Comunicarea nu este doar o componentă a relațiilor interumane, ci este interconectată cu acestea în mai multe feluri.
Comunicarea eficientă înseamnă mai mult decât simplul schimb de informații. Este vorba despre înțelegerea emoției și intențiilor din spatele informației. Pe lângă faptul că putem transmite în mod clar un mesaj, e nevoie să știm ascultăm într-un mod care să ofere validare și să-l facă pe celălalt să se simtă auzit și înțeles.
O comunicare eficientă pare că ar trebui să fie instinctivă. Dar de prea multe ori, atunci când încercăm să comunicăm cu ceilalți, ceva ne scapă. Spunem un lucru, cealaltă persoană aude altceva și apar neînțelegeri, frustrări și conflicte. Acest lucru poate provoca probleme în relațiile de acasă, de la școală și de la locul de muncă.
În funcție de tipul relațiilor și de rolurile pe care interlocutorii le ocupă în cadrul lor, putem distinge următoarele tipuri de comunicare:
1. Comunicarea „eu sau tu”
În acest stil de comunicare nu există libertate sau dorința de a asculta interlocutorul. Principalul obiectiv este de a domina cealaltă persoană. Abilitatea de ascultare activă este una scăzută, tindem să vedem lucrurile în alb sau negru și ne concentrăm pe propria opinie fără a arăta deschidere într-o altă perspectivă
2. Comunicarea „eu și tu” cu roluri fixe
În acest caz este clar cine conduce discuția. Acest tip este des întâlnit în lumea afacerilor și poate conține manipulări ascunse. Chiar dacă rolurile interlocutorilor sunt prestabilite, defapt, acestea se schimbă. Unul dintre interlocutori este întotdeauna cel care domină, iar celălalt se supune. Asta sfidează în sine ideea de comunicarea, ducând la un proces de comunicare unidirecțional ce poate arăta ca un monolog. Mai mult, cei „supuși” au de multe ori teama de a se exprima și a fi asertivi, temându-se de eventualele consecințe.
3. Comunicarea „eu și tu”
Este cel mai liber și cel mai corect stil de comunicare deoarece rolurile sunt alternate în mod egal între interlocutori. Rolurile sunt împărțite într-un mod echitabil, ca într-o echipă. Există reciprocitate, ascultare activă, înțelegere, în timp ce fiecare se simte mai încurajat să fie deschis, fără se simtă că se expune unui risc.
4. Comunicarea asertivă
Reprezintă cel mai benefic și eficient tip de comunicare. Permite o comunicare clară și lipsită de jocuri de manipulare. Persoana își exprimă direct nevoile și încearcă să găsească soluții satisfăcătoare pentru ambele părți. A comunica asertiv nu numai că ne ajută în procesul punctual de comunicare, dar per total este o abilitate ce contribuie la capacitatea de auto-prioritizare și autocompasiune. A fi asertiv înseamnă a înțelegere foarte clar ce ai nevoie să transmiți, dar și ce ai nevoie să obții, însă știi să o faci într-un mod deschis, non-agresiv. De aceea asertivitatea este o abilitate cheie în dezvoltarea inteligenței emoționale.
5. Comunicarea agresivă
Acest stil de comunicare cuprinde manipularea și agresarea celuilalt. Persoana vrea ca cei din jur să facă ceea ce aceasta dorește prin inducerea vinovăției sau folosind intimidarea și anumite tactici de control. Un interlocutor agresiv pare absent în interacțiune. Mai degrabă se duce către monolog și se exprimă ca și cum ar dori să-și forțeze viziunea în fața interlocutorilor. De multe ori, o astfel de comunicare cuprinde și insulte, ce fac interlocutorii să devină defensivi și non-receptivi. Prin urmare, e un tip de comunicare ineficient
6. Comunicarea pasivă
Este un stil bazat pe evitarea conflictului. Persoanele care folosesc acest stil, de obicei, nu iau cuvântul în discuții și nu pun întrebări, considerând că este mai bine să fii tăcut și să te pierzi în mulțime, decât să vorbești și să fii remarcat. Acest stil de comunicare este caracteristic persoanelor care fac din a-i mulțumi pe ceilalți un scop și se pun pe locul 2. Ei își creează impresia că ținând pentru ei ceea ce au de expus, evită să creeze probleme, Mai mult, uneori cred că ceea ce au de transmis nu e așa important sau relevant, minimizând impactul pe care pasivitatea îl poate avea asupra lor.
7. Comunicarea pasiv-agresiva
Reprezintă o combinație între tipul agresiv și cel pasiv. Persoana evită confruntarea directă, dar intenționează să obțină ceea ce dorește folosind alte gesturi și comportamente alternative. De multe ori, cei care folosesc acest tip de comunicare, recurg la metode prin care să-i facă pe ceilalți să se simtă inconfortabil sau chiar vinovați. speră astfel că vor transmite ceea ce au de spus, fără să o facă însă în mod direct. De multe ori, ei folosesc mesaje contradictorii, cuvinte și gesturi aparent pozitive și sarcasm. Agresivitatea pasivă sabotează procesul de comunicare eficientă deoarece celălalt simte nevoia să se protejeze și apere mai degrabă decât să arate deschidere și înțelegere.
Ce te împiedică să comunici eficient?
Barierele comune în calea comunicării eficiente includ:
Stresul și emoțiile scăpate de sub control.
Când ești stresat sau copleșit din punct de vedere emoțional, este mai probabil să citești greșit mesajele transmise de alte persoane, să manifești gesturi confuze sau descurajante și să intri în modele de comportament nesănătoase. Pentru a evita conflictele și neînțelegerile, poți învăța cum să te liniștești rapid înainte de a continua o conversație.
Lipsa concentrării.
Nu poți comunica eficient atunci când faci multitasking. Dacă-ți verifici telefonul, planifici ce vei spune în continuare sau visezi cu ochii deschiși, poți fi aproape sigur că vei pierde indicii nonverbale în conversație. Pentru a comunica eficient, e recomandat să eviți distragerea atenției și să te concentrezi la ceea ce spune celălalt.
Limbajul nonverbal incoerent.
Comunicarea nonverbală ar trebui să întărească ceea ce spunem, nu să contrazică mesajul pe care vrem să-l transmitem. Dacă spui un lucru, dar limbajul corpului tău spune altceva, cel care te ascultă va simți probabil că nu ești autentic. De exemplu, nu puteți spune „da” în timp ce dai din cap „nu”. Asta poate crea disconfort și suspiciune în rândul interlocutorilor.
Pentru mulți dintre noi, comunicarea clară și eficientă necesită învățarea unor abilități importante. Indiferent dacă încerci să-ți îmbunătățești comunicarea cu soțul / soția, copiii, șeful sau colegii, învățarea acestor abilități îți poate îmbunătăți conexiunile cu ceilalți. Abilitățile bune de comunicare ne poate construi o mai mare capacitate de încredere și respect. De asemenea, ne poate îmbunătăți munca în echipă, rezolvarea problemelor și sănătatea socială și emoțională generală.
Lectură recomandată: Cum să-ți dezvolți abilitățile de comunicare