Ești fericit?
Doar 33% dintre indivizi au răspuns cu ”da” acestei întrebări, conform unui studiu realizat în 2017 de către ”Harris Poll Survey of American Happiness”. Aceste rezultate probabil nu sunt surprinzătoare. Nivelul de stres din viețile noastre personale și profesionale ajungând la maxim. Lumea din jurul nostru este din ce în ce mai haotică și gălăgioasă.
Totuși, fericirea reprezintă lucruri diferite pentru oameni diferiți și din acest motiv, există numeroase căi pentru a o obține. În timp ce o persoană va propsera într-un mediu alert, competititv, alta va valoriza posibilitatea de a lucra singur.
În timp ce acest ”cum?” al atingerii fericirii poate varia de la un individ la altul, noi cercetări au descoperit faptul că sunt câteva trăsături de personalitate care corelează puternic cu bunăstarea. Studiul ce a studiat fericirea, realizat de către psihologii pozitiviști Jessie Sun, Scott Barry Kaufman și D. Smillie, a despărțit cele cinci mari trăsături de personalitate Big Five în dimensiuni mai nuanțate. Acest proces le-a permis să realizeze o imagine mai clară a elementelor care contribuie la creșterea bunăstării și fericirii. În rezultatele lor, aceștia au găsit 5 căi diferite de a crește bunăstarea.
Entuziasmul
Sociabili și expresivi, entuziaștii adoră să râdă și să se distreze. Ei tind să aibe mai multe emoții pozitive, acceptare de sine și scop în viață. Aceste lucruri se reflectă în în nivelul lor de fericire: persoanele cu un entuziasm ridicat prezintă un grad ridicat de satisfacție în viață și relații personale mai puternice.
Nivel scăzut de retragere socială
Toți oamenii trec prin perioade în care se simt copleșiți și își îndreaptă atenția mai mult spre interior, dar cei cu nivel mai scăzut de retragere socială se descurcă mai bine în astfel de situații. Aceștia au un nivel mai scăzut de nevrotism, ceea ce înseamnă că trec prin mai puține episoade de anxietate, nu sunt atât de timizi și nesiguri. Spus mai simplu, aceștia sunt mai stabili emoțional și reacționează mai puțin puternic la stres.
Hărnicia
Perfecționiștii și cei care se axează pe productivitate se vor bucura. Conform acestui studiu, punctaje mari în cadrul elementelor care țin de conștiinciozitate reprezintă un lucru bun. Abilitatea de a proiecta în viitor, de a plănui, de a munci din greu și termina proiectele începute sunt corelate atât cu realizări profesionale, cât și cu un sentiment de control asupra vieții și de împlinire.
Compasiunea
Fericirea și compasiunea merg mână în mână. Persoanele grijulii și empatice pot avea și ele succes. Indivizii care sunt plini de compasiune și se gândesc la bunăstarea celorlalți își hrănesc astfel propria bunăstare. Așa că încearcă astăzi să fii mai recunoscător sau să ajuți pe cineva. Va merita !
Curiozitatea intelectuală
Persoanele curioase din punct de vedere intelectual sunt atrase de rezolvarea problemelor complexe și sunt deschise către idei noi. Acestora le place să reflecteze, să fie provocați și să evolueze.
Asertivitatea și deschiderea către creativitate sunt două caracteristici specifice persoanelor cu un grad de bunăstare mai ridicat. În schimb, conform studiului, caracterisitici precum politețea și disciplina nu indică aceeași creștere a bunăstării.
Pot aceste caracteristici să fie dobândite sau dezvoltate? Kaufman spune că ”Personalitatea poate fi schimbată. Un număr semnificativ de studii știinifice arată faptul că există intervenții care pot modifica personalitea”.
Un început îl reprezintă preluarea controlului asupra gândurilor și emoțiilor negative. Ești capabil de o evoluție mai mare decât ai crede!
Text tradus de pe site-ul https://psychcentral.com
Autor Melody Wilding