Autocontrolul – dobândirea și importanța lui la copii

Autocontrolul poate afecta toate acțiunile copilului, de la modul în care comunică în legatură cu un lucru care l-a înfuriat, la dispoziții fluctuante în desfășurarea activităților firești din viața de zi cu zi.

Nevoia de autocontrol se poate simți uneori ca un moft, dar influența sa este spectaculos de puternică. Un studiu de referință efectuat de-a lungul a trei decenii a constatat că nivelul de autocontrol al copiilor în vârstă de cinci ani, este unul dintre cei mai mari predictori ai sănătății, bunăstării și succesului lor ca adulți. Știind cum să crească autocontrolul, acesta îi poate ajuta pe copii să găsească o cale care îi ajută să prospere.

Studiul de sănătate și dezvoltare multidisciplinar Dunedin, un studiu din Noua Zeelandă, a primit laude internaționale pentru informațiile prețioase pe care le-a scos la suprafață. Cercetătorii au urmărit 1000 de copii de când s-au născut până la vârsta de 32 de ani. Copiii care aveau niveluri mai ridicate de autocontrol la vârsta de cinci ani aveau mai multe șanse ca adulți să fie mai sănătoși, mai bogați și mai puțin susceptibili de a avea dependență sau condamnare penală.

Ce e autocontrolul?

Autocontrolul se referă la posibilitatea de a gestiona comportamentele și emoțiile pentru a ajunge la un obiectiv pe termen mai lung. Aceasta înseamnă amânarea satisfacției imediate, controlul impulsurilor, toleranța la frustrare. Poate însemna și perseverența când ne confruntăm cu o provocare sau a-ți aștepta cu răbdare rândul. Nu în ultimul rând, poate fi tradus prun controlul izbucnirilor emoționale. Majoritatea copiilor par să stăpânească autocontrolul până la vârsta de zece ani.

De ce conteaza atât de mult?

Copiilor cărora le lipsește stăpânirea de sine nu le lipsește neapărat inteligența. Oamenii care sunt impulsivi și își asumă rapid riscurile au puncte forte valoroase. Ei sunt adesea cei care devin aventurieri, antreprenori sau inventatori. De asemenea, tot ei pot ajunge singuri să se confrunte cu mulțime de probleme.

Autocontrolul se alimentează direct din luarea deciziilor. Un deficit de autocontrol în timpul copilăriei ar putea duce la o indisciplină legată de ceea ce consumăm la o petrecere, de exemplu. Sau mai mult timp pentru jocuri decât muncă. Sau câteva prea multe crize atunci când nu ne convine ceva. Pe termen scurt, consecințele acestor decizii ar putea părea destul de benigne. În timpul adolescenței, consecințele deciziilor mai puțin bune și ale lipsei de autocontrol ar putea fi dezastruoase, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Iată cele mai importante tipuri de autocontrol:

Autocontrolul impulsurilor

Abilitate de a gestiona propriile gânduri înainte de a acționa. Blocarea capacității mentale cognitive este cea care îl face pe copil să acționeze din impuls.

Beneficul cheie: permite copiilor să își imaginze consecința comportamentului lor.

Un copil cu un autocontrol slab al impulsurilor are:

  • tendința de încălcare a regulilor
  • tendința de a vorbi foarte mult și de a îi întrerupe pe ceilalți
  • tendința de amânare a efectuării temelor
  • concentrare a atenției scazută pe sarcini de detaliu.
Autocontrolul emoțional

Abilitatea de a gestiona emoțiile și de a rămâne eficient în situații stresante.

Beneficiul cheie: îi ajută pe copii să nu se lase copleșiți de emoțiile negative în momentele în care percepția lucrurilor asteptate de ei este diferită de cea petrecută în realitate.

Un copil cu un slab autocontrol emoțional are:

  • o toleranță scăzută la frustrare
  • renunță ușor la lucrurile pe care le percepe greu de realizat
  • poate avea reacții nepotrivite la critică
  • percepe în viața sa mulți factori de stres.

Toți copiii pot deveni din când în când frustrați și impulsivi. Toate acestea fac parte din dezvoltarea lor și din a-și găsi rolul și locul în această lume. Autocontrolul se construiește în timp și nu se poate obține peste noapte. Este o calitate care poate fi întărită, indiferent de vârsta copiilor. Construirea „oamenilor mici” în adulți asumați, capabili și echilibrați necesită timp. Important este să oferiți oportunitățile care îi vor hrăni frumos și să-i îndrume să devină oamenii remarcabili ai zilei de mâine.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții