Manipularea: Cum știm dacă suntem manipulați?

Manipularea este procesul de control conștient al comportamentelor și emoțiilor unui individ, cu scopul de a obține beneficii personale. Cu alte cuvinte, prin manipulare, putem forța o persoană să facă ceea ce dorim. Acest proces este o formă de putere foarte structurată și organizată. Folosind manipularea, o persoană poate obține consimțământul pentru un anumit comportament, fără presiune și efort.

Tehnici manipulative
1. Manipuplarea prin inducerea fricii

În cadrul acestei tehnici, manipulatorul creează o situație stresantă și generatoare de frică pentru persoana manipulată, apoi manipulatorul acționează pentru a „salva” persoana, aceasta simțindu-se ușurată și în afară oricărui pericol. Astfel, persoana este distrasă și incapabilă să ia decizii raționale și acceptă diferite sugestii sau cereri ale manipulatorului. Aceasta este considerată cea mai perfidă tehnică de manipulare.

2. Manipularea prin inducerea vinovăției

În acest caz, manipulatorul garantează un câștig persoanei manipulate, iar în schimb, atunci când manipulatorul va cere ceva, victima se va simți presată și va ceda la cererile manipulatorului. Împărțirea este un comportament de bază caracteristic societății, dar manipulatorii folosesc acest comportament pentru a-și îndeplini propriile scopuri.

3. Tehnica „piciorul în prag”

Aceasta este o tehnică imperceptibilă și simplu de aplicat. Prima cerere a manipulatorului este, de obicei, una simplă și ușor de obținut. În cazul în care persoana acceptă această solicitare, manipulatorul are mai multe șanse ca persoana să accepte solicitări mai complexe.

4. Tehnica includerii

Această tehnică se bazează pe principiul conform căruia oamenii se întorc fără tragere de inimă la deciziile pe care deja le-au luat. Astfel, manipulatorul forțează persoana să ia o decizie care, defapt, ascunde adevăratul preț. După ce persoana a luat decizia, manipulatorul o informează pe aceasta în legătură cu situația reală, iar persoana se va simți obligată să rămână la decizia luată.

5. Tehnica „ușa în nas”

Obiectivul acestei tehnici este de a face un individ să refuze o primă solicitare pentru ca mai apoi să o accepte pe cea pe care manipulatorul o dorește defapt. Întâlnim această tehnică în cazul vouluntarilor organizațiilor umanitare care, de exemplu, cer trecătorilor mai întâi să facă parte din organizație. Trecătorii vor refuza această cerere, iar apoi voluntarii îi vor convinge să cumpere un produs/serviciu al organizației sau să facă o donație.

6. Lingușirea

Este una dintre cele mai folosite tehnici. Dese ori întâlnim persoane care ne complimentează în exces sau afișează dragoste și afecțiune în mod exagerat față de noi. Dar trebuie să facem diferența între sentimentele autentice pe care le putem recunoaște în relațiile cu prietenii noștri și sentimentele venite din partea manipulatorilor. Acestea pot fi recunoscute după falsitatea lor și încercările de dominare.

7. Chestionarea agresivă

Un exemplu de chestionare agresivă are loc atunci când manipulatorii pun constant întrebări precum „de ce” pentru a deprecia subiectul discuției și argumentele interlocutorului.

Raluca Herea, psiholog

Recomandare de carte: Mic tratat de manipulare pentru uzul oamenilor cinstiti

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții