Venirea pe lume a unui copil produce o serie de schimbări în viața cuplului. Pornind de la perioada sarcinii, momentul nașterii și până la revenirea acasă de la maternitate și reluarea activităților, cuplul trece printr-o serie de provocări. După naștere, provocările și întrebările cu care se confruntă părinții sunt de cele mai multe ori cu privire la nevoile și îngrijirile copilului, orele de masă și programul de somn.
De ce se trezește copilul atât de des în timpul nopții?
Motivul pentru care toți sugarii se trezesc pe timpul nopții este că ei au un ciclu de somn foarte diferit de al nostru și pentru că trebuie să-și satisfacă nevoia de hrană. Ceasul lor biologic este programat pentru un somn în cicluri de trei-patru ore. Pentru un sugar, o noapte de somn înseamnă cinci-șase ore consecutive. Abia între un an și trei ani, somnul din timpul nopții reprezintă aproximativ 10-11 ore, după vârsta de 5 ani somnul copilului scade sub 12 ore, pentru ca în adolescență să ajungă la 8 ore.
Când va face diferența între zi și noapte?
La început este indicat ca părinții să fie cei care se adaptează la ritmul bebelușului, nu invers. Există situații în care copilul poate să doarmă bine, mai multe nopți la rând, pentru ca apoi să reînceapă să se trezească în timpul nopții. Poate fi vorba de o perioadă de creștere accelerată, de dinții care încep să apară, de anumite indispoziții trecătoare etc. Bebelușul va face diferența între zi și noapte abia spre vârsta de 6 luni. Copilul își va fixa progresiv repere, prin evenimente repetate sau prin rutina cotidiană.
Rutina
Rutina este esențială în acest proces și constituie baza vieții sale. Copiii au mare nevoie de o rutină în viața lor pentru a se dezvolta armonios. Ritualul culcatului este una dintre rutinele care trebuie să facă parte din viața copilului. Părinții se pot pregăti pentru somnul copilului folosindu-se de anumite elemente pe care să le repete zilnic și care să aibă loc în același moment al zilei. Acestea pot fi: să-l hrănească, să-i facă o baie caldă, să îi ofere un moment de destindere ținându-l în brațe, să-i spună o poveste, să-l legene, să i se fredoneze cântece de leagăn într-o încăpere luminată blând, să i se pună o muzică liniștită, să-l mângâie înainte de culcare. Aceste elemente se vor transforma într-o rutină. Astfel, rutina îi va semnala copilului că se apropie ora de somn.
Bebelușii vor începe să doarmă toată noaptea atunci când nu vor mai simți nevoia de hrană atât de des, însă acest lucru variază de la un copil la altul.
În ceea ce privește somnul copilului după-amiaza, este recomandat să se creeze condiții diferite. Se va permite ca lumina soarelui să pătrundă în cameră, cei prezenți în casă își pot continua activitatea în mod obișnuit, fără a avea grijă să facă o liniște totală. Acest comportament îl va ajuta pe copil să asocieze sunetele familiare cu ziua și tăcerea cu noaptea și să delimiteze ziua de noapte. (Fenwick, 2010)
Este bine să lăsăm bebelușul să plângă sau ne ducem să-l liniștim?
Un aspect important din timpul nopții este plânsul copilului. Abia la vârsta de 1 an copilul devine conștient că se poate folosi de lacrimi pentru ca cineva să se ocupe de el sau pentru a atrage atenția. Plânsul la această vârstă semnalează o nevoie a bebelușului. Pentru acest motiv părinții sunt îndemnați să-i ofere atenție copilului și să-l liniștească.
Stresul copilului și al părintelui
Ce te faci dacă te simți prea stresat de somnul copilului pentru a-ți păstra calmul? Îngrijirea unui bebeluș poate fi foarte stresantă și epuizantă, mai ales atunci când sunteți lipsit de somn, vă confruntați cu momente dificile la naștere sau vă confruntați cu un bebeluș care plânge excesiv.
Dacă starea ta emoțională este una slabă, informează-te despre „baby blues” și depresia postpartum. Nu ezita să contactezi un specialist pentru a te asista apropo de starea ta emoțională. Fă din sănătatea ta psihologică o prioritate. Depresia postpartum și stresul postpartum sunt foarte frecvente, totuși mulți părinți continuă să sufere în intimitate și evită să vorbească despre asta. Nu lăsa o astfel de dificultate să te consume energia fizică și emoțională, deoarece asta poate avea un efect pe termen lung asupra dezvoltării bebelușului.
Bibliografie
• Fenwick, E., Bălan, H. (2010). Mama și copilul. Manual pentru îngrijirea copilului de la concepție până la vârsta de 3 ani. București, Ed. Enciclopedia RAO.
• Vallières, S., Gîrlea, E., (2009). Trucuri psihologice pentru părinți. Cum să ne educăm copilul (0-3 ani). București. Ed. Polirom.