “în ale minții și emoțiilor”.


Ne e teamă că vom fi catalogați ca având probleme mentale, ceea ce ne închipuim că va duce la o respingere socială “fără precedent”. Și până la urmă ne dăm singuri explicația – nu avem de ce să apelăm la un specialist pentru niște probleme care eventual vor dispărea de la sine sau vorbind cu prietenii.
Și atunci începem să le negăm, să ni le ascundem atât de noi cât și de ceilalți și contribuim la amplificarea lor.


Hai să facem puțină curățenie în aceste gânduri alambicate!
Psihologul

Psihologul este un termen „umbrelă” pentru orice profesionist care este instruit să trateze problemele emoționale ale oamenilor.

În funcție de pregătirea academică, un psiholog poate fi

  • psiholog clinician (calificat pentru a efectua teste psihologice, ceea ce este esențial în evaluarea stării mentale a unei persoane și identificarea celui mai eficient tratament)
  • consilier psihologic (cel care abordează suferințele emoționale și mentale) sau
  • psihoterapeut (cel ce se concentrează mai aprofundat pe obținerea unei perspective asupra problemelor fizice și emoționale cronice).

Un psiholog poate asista persoane, cupluri, grupuri, copii sau familii în funcție de expertiza și experiența sa.

Psihiatrul

Pe de altă parte, psihiatrul are un grad medical. Spre deosebire de psiholog, poate prescrie medicamente psihotrope (psihiatrice). Mulți psihiatri oferă doar rețete și gestionează tratamentele medicamentoase. Pentru începerea unui program de asistare psihologică e nevoie de un psihoterapeut sau consilier psihologic.

Psihologul și psihiatrul lucrează în tandem pentru a trata simptomele atât din punct de vedere comportamental, cât și clinic. Domeniile psihologiei și psihiatriei sunt esențiale atât în ​​cercetarea, cât și în dezvoltarea tratamentului pentru îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale.

În funcție de dificultățile pe care le întâmpinăm, avem nevoie de unul dintre acești doi specialiști sau de ambii. Problemele comune cu care ne confruntăm își pot găsi cu ușurință rezolvarea în cabinetul unui psiholog. În schimb, dacă avem nevoie să ne explicăm simptome severe ce ne afectează funcționalitatea, un medic psihiatru ne poate ajuta să ne dăm răspunsul.

Din fericire, oriunde “nimerim”, acești specialiști colaborează împreună pentru a găsi rezolvarea și ne vor ghida spre cel mai potrivit pentru problemele noastre. Ține de noi să comunicăm deschis și să le oferim cadrul în care ne pot ajuta.
Lăsând aceste diferențe deoparte, psihologii și psihiatrii au un scop comun, acela de a ne ajuta să ne simțim mai bine cu noi înșine.😊

Anca Grigoraș, Psiholog

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții