Mitul 1: Psihologul citește gânduri!
Din fericire psihologul nu citește gânduri ci te ajută să-ți pui ordine în gânduri! Te ajută să-ți conștientizezi gândurile iraționale, să le combați și să-ți dezvolți un mod de gândire sănătos.
Mitul 2: Toți psihologii sunt la fel, am fost la unul si m-am convins!
Chiar crezi că sunt la fel? Psihoterapeuții sunt oameni ce își pun amprenta personală în ceea ce fac. Se întâmplă să mergi la un psihoterapeut și să nu rezonezi cu el, cu metodele lui, cu strategia lui. Se întâmplă să nu ți se pară competent. Se întâmplă să-ți fie antipatic. E ok, asta înseamnă că nu ai găsit psihoterapeutul de care ai nevoie și e bine să mai cauți.
Mitul 3: Mă pot vindeca singur dacă citesc câteva cărți de psihologie sau articole de pe internet!
Cu siguranță ajută să te informezi, să citești cărți și articole, dar deseori nu este suficient. Psihoterapia este un proces activ în care psihologul te ghidează pas cu pas, ajutându-te să te descoperi și să-ți conștientizeți și folosești resursele.
Mitul 4: Psihologul nu mă poate ajuta, nu a trecut prin ce trec eu!
Nici ginecologul bărbat nu a născut dar reușește să-și facă treaba foarte bine, în cele mai multe cazuri. Așa cum medicii nu trăiesc pe pielea lor toate bolile și reușesc să-și trateze pacienții și psihoterapeutul te poate ajuta chiar dacă nu a trecut prin ce treci tu.
Mitul 5: Psihologii vorbesc pe limba lor.
Spre deosebire de ingineri, economiști, specialiști IT, psihologii sunt pregătiți să comunice cu oamenii adaptându-se la nevoile lor. Psihoterapeutul comunică cu tine pe limba ta!
Mitul 6: Costă mult și degeaba, mai bine sun un prieten.
Costă, dar cu folos! Discuția cu un prieten bun te poate face deseori să te simți mai bine. Prietenii îți dau sfaturi, bazându-se pe experiența lor de viața, sau pe ce au mai auzit și citit. Psihoterapeutul nu îți dă sfaturi ci te ajută ”să-ți dai și să-ți urmezi cele mai bune sfaturi”, sau să găsești soluții pentru problemele cu care te confrunți.
Mitul 7: În psihoterapie vorbesc doar despre trecut.
În psihoterapie uneori vorbești și despre trecut, familie, părinți, relații vechi. Te întorci în trecut atunci când în trecut găsești răspunsuri la întrebările din prezent. Discuți despre trecut atunci când te ajută să descoperi ce poți face diferit în prezent, pentru a-ți îmbunătăți viața.
Mitul 8: Nu mă duc la psiholog, ce, sunt tulburat?
Persoanele cu tulburări psihice grave sau fără discernământ, urmează un tratament psihiatric și unii sunt implicați în terapie ocupațională.
Psihoterapia este un proces în care tu te implici conștient și motivat de schimbarea în bine.
Mitul 9: Toți psihologii sunt nebuni, nu degeaba și-au ales cariera asta!
Toți oamenii se confruntă în viața cu probleme diferite și trec prin traume mai mici sau mai mari. Așadar chiar și psihologii au traume, tulburări și probleme, fiind ceva firesc. Asta nu ìnseamnă că le aduc în cabinet să și le “trateze” împreună cu tine.
Fiecare om are psihologul lui, așa că te invit și pe tine să-ți găsești un psihoterapeut potrivit!